fbpx
Nieuws

Ruim 185.000 ondernemers betalen samen zeker 10 miljard euro aan belastinggeld later. Sinds de coronacrisis trof het kabinet maatregelen om ondernemers te helpen. Van de maatregel om het betalen van belasting uit te stellen is dus gretig gebruik gemaakt.

Het totaalbedrag is gebaseerd op de periode tot half juni. Dit bedrag aan uitgestelde betaling van belastingen loopt waarschijnlijk nog verder op. Het uitstel kan namelijk ook gelden voor de komende maanden. Bovendien kunnen ondernemers uitstel blijven aanvragen tot tenminste 1 oktober. Een prognose van het aantal aanvragen voor de rest van het jaar volgt later in juni.

20.000 per ondernemer (of minder)

Daarnaast geldt tot de datum van 1 oktober een verlaagde invorderingsrente van 0,01 procent. Het merendeel van de ondernemers dat uitstel van betaling heeft aangevraagd doet dit aanvankelijk voor een bedrag van minder dan 20.000 euro.

Het totaal aan verleend uitstel van betaling bedraagt half juni ruim 10 miljard euro. Het uitstel is voornamelijk verleend voor de loonheffing (4 miljard euro), de btw (4 miljard euro), de vennootschapsbelasting (1,5 miljard euro) en de inkomstenbelasting en premies zorgverzekeringswet (700 miljoen euro).

Maatwerk

De maatregelen van het kabinet zijn erop gericht om ondernemers zoveel mogelijk in bedrijf te houden. Toch zullen ondernemers de uitgestelde belastingen op termijn weer moeten betalen. Het kabinet wil ondernemers daarbij zo goed mogelijk helpen en kijkt dus naar gespreide terugbetalingsmogelijkheden en maatwerk per sector. Want de verschillen zijn groot: sommige ondernemingen kunnen sinds kort de draad weer volledig oppakken, maar dit geldt nog niet voor alle ondernemers.

Staatssecretaris Vijlbrief: “Met de belastingmaatregelen die we hebben genomen, hebben we al veel ondernemers geholpen in deze lastige tijd en dat blijven we doen. Daar hoort ook bij dat we kijken naar een goede oplossing op het moment dat de rekening uiteindelijk komt. Zodat ondernemers niet alsnog onbedoeld in de knel komen wanneer zij weer gaan betalen.”

Drie criteria

Voor het uitwerken van afspraken over het betalen van de belastingschulden zijn drie criteria opgesteld. Zo moet het voor een ondernemer realistisch zijn dat hij de schuld af kan betalen binnen de afgesproken termijn. Omdat niet elke ondernemer hetzelfde is, worden afbetalingsmogelijkheden zoveel mogelijk afgestemd op de verschillende situaties waarin branches verkeren. Kappers hebben bijvoorbeeld op een andere manier last van de crisis dan ondernemers in de reisbranche. Daarnaast is het belangrijk dat de terugbetaling voor de Belastingdienst praktisch uitvoerbaar is.

Om zoveel mogelijk aan deze criteria te kunnen voldoen, gaat het kabinet in overleg met koepelorganisaties om een plan van aanpak te kunnen maken voor het betalen van de belastingschuld. Hierover komt in de zomer meer informatie.

5 reacties op “Ruim tien miljard belasting later betaald

 1. jos schreef:

  Als je dit artikel leest ,dan wordt daar niet vrolijk van , geen wonder ,70% van de ondernemers in Nederland , maakt zich op dit moment zorgen over z,n onderneming , veel bedrijven zullen komende tijd de overweging moeten maken , ga ik m,n hoofd nog boven water houden , kan ik m,n werknemers nog behouden of moet ik de stekker uit de onderneming trekken .Belastingen kwijtschelden dat gaat er bij de overheid niet in ,daar kom je niet zomaar even van af ,dus wanneer afbetalen in Corona-tijd ??waarvan de nasleep de komende jaren nog wel even duurt. Daar komen nog bij de diverse oplopende verzekeringenpremies en diverse kosten bij .We leven in Solidariteitsmaatschappij , dus we mogen als ondernemers- hardwerkende Nederlanders komende jaren ook nog eens steeds hogere premies gaan betalen voor degenen die nauwelijks of niets kunnen betalen aan verzekeringen in deze maatschappij .Verzekeringen o.a voor zorg worden binnen enkele jaren onbetaalbaar voor degenen die nog werken .Ergens zal de overheid toch nationaal financiele verlichting moeten gaan doorvoeren , want anders dondert de economie razendsnel in , zeker als het faillissementen gaat regenen komende tijd .Tegenwoordig werkt je duidelijk steeds minder voor jezelf , je wordt als werkende Nederlander meer en meer verantwoordelijk gesteld om de gehele maatschappij in kosten financieel mee te betalen door o.a. veel /hogere belastingen en oplopende verzekeringspremies .Als Onderneming -werkende Nederlander gaan we netto einde van de maand steeds minder overhouden, in een overbevolkt land als Nederland met oplopende kosten en relatief steeds meer uitkeringen komende jaren .Sterkte allemaal voor de komende tijd.

 2. Henkie schreef:

  Gaan we weer: overbevolkt land. Dus Jos, de buitenlanders zijn weer de schuldige zoals je in elke reactie direct of indirect suggereert?

 3. jos schreef:

  Beste Henkie ,

  Kom met zinnige praat , de boel afzeiken bereiken we niets mee .We weten allemaal dat vele Nederlanders in de komende tijd het financieel/economisch zwaar krijgen , er gaan namelijk massa ontslagen komen en we weten zeker en dat is een feit dat Nederland overbevolkt is geraakt , zeker als je de song-tekst 15 miljoen nog kan herinneren uit het jaar 1996 .Toen was Nederland al overbevolkt volgens velen .Bij de Gemeenten /Overheid beginnen de tekorten in miljoenen snel op te lopen , dus we krijgen als Nederlanders die nog centjes hebben weer een rekening gepresenteerd .Dan kunnen we mensen blijven laten binnenstromen ,Henkie ,die nooit geen bijdrage gaan leveren aan de maatschappij , daar bereiken we mee dat Nederland nog verder financieel onderuit gaat .Gezien bovenstaande cijfers en de vele cijfers die afgelopen weken circuleren van o.a. het totale vermogen van alle Nederlanders , waarvan meer dan een derde van dit vermogen zich onder rijke Nederlanders bevind , moet Den Haag aan de noodrem gaan trekken , o.a. zelf meer bezuinigingen en minder instroom van mensen etc etc…,omdat vooral de Middenklasse waar veel Ondernemers/ ZZp,ers toe behoren de oplopende schuldenlast straks ( binnen nu en 5 jaar)helemaal niet meer kunnen meebetalen .Voor Politiek Den Haag moet toch duidelijk zijn dat het merendeel van de Nederlanders aan de hand van o.a. de bovenstaande cijfers in dit artikel er niet goed voor staat??

  • Henkik e schreef:

   Jos, je beschrijft precies waarom iedereen een hekel aan jou heeft: dat eindeloze gezeur over overbevolking door buitenlanders. Voor jouw rassistische ideeën is hier geen ruimte.

   • jos schreef:

    Weer van die onzinnige taal , mijn mening is gebaseerd op wijsheid en ik getrouwd met een Surinaamse vrouw , die is het mij eens , nu jij weer !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.