fbpx
Nieuws

De bouw, installatie- en elektrotechniek werken steeds meer in een vroeg stadium van een bouwproject samen aan een Bouw Informatie Modellen met behulp van Virtual Reality en Augmented Reality. De nieuwe mbo-opleiding Smart Building niveau 4 van ROC Rivor uit Tiel, die vanaf 1 augustus van start gaat, sluit perfect bij deze ontwikkeling van integraal bouwen aan.

De ‘smart building’-opleidingen schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond bij diverse ROC’s in Nederland. Het Graafschap college in Doetinchem was enkele jaren geleden de eerste met een niveau-4 opleiding tot middenkaderfunctionaris Smart Building. Deze functionaris heeft in zoverre verstand van elektro-, installatietechniek en bouw dat hij een integraal BIM kan voorbereiden en uitvoeren in projecten.

Innovatieve verduurzaming

In een later stadium begon ROC De Friese Poort met een zelfde soort opleiding en later volgden De Leijgraaf in Veghel en MBO Rijnland. Volgens opleidingscoördinator Gerard Meyer van ROC Rivor uit Tiel doet zijn werkgever het een tikkeltje anders dan de vergelijkbare mbo-opleidingen.  “Andere Smart Building-opleidingen leggen meer accent op de bouw dan de installatie- en elektrotechniek, terwijl wij die vakgebieden evenveel aandacht geven. De extra kennis die onze studenten vergaren over innovatieve technische oplossingen voor verduurzaming en de energietransitie van gebouwen vinden wij een meerwaarde, zeker als hij later bij een aannemer gaat werken.”

Diverse bouw -en installatiebedrijven uit de regio Rivierenland verlenen hun medewerking aan de nieuwe opleiding. Zo heeft de Van Dillen Bouwgroep meegedacht over de lesstof over BIM en biedt ze cases aan waarmee de studenten in hun projecten aan de slag kunnen. Bouwbedrijf De Vree en Sliepen organiseert excursies en workshops over 3D ontwerpen met gebruik van VR. Dormakaba Dodewaard en Duin verzorgen gastlessen en bieden excursies aan om studenten kennis te laten maken met innovatieve projecten. ROC Rivor is bezig om meer bedrijven te werven voor het aanbieden van voldoende stageplekken.

ROC Rivor start de BOL-opleiding met minimaal 10 leerlingen, maar kan potentieel doorgroeien naar maximaal 20 inschrijvingen. Na de 4-jarige opleiding kunnen de afgestudeerden in de eigen regio aan het werk, een vervolgstudie doen op HBO-niveau of een duaal opleiding- en werktraject volgen.

Meer info over de opleiding Smart Building BOL van ROC Rivor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.