fbpx
Nieuws

Stofvrije apparatuur in trek

Stofvrije apparatuur in trek

Bedrijven in de bouwsector schaffen steeds meer stofvrije apparatuur aan voor onder meer boren en frezen.

 

 

Gerichte controles van de Inspectie SZW in de bouw hebben gezorgd voor een snel stijgende aanschaf dergelijke apparatuur. Het gaat hierbij vooral om middelen om te voorkomen dat bouwvakkers kwartsstof inademen. In de installatiebranche gaat het dan vooral om boor en freeswerkzaamheden.

Dat meldt de Inspectie SZWGerichte controle, voorlichting en afspraken met de sector hebben hier aan bijgedragen. Bij de extra actie van de Inspectie, gehouden in het afgelopen najaar, zijn 441 controles uitgevoerd om te kijken of er voldoende maatregelen zijn genomen om stofvrij te werken. Bij meer dan de helft is handhavend opgetreden. In totaal zijn er 297 overtredingen geconstateerd. In 68 gevallen is het werk stilgelegd en 23 maal is een boete uitgedeeld.

 

Lege schappen 

Al direct aan het begin van de inspectieperiode, die zes weken heeft geduurd, nam de vraag naar geschikte en geteste apparatuur. De vraag naar speciale stofzuigers en afzuigkappen zorgde volgens leveranciers zelfs tot lege schappen. Aantallen die normaal in een periode van vijf jaar werden verkocht, bleken gedurende de inspectie in één week ruimschoots te worden overtroffen. Werknemers, installateurs, aannemers, zzp’ers en anderen die met deze gereedschappen werken, beseffen dat het de Inspectie menens is om de gevaren van kwartsstof terug te dringen. Ze blijken een boete of stillegging van de werkzaamheden niet meer te willen riskeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.