fbpx
Nieuws

Binnen zes weken, op uiterlijk 1 oktober, moeten alle scholen hun ventilatiesysteem gecontroleerd hebben. Dit moet ‘coronaproof’ zijn. Dat meldt minister Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in een brief aan de Tweede Kamer.

Op die datum moeten scholen laten weten dat hun ventilatiesysteem aan de juiste eisen voldoet. Als een ventilatiesysteem niet aan de eisen voldoet, moet het contact opnemen met de lokale GGD, die adviseert om de ventilatie toch op orde te krijgen.

Coördinatieteam

Daarnaast heeft de minister het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) opgericht. Zij moeten in beeld brengen hoe de ventilatiesystemen op scholen in Nederland ervoor staan. Techniek Nederland-voorman Doekle Terpstra is voorzitter van het LCVS.

Voor de scholen komt er ook één centraal punt, waar alle informatie rondom ventilatie te verkrijgen is. Deze informatie is te vinden op weeropschool.nl. Daar kunnen zij terecht bij twijfels over hun eigen ventilatiesysteem. Eerder konden scholen hier al terecht voor protocollen rondom het coronavirus en voor onderwijs op afstand.

5 reacties op “Scholen moeten op 1 oktober ventilatie gecheckt hebben

 1. R.H. Henstra schreef:

  Geweldig toch, dat GGD advies? Zo komt alles toch nog in orde. Gaat u maar rustig slapen.

 2. Nic schreef:

  25 jaar te laat!!!

 3. Thomas schreef:

  Klaslokalen be/ontluchten via DWARSVENTILATIE doormiddel van 2 stuks schuifdeuren van min. 2 m2 opening per stuk met schuivende schoepen roosters en daar tegenover 2 schuiframen van min.1 m2 per stuk ook met schoepen roosters.
  Deze 4 stuks natuurlijke ventilatie openingen ca. 5 minuten open te zetten vlak voor aanvang van les en tijdens pauze’s, ook in de winter , betere ventilatie met frisse buitenlucht bestaat er niet waar geen vervuilde luchtkanalen, ventileren, filters, meet-en aansturing apparatuur en monteurs aan te pas hoeven te komen, daarnaast moeten de lokalen vergroot worden waarbij elke leerling minstens 3 m2 werkruimte ter beschikking heeft en de plafonds minstens 4 M1 hoog moeten zijn.

 4. Peter schreef:

  Niets geleerd met “Frisse scholen”, nooit niets vastgelegd.
  En nu moet het in een keer binnen 6 weken worden opgehoest terwijl het RIVM/OMT heeft gezegd dat de scholen gewoon open kunnen.
  Regeren is vooruitzien, zullen we er voortaan bij zeggen hoeveel vooruitzien?
  Dit is weer een typisch staaltje onvervalste Nederlandse politiek van top nivo.

 5. Mark schreef:

  Wie gaat dit team leiden….. alsjeblieft, er is al zo veel schade aangericht.
  Laten we eerlijk zijn, ventilatie in de Nederlandese bouw voorschriften is al wel een dingetje. Als het RIVM zou zeggen dat het Corona virus zich wel verspreid wordt door aerosolen In ventilatie systemen, heeft Nederland toch wel een “probleem”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.