fbpx
Nieuws

Run op warmtepompen door subsidie

De warmtepomp gaat de komende jaren flink profiteren van de subsidies. Een rondgang langs fabrikanten en leveranciers op de vakbeurs VSK leert dat het aantal aanvragen door de ISDE-subsidie, die sinds 1 januari 2016 geldt, bijna verdubbeld is. De overheid geeft via de ISDE-regeling subsidies op warmtepompen, pelletketels, biomassa-installaties en zonneboilers. Klik hier voor de regeling.

IMG_6668Hoge prijzen

De subsidiebedragen vliegen de VSK-beursbezoekers om de oren. Gemiddeld genomen kan op een warmtepomp een bedrag van tussen de 500 en 2500 euro worden teruggekregen. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan de eigenaar van de installatie. Dit kan een particulier, maar ook een bedrijf of instelling zijn. Praktijk leert dat sommige warmtepompinstallaties hierdoor in aanschaf van de techniek tot bijna de helft goedkoper kunnen worden. Hiermee wordt een belangrijk argument tegen warmtepomptechniek, de hoge aanschafprijs, ontkracht, en kan de techniek een meer aantrekkelijk businessmodel worden voor de tradionele verwarmingsmarkt. Wat opvalt op de VSK is dat all-electric door de installatiemarkt niet langer gezien wordt als het enige middel om met warmtepompen te verduurzamen. De warmtepomp zoekt op de beurs volop de samenwerking met de HR-ketel, bijvoorbeeld om aantrekkelijk te zijn in renovatie, maar ook om zekerheid te bieden voor hogere temperatuur tapwater en verwarmingspieken. Hier de apparatenlijst. Deze warmtepompen komen in aanmerking voor subsidie.

Meer over de VSK in ons dossier VSK, en uiteraard in het komende nummer van vakblad Installatie en Sanitair.

 

3 reacties op “Run op warmtepompen door subsidie

 1. jack schreef:

  filosofisch……… Een mooie gedachte van de omgekeerde koelkast.
  Uitvoering zwaar gesubsidieerd en concurrentie vervalsend om het door de strot te persen. Om commercieel te denken wat is de terug verdientijd– Return On Investment. Overheidssubsidie buiten beschouwing latend extra belasting geld . Een goed en eerlijk product verkoopt zich immers zelf .
  Wat is evaluatie technisch anders dan de E-zonnecellen . Levensduur, milieu en kosten, Baten.
  ..Wat is de verhouding van het rendement, ..belasting-milieu en technisch van de gehele keten
  ..Geen dingen vergeten te vermelden waarbij fabuleuze rendementen worden gerealiseerd op een gebied die commercieel is.
  ..welke bepaling wordt gehanteerd om het RENDAMENT — MILIEU technisch POSITIEF te noemen.

  Wat zijn de negatieven van gebruik van aardwarmte afkoeling op diepte vb 500mtr
  De berekeningen laten nogal eens te wensen over in eerlijkheid

 2. […] spelen in op deze ontwikkeling, zo bleek ook op de afgelopen VSK. Zo heeft Rensa als eerste groothandel haar online bestelplatform gekoppeld aan de apparatenlijst. […]

 3. […] spelen in op deze ontwikkeling, zo bleek ook op de afgelopen VSK. Zo heeft Rensa als eerste groothandel haar online bestelplatform gekoppeld aan de apparatenlijst. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.