fbpx
Nieuws

Nieuwe cao: lonen in de lift

Na lange en stevige discussies hebben werkgevers en vakbonden een akkoord bereikt over de nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. Om technische vakmensen voor de sector te behouden en de aantrekkelijkheid voor nieuwe medewerkers te vergroten, is gekozen voor een verbetering van de lonen. Daarnaast is vooral ingezet op het langer productief houden van medewerkers. De cao Metaal en Techniek is met 27.000 werkgevers en 300.000 werknemers de grootste cao in de marktsector.

De nieuwe cao heeft een looptijd van meer dan twee jaar tot oktober 2021 en geeft daarmee rust en duidelijkheid. De lonen stijgen per 1 december 2019 met 3,5 procent, per 1 juli 2020 met 3,5 procent en per 1 maart 2021 met 0,93 procent. Per 2021 is er een eenmalige uitkering van 306 euro.

Jeugdtabellen

Het tekort aan technici en technische vakmensen in de sector is groot. Daarom hebben werkgevers en vakbonden afspraken gemaakt om de sector aantrekkelijker te maken voor jongeren. Zo krijgen jongeren die vakgerichte scholing volgen een extra beloning in nieuwe, versimpelde jeugdtabellen.

Generatiepact

De cao-partijen hebben voor oudere medewerkers opnieuw afspraken gemaakt in het kader van het Generatiepact. “De nieuwe afspraken geven meer ruimte, maar zijn wel verbonden aan heldere spelregels”, aldus Ron Follon, hoofdonderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek.

Vakantiedagen

Ook zijn er stappen gezet wat betreft extra vakantiedagen bij ouderen. Follon: “Oudere werknemers blijven langer vitaal. Daarom is het logisch dat de leeftijd waarop ouderen in aanmerking komen voor extra vakantiedagen met de nieuwe cao wederom opschuift met een jaar.” De cao blijft werkgevers voldoende ruimte bieden om tijdelijke contracten aan te gaan.

Pensioenpremies

Werkgevers en vakbonden hebben afspraken gemaakt over de bereidheid om de pensioenregeling te versterken via de bestaande vroegpensioenpremies, waardoor de druk op de pensioenregeling afneemt.

Het afgesloten principeakkoord wordt van kracht na akkoord van de besturen van de werkgeversorganisaties in de Metaal en Techniek.

1 reactie op “Nieuwe cao: lonen in de lift

  1. Albert Wientjes schreef:

    Nederland van het gas af, jij als consument misschien, lees dit maar eens https://energeia.nl/trilemma/40084421/de-snel-groeiende-nederlandse-afhankelijkheid-van-geimporteerd-gas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.