fbpx
Nieuws

Kan slimme meter meer besparen?

In december start een proef met energiedisplays die thuis gekoppeld kunnen worden aan de slimme meter. De Woonbond werkt mee aan de proef en ondersteunt de twee huurdersorganisaties die betrokken zijn. De resultaten van de proef worden gemonitord door het Planbureau voor de Leefomgeving.

Besparen

Doel van deze test is om te kijken of een makkelijke inzage in het verbruik meehelpt om meer energie te besparen met de slimme meter. De verwachting dat het plaatsen van slimme meters zou leiden tot minder energieverbruik komt namelijk tot nu toe niet uit. Als reden daarvoor noemen de initiatiefnemers de gebruiksonvriendelijkheid van de slimme meter en het ontbreken van een duidelijk scherm. In Engeland krijgen bewoners bij het plaatsen van een slimme meter bijvoorbeeld wel direct een energiedisplay van hun energieleverancier en daar wordt meer bespaard.

Display

De display die gebruikt wordt voor de proef, de Trio II, is speciaal voor de Nederlandse markt door het Engelse bedrijf Geo ontwikkeld. Het hoeft niet met internet verbonden te zijn en kan zichtbaar in de woonkamer geplaatst worden. De bewoner krijgt op die manier direct inzicht in zijn energieverbruik. Duizend bewoners krijgen een Trio en gedurende een jaar wordt hun energieverbruik gemonitord.

Wie doen mee?

Deelnemende partijen aan dit project zijn het Huurdersplatform MEVM uit de regio Assen, Huurdersraad Albanianae uit Alphen aan de Rijn, Het Achterhoeks Energieloket, de gemeente Utrecht, woningcorporatie Bo-Ex en Stichting !Woon uit Amsterdam. Zij werken hiervoor samen in de Energie Display Alliantie (EDA).

1 reactie op “Kan slimme meter meer besparen?

  1. Richard schreef:

    Als je echt wilt besparen moet je geen slimme meter nemen.
    Er zijn al duizenden mensen gedupeerd omdat de energiebedrijven fouten in deze meters hebben, en de consument kan nergens op terugvallen
    Een grote schande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.