fbpx
Nieuws

Strengere eisen aan kachels

Nieuwe hout- en pelletkachels moeten vanaf januari aan strengere voorwaarden voldoen. Er komen eisen ten aanzien van energie-efficiëntie en rond uitstoot van fijnstof.

Er is al langer onvrede over de CO2-uitstoot en fijnstofuitstoot van kachels: veel oudere kachels stoken onzuinig, en roet en andere zwevende deeltjes in de rookgassen zorgen voor veel gezondheidsproblemen.

In 2022 treedt een Europese richtlijn in werking die paal en perk stelt aan kachelemissies, maar staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft nu bepaald deze datum twee jaar naar voren te halen.

Buurlanden

Dat heeft ook te maken met het feit dat in buurlanden België en Duitsland al strenge emissie-eisen worden gesteld aan kachels; en het gevaar bestaat dat de oude modelletjes nu nog even snel in Nederland verkocht worden.

De kachelbranche staat achter het voorstel van de staatssecretaris. Sterker nog: de aanbeveling om de invoering van de richtlijn (Ecodesign richtlijn EU2015/1185) twee jaar te vervroegen staat ook al in Convenant Groen Stoken dat de branche in maart ondertekende.

Eisen

In de Europese richtlijn staat aan welke eisen kachels moeten voldoen. Kachels met een open voorkant moeten een seizoensgebonden energie-efficiëntie hebben van minimaal 30%; als ze een gesloten voorkant hebben moet dit op 65% liggen en wanneer ze op pellets branden gaat de eis omhoog naar 79%. Voor fijn stof liggen de eisen op respectievelijk maximaal 20 mg/m3, 40 mg/m3 en 50 mg/m3.

In Nederland worden naar schatting per jaar 30.000 nieuwe kachels verkocht. Van deze kachels zijn 12.000 pelletkachels. Er zijn ongeveer 60 fabrikanten, importeurs en distributeurs van (pellet)kachels in Nederland.

Pelletketels niet

Kachelhandelaren mogen hun bestaande voorraden kachels wel eerst opmaken. Fabrikanten mogen oude voorraden niet meer op de markt brengen. Pelletketels/biomassaketels en open haarden vallen niet onder de nieuwe regels. Via internet kunnen belanghebbenden tot en met 29 mei reageren op het besluit.

Hoeveel fijn stof

Hoewel fijn stof een steeds groter maatschappelijk issue geworden is, is de uitstoot de laatste jaren wel behoorlijk afgenomen, onder meer door roetfilters bij auto’s.

Dat maakt dat kachels relatief steeds meer fijn stof zijn gaan uitstoten – relatief, want ook de uitstoot van kachels is de laatste jaren lager geworden. In een recent rapport van RVO staat dat de landelijke bijdrage van particuliere houtstook aan de landelijke PM2.5- uitstoot (hele fijne partikels) op dit moment ruim 11% bedraagt.

62 reacties op “Strengere eisen aan kachels

 1. Sylvester vd velde schreef:

  Een vraag, wie gaat dat controleren ?
  weer zon nutteloze actie en regel.

 2. Bert schreef:

  En de kolen kachels in Polen Hongarije Ierland dat zijn toch ook EU landen

 3. Will schreef:

  Goed gesproken Bert !

 4. Harold schreef:

  Dit land wordt met de dag gekker, iedereen moet van het gas af… Koop je een hout cv kachel om minder gas te verbruiken komen ze weer met deze onzin daarnaast vind ik
  van mijn hout kachel moeten ze afblijven.

  • Peter schreef:

   Onzin, ik heb astma, dus ben je een asso als je hout e.d. stookt.

   • Gerrit schreef:

    Weer zo.n azijnzeiker

    • Willem schreef:

     Het is te hopen dat je zelf astma of cop krijgt zul je wel anders piepen als jou buurman jou het ademen onmogelijk maakt met zijn vieze houtkachel.

   • Dave schreef:

    Dus omdat jij astma hebt mag ik mijn hout kachel niet. Aan moet ik rekeing gaan houden met iedereen. Je mag indit land niks meer. En als ik mijn kachel aan heb ben ik geen asso. Ik heb wel hekel aan mensen die vinden dat alles om hen draait. Ik heb astma dus als ik in de buurt ben moet alles uit. Mijn vriendin heeft ook astma en die heeft totaal gaan last van de hout kachel of vuurkorf.

    • Jaap schreef:

     Ik heb geen astma maar ben net nog bij mijn buurman geweest want ik ga geen rook van hem inademen dus is ie nu uit
     En de wind naar mij gaat ie ook never meer aan. Houtkachel is buren irritatie nummer één
     IK HAAT HOUTKACHELS ZE MOETEN ALLEMAAL WEG IK HEB ER OOK EEN HIJ ZAT IN DIT HUIS EN GAAT NOOIT AAN

   • Bart Numan schreef:

    Weet jij wat energiecentrales verstoken om elektriciteit op te wekken?Steek je licht s op en word wakker!!!

  • Johan schreef:

   Goed gesproken!

  • Jeroen schreef:

   Laat de regering eerst eens al die vervuilende industrie aanpakken en alle diesel auto s in de ban doen. Deze stoten de meeste fijnstof uit

 5. Willem schreef:

  @Harold, met alle respect, maar volgens mij heb je iets gemist de laatste tijd:
  1. Het klimaat verandert. Een van de oorzaken: toenemende uitstoot van CO2.
  Stook jij maar lekker door met je houtkachel als dikke middelvinger naar de
  volgende generatie.
  2. Onze lucht voldoet op veel plekken niet aan de eisen die gesteld zijn.
  Stook jij maar lekker door met je houtkachel als dikke middelvinger naar de mensen
  die voortijdig overlijden en/of aandoeningen hebben door fijnstof en rook.

  • Sylvester vd velde schreef:

   Hier even een leuk stuk willem
   https://youtu.be/ZJ2EtHVklbc

  • Willie schreef:

   @Willem ga jij maar eens met de handjes werken dan krijg je een betere beeldvorming die past bij de werkelijkheid., succes jongen

  • Hans schreef:

   Kijk eens wat verder over de grenzen , dan zie je wat er pas echt mis is in de wereld , ga jij maar lekker met je elektrische auto naar je huis met warmtepomp en vind jezelf een geweldig mens.

  • Tussen de buren schreef:

   Wat betreft onder 1. maak je een denkfout. Een houtkachel heeft géén CO2 uitstoot aangezien bij de groei bomen die CO2 hadden opgenomen. Als er geen houtkachels zouden zijn zouden alle bomen en dikke takken gewoon weg rotten waardoor die CO2 alsnog, maar dan onbenut, de lucht in gaat.

   Toch wordt er gesproken over een lagere CO2 uitstoot bij houtkachels (wat gezien het voorgaande dan eigenlijk niet kan) maar dat heeft dan betrekking op een hoger rendement.

  • Tussen de buren schreef:

   Onder 1 maak je een denkfout. Een houtkachel heeft geen CO2 uitstoot aangezien bomen bij de groei die zelfde CO2 hebben opgenomen. Als er geen houtstook zou zijn dan zouden oude bomen en takken weg rotten waardoor die CO2 alsnog, maar dan onbenut, de lucht in gaat. Toch wordt er gestreefd naar een lagere CO2 uitstoot wat, gezien het voorgaande, tegenstrijdig zou zijn. Maar dan wordt gedoeld op een hoger rendement.

  • prutser schreef:

   manman heb jij nu nog niet door dat heel die milieuhype een groot verdienmodel is om nog meer centen uit je zak te kloppen.

  • J schreef:

   Zolang Jeff bezos met doosjes heen en weer over de wereld in korte tijd de rijkste man ter wereld geworden is hebben we helemaal geen recht van spreken over fijnstof….. begin bij uzelf en ieder die wat besteld

 6. michel schreef:

  Rustig mensen. De modernste houtkachels voldoen gewoon aan die eisen, niks aan het handje. Goed dat er streng gekeken wordt. Moeten ze ook met die stroomslurpende aziatische herrie-aircos doen die ze nu als warmtepompen verkopen. Goede kwaliteit met zo laag mogelijk milieubelasting is altijd goed

 7. John schreef:

  Waarom moet Nederland voor oplopen met alls. Ik kijk even naar oud en nieuwe daar een stapel pallets aangestoken. Daar kan heel Nederland bijna een jaar mee stoken.
  Ik werd paas ochtend waker staan ik in de rook van paasvuur. Hoe bedoelen we fijn stof. Het gaat mij allemaal te ver. Dat we erom moeten denken oke.

 8. Wieke schreef:

  Linkse fratsen. Tijd om dat zootje af te straffen. Bv 23 mei.

  • Jaques schreef:

   Iemand die een houtkachel stookt moet s avonds eens door zijn dorp of stad lopen , met een beetje windstil weer kun je bijna geen lucht van de smog en stank krijgen, een houtstoker vindt dit geheel normaal , hetzelfde als een zware roker, wat maakt dat sigaretje nou uit? Wat dit maakt heel veel, ik gebruik al jaren een warmtepomp icm zonnepanelen en dit werkt super , verbruik is heel laag, lekker warm en voor voor NIEMAND overlast of hinder . Bij het gros draait dit alleen om eigen belang, er komen ook nog generaties na ons die van deze aardbol willen genieten

   • cv-dokter schreef:

    Nederland is 0,05% van de hele wereld en de grootste vervuilers doen niks, dus veel succes met je veels te dure warmtepomp waarvan je de (reparatie)kosten er nooit uit zult halen! Met vriendelijke groet een cv hout stokende service-monteur.

 9. Hans schreef:

  Open kachels en open haarden vallen niet onder deze regels? Mooi, dan zet ik het deurtje van mijn kachel op een kier…

 10. Harold schreef:

  Helaas wordt er in deze niet van uit gegaan dat het vaak schoon afval hout (lees rest product) of schoon snoei hout is. Hoeveel vergunningen worden er afgegeven voor idd paasvuren, oud en nieuw vuren, vuurwerk evenementen etc. Daarnaast staan in Duitsland de grote kolen centrales aan om de energie zuinige teslas te voorzien.

 11. Alie schreef:

  Allemaal dikke vette onzin. Als je goed stookt is er niks aan de hand!!!

 12. Rob schreef:

  Wat dacht je van het paasvuur van Duitsland. Heel Nederland stinkt van de smog en wij maar meten en verkondigen dat de luchtkwaliteit slecht is. En wat dacht je wat de rivieren meenemen naar het afvoerputje Nederland. En wij maar alles op alles zetten om het braafste jongetje te zijn. Eerst de buurlanden laten betalen omdat zij ons vervuilen en met dat geld kunnen wij Nederland schoon houden.

 13. Ton schreef:

  Ja , het is weer de pluk regering . Het is niet de kachels maar het geld wat ze missen als je stookt. Ik stook al 35/40 jaar met een kolen/ houtkachel. Nu alleen op hout. In al die jaren heb ik van de omliggende buren nooit klachten gekregen want schoon en droog hout. Dat is het wat je moet stoken . En dan de vraag zijn pellets wel zo zuiver? Deze worden verlijmd met paraffine. Zeg schoon ,en dat is waarom ze zo branden . Samen met mijn zonnepanelen gebruik ik nog maar minder dan 500 kw stroom en gas nog maar 200 cub. Kijk en daar heeft men geen energieheffing van . Dus ik stook mooi door.

 14. Ton schreef:

  Nyiragongo
  3.470 m. O ja dat was ik nog vergeten , weet je dat deze vulkaan het meeste CO2 uitstoot als alle vulkanen samen op heel de aarde. En ook meer als alle auto’s . Het wachten is op een echte uitbarsting : bv de laki op IJsland dan komt er zoveel CO2 in de lucht maar dat lost smilierutte wel op dan . Een wonder dat we als burger nog geen adembelasting moeten betalen . Verbeter de wereld begin bij de echte vervuilers. Bv EU broeder Duitsland,. Pas stoppen met bruinkool 2038. En hier zeiken over een kachel .

 15. Hans schreef:

  Het vliegverkeer neemt dramatisch toe vervuiling op grote hoogte.En steeds meer
  Schepen.Maar alle milieunormen worden verhoogd.Iemand word hier beter van.
  Maar de normale burger betaald.

 16. Huub schreef:

  Wanneer houd het eens op stelletje azijnzeikers !

 17. Johan schreef:

  Zo meteen is de bbq ook verboden. Komen met mooi weer afgunstige linkse ambtenaren controleren.

 18. Rob schreef:

  Er zijn een heleboel misvattingen hier. CO2 is goed voor de natuur. In de afgelopen 12000 jaar is de CO2 gedaald van 9000 ppm naar nu 400ppm. De planten werden vroeger wel 25meter hoog en in die tijd leefden er ook mensen & dieren. Ergo, CO2 is goed!
  Ni de CO2 waarden zo bedroevend laag zijn gaat het ook steeds minder met de natuur & nemen ziekten toe.
  Na CV’s met ca. 90% stoken Houtkachels heel zuinig 80-85% rendement tegenover de energiecentrales met max 60% rendament. Deze discussie draait niet echt om CO2, fijnstof etc. maar over wie het meeste mag verdienen.

 19. Pupa schreef:

  Vandaag even naar Brussel gereden met de auto (op gas) ik had zowel op de heen als terug weg 5 kwartier file . Kilometers vrachtwagens niet door te komen , wat denk je hoeveel vervuiling dat is. Co2 uitstoot is gewoon handel geworden , zonder gedegen onderzoek wordt er weer wat geroepen door dit kabinet . Ik hoop dat de uitstoot dan maar niet met de wind is mee gekomen naar ons schone landje.

 20. Peter schreef:

  “Strengere eisen”, verbieden die stink kachels zowel pellet als open haarden en vuurkorven alles wat op hout brand verbieden zo is er ook geen controle nodig en hebben de buren er geen last van.

  • marcel schreef:

   Alleen houtstoken als je een fijnstoffilter hebt en net zoals in duitsland verplicht schoorsteenvegen en alleen goed stookhout gebruiken ,tuinkachkels enz inderdaad zo snel mogelijk verbieden.
   De uitstoot van houtstook geeft in een aantal gevallen 3x zoveel invloed als verkeer, niet alleen qua fijnstof maar ook andere chemische stoffen.
   Op een koude en/of nevelige winteravond is de stank regelmatig niet te harden door de houtstook en duidelijk merkbaar op de luchtwegen. (wij wonen vlakbij snelwegen en een bekend knooppunt, dat verkeer merk je niet zo maar die houtstook wel) Handhaving moet hier aandacht aan schenken want nu mag je de buurt blauw zetten van de rook en ze doen er niets aan. zie ook https://houtrook.nl/

 21. Jaap schreef:

  Moi in dit land mag je alles als je maar geen nl in je paspoort hebt. Maar mindergas verbruik levert minder scheuten in muren op Groningen en de uitstoot zeiken doet iedereen over andeten kijk eerst in je eigen keuken. Ik stook en zit lekker warm en niks smok zoals de grote fabrieken

 22. H. Koldewijn schreef:

  Heb zelf een pallet kachel en een hout kachel. Stook beide regelmatig . Vind de geur, als ik buiten ben heerlijk. Todat ik een zware longontsteking kreeg. Begrijp de zeurpieten met copd nu heel goed. Dus oordeel niet te snel. En zorg dat je hout droog is en je pallet kachel goed afgesteld

 23. Myself schreef:

  Allemaal omdat de belasting op gas omhoog gegaan is gaan mensen zelf hout stoken om kosten te besparen, de regering mist geld dus verzinnen we iets nieuws. Surprise surprise

 24. A.Voesenek schreef:

  War denken die lui in denhaag wij van het gas af een dure warmte pomp aanschaffen terwijl onze buren Duitsland en België krijgen ze subsidie als ze aan het gas gaan daar zijn nog veel olie gestookten verwarming ketels dus gas is zo verkeerd nog niet terwijl die Amsterdamse auto’s die op brandstof rijden te verbieden belachelijk hier in Nederland horen ze iets dan moet een of andere maloot een rapport schrijven dat gas verkeerd is en dat de energiecentrales die op gas of kolen stoken dicht moeten terwijl in Duitsland nog centrales zijn die op bruinkool stoken dus de CO2-uitstoot stop plotseling bij de grens bij een oosten wind denken ze in den Haag dat zijn nou lui die een universiteit hebben doorlopen en met veel bombarie in den haag gekomen zijn

 25. stijn schreef:

  Als je zo nodig goed wilt doen voor het milieu moet je geen kinderen nemen. Dat doen wij dus bewust niet. En ja, daarom heb ik verder schijt aan alles en iedereen met z’n gejank. Ik blaas in een oude diesel rond, ik steek de open haard nog eens lekker aan en ik gooi m’n oude batterijen lekker in de vuilnisbak. *huilie huilie*.

 26. greet schreef:

  wij hebben een houtkachel grote tuin blijkbaar komt op de boom een kerst op die voorkomt waar er een goede luchtkwaliteit is. wij stoken duurzame briketten

 27. Pieter schreef:

  Best wel triest, een groot deel van de reacties hier. Dat mensen alleen met zich zelf bezig zijn. Onzin om iets te doen, want de rest van de wereld vervuild veel meer. Slechte lucht voor andere mensen zal mij een rot zorg zijn enz. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen.Een pellet kachel leek mij ook wel wat, maar toch bij nader inzien is zonnepanelen in combinatie met een goed warmtepomp een betere optie en later een electrische auto. Iedereen moet doen wat hij of zij kan doen na draagkracht. En ja het geeft jezelf een goed gevoel bezig te zijn met klimaat en leefomgeving. Er zijn inderdaad nog steeds landen waar ze alles bagatelliseren,maar daar zitten ze nog steeds met asbest platen op het dak omdat het allemaal wel mee valt.

  • Yvon schreef:

   Die asbestplaten ligt ons land ook nog vol mee. Niet best zou je zeggen..maar kom jij ze betalen en vervangen?
   Ze liggen er wel op omdat mijn ouders geen brandverzekering kregen als ze geen eterniet onder het dak plaatsten..ja idd verplichting vd overheid. Nu zitten wij er mee te kijken. Nu ineens blijkt het na duizenden dure onderzoeken allemaal niet zo erg te zijn met het risico van asbest..willen ze alle verboden gaan terugdraaien. Maar nee er zijn intussen teveel financiele belangen van bedrijven die er erg rijk worden van de sanering..dus geloof maar dat die het tegenhouden.
   Dus roep niet iets waar je niets vanaf weet. Die landen..zijn vooral ons land hoor..daar alleen hebben ze zo n idiote overheid. En wat wacht ons over een paar jaar..al die isolatieplaten..zit vast ook het verkeerde spul in verwerkt..maar dat hoor je dan pas..begint weer een nieuwe kermis..
   Mijn schoonvader hft altijd met remsystemen in vrachtwgn garages gewerkt..een en.al asbest..hij is al 80 intussen maar zegt altijd..als ik bij dokter kom dan denk.ik.altijd..nu krijg ik te horen dat ik asbest kanker heb…
   Droom lekker verder en denk dat je goed bezig bent..dat hopen we allemaal. Maar oordeel niet voor een ander.

 28. Har schreef:

  Wel eens in verdiept hoeveel het gaat schelen als we allemaal in Nederland ophouden met auto rijden en een kacheltje branden. Al zouden we een grote glazen bol over Nederland zetten dan zou het effect op de opwarming enkelen duizenden graad Celsius zijn, dus nauwelijks meetbaar. Ik zeg niet dat we niks moeten doen maar toch. Lpg auto’s zijn 10% schoner dus naar beneden met de wegenbelasting zou je denken. Dan kunnen de diesel rijders overstappen. Maar dit kost de staat te veel. En alles draait om geld. Dat is schijnbaar belangrijker dan welk milieu probleem dan ook. Af en toe een beetje hout verbranden zal niet veel uitmaken maar het levert geen inkomen op voor de staat.

 29. Sylvester schreef:

  Fijnstof uitlaatgassen stof van de remmen stof van de banden is heel slecht voor de natuur en voor de mensen..
  Maar even een vraag waarom groeien de zeldzaamste planten en dieren vlinders kikkers op het velperbroekplein.
  Dus wie staat er nu onzin uit te kramen o ik snap het doordat de auto s rondrijden gaat de stof van het plein af dus de schone zuivere lucht komt van boven.

 30. g van dijk schreef:

  dan hebben we het nog niet gehad over geluide overlast van warmte pompen mijn buurman heeft er een dat is pas vervuiling en ik ben nu gehoor gestoord wat een ramp is dat zeg

 31. john schreef:

  Kijk de geschiedenis van onze aardbol de laatste 1.000.000 jaar er eens op na!
  Daar was de IJSTIJD en waren er toen vervuilende cv ketels houtkachels en nog maar van die populaire onzin van tegenwoordig??????
  het antwoord NEEN op een kampvuurtje van een holbewoner na misschien, maar da moest dan wel een goedverdomes groot vuur zijn geweest zekers!

  Ziet iemand nog ijs als ie uit het raam kijkt (niet de yscoman).
  Verek alles gesmolten en waardoor???

  Dat noemen ze nou geschiedenis en dat heeft dus niks mee klimaatverandering te maken is gewoon een NATUURLIJKE CYCLUS die zich herhaald. Mensen laat u nou alstublieft niet gek maken.

  Aardgas is en blijf ten aller tijde schoner als al het andere het veredelde STOOM genaamd waterstof. Wat kost het aan energie om die stroom op te wekken om deze hoeveelheden te maken??? En dan heb ik het nog niet over de opslag en de condensvorming onderweg.

  Ik zou zeggen reken het maar eens door en denk weet het eigenlijk bijna zeker dat je van je stoel af pleurt qua kosten!

  Nee we gaan hier schone energie voor gebruiken.
  Slapers die hoeveelheid kun je niet met de huidige technologie opwekken dus is dit het zoveelste broodje aap verhaal!

  Erg hoor voor die mensen in Groningen maar die gaskraan zal toch weer open gaan LET OP MIJN WOORDEN!

  diegene die schade hebben moeten ze gewoon nieuwe huizen voor bouwen was en is veel goedkoper dan die oude meuk opknappen.

  Ps zag er net nog een op het nieuws nou da kozijn was er al bijna uitgerot dus over de schade van de aardbeving? denk ook een groot deel achterstallig onderhoud! Was in dit geval 1000%. en nog eens heel goed te zien ook.

 32. Jan Jansen schreef:

  Heren,

  Eerst maar eens een cursusje Nederlandse taal?

  • Harriët schreef:

   Hallo allemaal, mijn buren hebben een pelletkachel, dag en nacht aan. Hun schoorsteen pijpje staat op hun uitbouw en ik heb daar last van.

   Wat kan ik doen,??

   Gr Harriët

 33. Rens schreef:

  Waarom heeft niemand het over de mens die elk jaar 4,4 ton CO2 uitstoot?!! Misschien wordt deze aardkloot te vol!! Volgens deskundige zijn er over 15 jaar 10 miljard mensen. Dat is 3.000.000.000 maal 4,4 ton CO2. Gevoelig onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.