fbpx
Badkamer in beeld

Sphinx-historie in tegeltableau

De bijna 200 jaar oude keramiekgeschiedenis van Maastricht is nu permanent te zien in de nieuwe Sphinxpassage. Ruim 250 tegeltableaus met tientallen teksten zijn door het bedrijf MaatWerkTegels ingebakken op 30.000 tegels. De tegelverhalen brengen de ondernemerskracht en vergane glorie van de iconische Sphinx sanitairfabriek uit 1930 tot leven. Het is het langste tegeltableau in Nederland en heeft een lengte van 120 meter.

Het terrein van de oude Sphinx sanitairfabriek in Maastricht wordt een nieuw te ontwikkelen werk- en cultuurgebied aan de noordkant van het centrum. Om de geschiedenis van het gebied te behouden heeft de gemeente een permanente tentoonstelling laten inrichten over de bijna 200 jaar oude keramische geschiedenis van de stad. Deze komt in een openbare passage tussen het gebouw en een nieuwe bioscoop.

MaatWerkTegels heeft voor de Sphinxpassage in totaal ruim 120 meter tegels met diverse afbeeldingen en teksten ingebakken. De 30.000 tegels meten 15×15 centimeter. De passage heeft het langste overdekte tegeltableau in Nederland. Verschillende keramische technieken zijn er te bewonderen zoals kopergravures, transfers, handschilderen en ontwerptekeningen. Ook zijn foto’s ingebakken van arbeidsomstandigheden, gebouwen, de productie van sanitair, oude en nieuwe ovens en van veel keramische producten. Ook de oude reclames van Sphinx sanitair, hier een mooi voorbeeld uit de Installatie-archieven, zijn te zien.

Sphinx is tegenwoordig onderdeel van het Zwitserse Geberit. In Maastricht wordt geen keramiek meer geproduceerd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.