fbpx
Nieuws

Techathon: maak een monument circulair

Team Kuijpers/HvA/ROC Tilburg heeft Techathon 2021 gewonnen. Dit is een prestigieuze wedstrijd voor installatiebedrijven en technische opleidingen. Ze moesten een nieuwe toekomst creëren voor het monumentale kantoorgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf in Arnhem.

Circulair bouwen, renoveren en installeren stond centraal tijdens de tweede Techathon, die in Arnhem plaatsvond. Het gebouw aan het Stationsplein-West, dat dateert uit 1955, is in vrijwel alle opzichten verouderd. Voor de tien deelnemende teams was de uitdaging om met een circulair en energiezuinig plan voor het gebouw te komen.

De teams gingen aan het werk onder hoge tijdsdruk. Ze hadden precies één dag de tijd om hun plannen te bedenken en te presenteren. Ieder team bestond uit een mix van high potentials van installatiebedrijven en studenten van hbo- en mbo-niveau.

Unaniem besluit

De juryleden waren onder de indruk van alle ingediende plannen en ideeën. Toch was er geen verschil van mening over de winnaar. Volgens de jury was het team Kuijpers/HvA/ROC Tilburg er het beste in geslaagd om circulaire elementen te combineren met energiezuinige oplossingen. De jury noemde in haar eindoordeel het winnende plan ‘innovatief, financieel en technisch haalbaar en realistisch’. Het team Van Dorp/Avans/Van Dorp Academie legde beslag op de tweede plaats, met een plan waarin refurbishing van installaties en installatiematerialen centraal staat.

Een trofee en 5.000 euro

Aan het eind van de dag mocht algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland de prijs aan de teamcaptain uitreiken. Het bleef niet bij een beker en eeuwige roem. De leden van het winnende team mogen ook een bedrag van 5.000 euro verdelen en ontvangen een aantal circulaire cadeaus. Bovendien gaat het Rijksvastgoedbedrijf serieus aan het werk met het winnende plan. Erik Boer nodigde de winnaars direct uit voor een rondleiding en een inhoudelijk gesprek over de circulaire plannen.

Techniek Nederland organiseerde de Techathon in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de HAN/SEECE en de overige kennisorganisaties in de installatiebranche (Wij Techniek, ISSO en TVVL). Techathon 2021 komt voort uit de toekomstverkenning CONNECT2025 van de techniekbranche.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.