fbpx
Nieuws

Sittard-Geleen krijgt groot warmtenet

Op 9 december startte Het Groene Net met de aanleg van een groot duurzaam warmtenet voor Sittard-Geleen. Daarmee is de gemeente een koploper bij het behalen van de gemeentelijke CO2-doelstellingen.

Het Groene Net bestaat sinds 2009. Duurzame-warmteleverancier Ennatuurlijk en de gemeente Sittard-Geleen bezitten ieder de helft van de aandelen. Het richt zich op de verduurzaming van de warmtevoorziening in de gemeentes Sittard-Geleen, Beek en Stein.

Eerste fase

In de eerste fase worden vijfhonderd huishoudens en negen bedrijven aangesloten op Het Groene Net. Het doel van het warmtenetwerk is om 26 miljoen m3 te besparen op het gebruik van aardgas. Daarnaast moet het de CO2-uitstoot met 47.000 ton verminderen. De gemeentes Beek en Stein treden mogelijk toe als de uitvoering van het warmtenetwerk binnen hun gemeentegrenzen start.

De ambitie van Het Groene Net is om een warmtenetwerk te bouwen op basis van duurzame bronnen. Het moet 800 terajoule warmte leveren aan woningen en bedrijven in de drie gemeentes. Het Groene Net is daarmee een van de grootste duurzame warmtenetwerken in Nederland.

Energieagenda

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) stelde drie miljoen euro beschikbaar. Hiermee kan het petrochemisch bedrijf SABIC op het Chemelot bedrijventerrein zijn restwarmte inzetten. Een zinvolle toepassing hiervan is positief voor de duurzaamheid van het totale terrein.

Het past daarmee naadloos bij de ambities van de Energieagenda die het ministerie van EZ op 7 december presenteerde. Daarin is de aansluiting op de warmtenetten een agendapunt.

BSA

Het Groene Net ondertekende een Bedrijfsspecifieke afspraak (BSA) met het ministerie van Economische Zaken, samen met de provincie Limburg en Utility Support Group. Dit is de producent en leverancier van utilities aan bedrijven op het terrein Chemelot.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt het project met inhoudelijke kennis en een procesmanager. Daarnaast ondersteunde RVO.nl het ministerie van EZ bij het maken van de BSA en Green Deals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.