fbpx
Nieuws

Steun voor bedrijven en zzp’ers

Een pakket aan noodmaatregelen voor bedrijven en zzp’ers. Ook installatiebedrijven kunnen aanspraak maken op deze hulp.

Na premier Mark Rutte op maandag waren het op dinsdag de ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken) die voor de komende drie maanden maatregelen aankondigden voor bedrijven die getroffen worden door het coronavirus. Ook vanuit de Europese Commissie is er financiële steun toegezegd. Banken en kredietverleners versoepelen hun beleid. Hierbij de belangrijkste zaken op een rijtje.   

Kanon aan maatregelen

Hoekstra, Koolmees en Wiebes kwamen op dinsdagavond half zeven met hun al enkele dagen aangekondigde ‘kanon aan maatregelen’ op tv. Een kanon was het. Exacte bedragen werden niet genoemd, maar dat het om tientallen miljarden gaat is zeker. Zo komt er een noodloket voor bedrijven in de zwaarst getroffen sectoren, die direct 4.000 euro kunnen krijgen om hun lopende rekeningen te betalen. Of de bouwsector daarbij hoort is nog niet bekend. Verder kunnen alle ondernemers, van klein tot groot, de komende maanden uitstel van belastingbetaling krijgen, een maatregel waar Zelfstandigen Bouw voor had gepleit. Het gaat om vennootschapsbelasting, loonbelasting, inkomstenbelasting en btw. Eventuele verzuimboetes voor het niet-betalen van belasting worden kwijtgescholden.

Werktijdverkorting

De regeling voor werktijdverkorting komt te vervallen. De afgelopen weken kwamen er 78.000 aanvragen binnen bij de overheid (normaal: 200 per jaar). Het systeem raakte overbelast en besloten is de oude regeling per direct stop te zetten. Aanvragen gaan automatisch over in het nieuwe systeem: Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW). Doelstelling is 90 procent van de loonsom te vergoeden. Voorwaarde is wel dat bedrijven geen mensen ontslaan en dat lonen worden doorbetaald.

Voor zzp’ers geldt onder meer een versoepeling van de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Zzp’ers komen daarvoor sneller in aanmerking en kunnen voor drie maanden een aanvulling krijgen op hun inkomen tot het minimumloon voor levensonderhoud. Dat geld hoeft niet te worden terugbetaald. Gemeenten moeten de bijstand binnen vier weken uitkeren (normaal: 13 weken). Koolmees: “Een reddingsboei in moeilijke tijden. Maar ga niet morgen al contact opnemen, wacht nadere berichtgeving even af.”   

Geen ontslagen en doorbetaling van het salaris, dat is volgens Koolmees de inzet. Wiebes noemde naast het noodfonds ook de verruimde borgstelling voor het midden- en kleinbedrijf (BMKB-regeling). Voor deze regeling kunnen ondernemers zich per direct aanmelden. Het kabinet schat in dat met deze stap 300 miljoen euro aan extra financiering ter beschikking komt van gedupeerde mkb-bedrijven. Ook de GO-regeling (garantie ondernemingsfinanciering) wordt verruimd. Voor leningen bij de bank staat de overheid voor 90 procent garant (normaal: 50 procent). 

Positieve reacties

Wiebes: “We hebben contact met brancheverenigingen en houden alle sectoren in de gaten.” Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra geeft het kabinet een compliment “Dit is wat de installatiebranche en de technische detailhandel op dit moment nodig hebben.”

Reactie Doekle Terpstra op maatregelen kabinet

MKB Nederland is positief over de maatregelen. Voorzitter Jacco Vonhof zei na de persconferentie “onder de indruk” te zijn van de snelheid van handelen en “tevreden over het volume en de omvang van de maatregelen”. Vonhof zag drie ministers die daadkracht toonden maar hoopt ook nog iets te horen over werknemers zonder vast contract of met een nul-urencontract, uitzendkrachten en mensen in detachering.

In totaliteit staat er een fors pakket in de steigers. Vonhof hoopt dat banken nu de ruimte voelen om aan kredietverlening te gaan doen en dat grote ondernemers sneller betalen aan kleine ondernemers om de liquiditeit overeind te houden zodat “het geld blijft rollen en we onze rekeningen kunnen betalen”. Han Busker van FNV hoopt dat mensen rustig worden doordat ze nu vernomen hebben dat hun baan niet direct op de tocht staat en dat bedrijven ondersteund worden met kredietmogelijkheden. “Ik ben blij dat het kabinet dit signaal afgeeft.”

EZ ondersteunt Qredits
Qredits, de sociale kredietverstrekker met meer dan 20.000 kleine en startende ondernemers als klant, maakte op 17 maart bekend dat met steun van het Ministerie van Economische Zaken een extra hulpmaatregel wordt ingevoerd. Elke ondernemer met een krediet bij Qredits kan een uitstel van aflossing aanvragen gedurende een periode van zes maanden. Tijdens deze periode betaalt de klant slechts 2 procent rente. Zo hoeft de klant tijdelijk niet af te lossen, betaalt de klant substantieel minder rente en wordt de ondernemer hiermee fors ondersteund om het hoofd boven water te houden. EZ stelt hiervoor zes miljoen euro ter beschikking.

Europese Commissie: 37 miljard


De Europese Commissie (EC) maakte op 13 maart bekend met een speciaal investeringsfonds (Corona Response Investment Initiative) de hardst getroffen plekken in de economie met miljarden te gaan ondersteunen om de gevolgen van het coronavirus op te vangen. Het gaat om getroffen bedrijven en werknemers maar bijvoorbeeld ook om de gezondheidszorg waar veel extra kosten gemaakt worden. Het genoemde fonds moet worden gevuld met eerder niet uitgegeven geld uit de EU-begroting. Elke lidstaat moet wel iedere euro die de EC uitkeert zelf voor een minstens zo groot bedrag bijdragen. Het voorstel dat de Commissie heeft gedaan voor het investeringsfonds moet nog worden besproken door de Raad en het Europees Parlement. De Commissie vraagt de Raad en het Parlement dit snel te doen, zodat het investeringsfonds binnen twee weken kan worden geïmplementeerd. De Commissie wil het daarnaast mogelijk maken dat het Solidariteitsfonds wordt ingezet. Momenteel is dit fonds met name gericht op natuurrampen. De Commissie stelt uitbreiding voor. Het zou gaan om zo’n 800 miljoen euro. De lidstaten hebben ook afgesproken dat extra steunmaatregelen buiten de regels van het begrotingspact vallen. Lidstaten kunnen dus overheidstekorten laten oplopen als dat nodig is. Het zwaar getroffen Italië kondigde al maatregelen aan die het overheidstekort waarschijnlijk boven de EU-begrotingsnorm van drie procent laten uitkomen. Dat wordt nu dus toegestaan.

Brancheorganisatie Techniek Nederland heeft FAQ’s en actuele berichten op haar site staan. Bij andere vragen over corona kunnen bedrijven kijken op rijksoverheid.nl/coronavirus of op de website van het RIVM. Of ga naar de website van de Kamer van Koophandel: kvk.nl/corona. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het adviesteam via 0800 – 2117.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.