fbpx
Nieuws

Slimme apparaten om energie te besparen

Voor de meeste mensen is energiebesparing de belangrijke reden om slimme apparaten aan te schaffen. Dat blijkt uit cijfers van de jaarlijkse GfK Smart Home Monitor 2021.

Een groot deel van de energiekosten in huis gaat naar een combinatie van verlichting, huishoudelijke apparaten, elektronica en verwarming. Door de aanschaf van slimme huishoudelijke apparaten, zonwering, verlichting en verwarming kunnen huishoudens hun energierekening verlagen. Ook zijn meer mensen op zoek naar energiebesparende oplossingen vanwege de stijgende energieprijzen, blijkt uit het onderzoek.

Smart Home wordt mainstream

70 procent van de Nederlanders kent inmiddels iemand die een Smart Home product bezit. Nederlandse huishoudens bezitten tegenwoordig gemiddeld al vijf slimme apparaten en een vijfde heeft zeven of meer slimme apparaten in huis. De coronacrisis zorgt ook voor een toename; 25 procent van de respondenten geeft aan dat hun belangstelling voor Smart Home is toegenomen.

Ook verwacht de Nederlander dat de prijs van Smart Home producten niet veel meer gaat dalen. Doordat ook woonwarenhuizen en discounters vaker slimme apparaten aanbieden, zijn Smart Home-toepassingen ook toegankelijker en betaalbaarder voor mensen met een gemiddeld of lager inkomen.

Privacy en veiligheid

Belangrijke thema’s rond Smart Home blijven privacy en veiligheid. Nederlanders die nog twijfelen om slimme apparaten aan te schaffen geven als belangrijkste redenen privacy en veiligheid aan. Consumenten zijn vooral onzeker omdat ze geen inzicht hebben of, hoe en met wie hun gegevens gedeeld worden. Daarnaast is een kwart van de Nederlanders bang dat de apparatuur te hacken is.

Over de GfK Smart Home Monitor

In 2015 is de GfK Smart Home Monitor in Nederland gelanceerd. Hierin worden de jaarlijkse trends over kennis, interesse en houding van Nederlandse consumenten ten aanzien van slimme apparaten uitgebreid onderzocht. Jaarlijks wordt de vragenlijst geüpdatet naar de actualiteit.

In het onderzoek is een Nederlandse representatieve steekproef van 1.010 respondenten ondervraagd in de leeftijdscategorie van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.