fbpx
Nieuws

Salderen pv-stroom verlengd

Eigenaren van pv-installaties kunnen zeer waarschijnlijk tot 2023 hun overcapaciteit aan zonnestroom tegen betaling terugleveren aan het net.

Dit zogeheten salderen zou stoppen per 2020, maar de Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin staat dat de regeling nog minimaal 3 jaar langer van kracht blijft. Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) dienden hiertoe een motie in, die werd aangenomen met steun van de VVD, D66, SP en SGP. Minister Kamp kan de motie in theorie nog wel naast zich neerleggen.

Voor- en nadelen

De salderingsregeling zorgt voor een positief effect op de verkoop van pv-panelen. Het terugleveren van pv-stroom wordt in veel energiezuinige woningen meegenomen in de berekening om tot een ‘notaloos concept’ te komen. Uneto-Vni heeft zich om die reden altijd sterk gemaakt voor behoud van de regeling. Er zijn echter ook kanttekeningen. In sommige gevallen wordt een gebrek aan investering in isolatie of duurzame techniek zelfs gecompenseerd door extra (gesubsidieerde) pv. Ook schaffen veel consumenten nog pv-installaties aan op basis van een investeringsafschrijving die uitgaat van salderen, terwijl de regeling op losse schroeven staat.

Opslag

De markt is al sterk bezig met het tijdperk na het salderen. Naast thuisaccu’s ontwikkelt de markt nu ook buffervaten die zonnestroom lokaal als warm water op kunnen slaan. Een andere bekende ontwikkeling is Power2gas, een techniek waarbij stroom wordt omgezet in gas.

3 reacties op “Salderen pv-stroom verlengd

 1. Coos Schouten schreef:

  De Energy Comfort Skid vormt het hart van de NOM-renovatie-oplossing die Schouten Techniek toepast bv. in Stroomversnelling en aardbevingsgebied. Dat is op basis van een bodemwarmtepomp en luchtverwarming en -koeling. Deze oplossing beperkt de probleemstelling die ontstaat als het salderen vervalt , immers :
  1- De regeling is geschikt voor een SMART-Grid-aansturing om de boiler extra te laden als het net dat vraagt , waarbij het bufferend vermogen in omvang gekozen/vergroot kan worden.
  2- De oplossing verbruikt maximaal slechts 0,9KW als elektrisch aansluitvermogen en is efficienter, dus behoeft minder PV-capaciteit om NOM te behalen, dan de gangbare luchtwarmtepompoplossingen.
  Voor meer informatie : W.Engelmoer 0229-291506 .

 2. Jan de Jong schreef:

  duurzame energie productie groeit. Daarmee groeit ook de inzet van publieke middelen tot, nu al, vele miljarden per jaar. Dat geld kan de overheid niet aan andere hele nuttige dingen uitgeven (gezondheidszorg, zorg, onderwijs, veiligheid (nationaal en internationaal), ..). Belastingverhoging is het gevolg en daarmee heeft de consument netto weer minder te besteden.
  Bij de noodzakelijke verdere uitbouw van duurzaam zijn we maatschappelijk verplicht meer en meer te gaan kijken naar macro-economische kosten effectiviteit, ofwel hoe kan ik met een minimum aan publieke middelen een max aan CO2-emissiereductie bereiken.
  Zon-PV is wat dat betreft een dure maatregel, die bovendien met de huidige systematiek voor de kleinverbruiker flink over-gestimuleerd wordt.
  Kortom het wordt het hoog tijd om PV bij particulieren wat minder te belonen en het daarmee vrijkomende publieke geld aan meer effectieve maatregelen te besteden. Resultaat: meer CO2-emissiereductie voor hetzelfde geld. Zuinig omgaan met schaarse middelen is ook een duurzaamheidsplicht.
  Opm.: ik heb ook PV en snij me met dit pleidooi privé dus in de vingers, maar ik zie het toch als een maatschappelijke plicht

 3. […] Zonnestroom van pv-panelen direct aanwenden om tapwater (voor) te verwarmen. Komfort komt met een plug & play oplossing, die ook op bestaande pv-installaties kan worden aangesloten. Een mogelijkheid voor extra opslag en een mogelijk antwoord op het tijdperk ná het salderen. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.