fbpx
Nieuws

Strengere eisen aan slimme apparatuur

Google koopt maker slimme thermostaat

Slimme thermostaten, slimme CO2-meters of een slimme warmtepomp: techniek in woningen heeft steeds vaker een draadloze internetcomponent. Vanaf 2024 gelden er in heel Europa strengere veiligheidseisen aan deze technologie.

Het gaat om een aanpassing van de bestaande Europese radioapparatuurrichtlijn, waarover de Europese Commissie vrijdag een besluit heeft genomen. Slimme apparaten die verbonden zijn met een dashboard of een app op de telefoon zijn erg handig: ze leveren waardevolle inzichten op en maken bediening op afstand mogelijk.

Maar al die draadloze techniek is ook kwetsbaar. Thierry Breton, commissaris voor de interne markt: “Cyberdreigingen evolueren snel, zijn steeds complexer en passen zich continu aan. Met de eisen die we vandaag invoeren, zullen we de veiligheid van een breed scala aan producten aanzienlijk verbeteren.”

Sterker wachtwoord

Het Internet of Things (IoT) heeft een enorme vlucht genomen. Steeds meer apparaten zijn smart of connected. Een gemiddelde woning in 2030 heeft 29 naar verwachting van dit soort verbonden apparaten. Deze slimme apparaten mogen straks niet meer met zwakke, standaard wachtwoorden zijn uitgerust: een consument moet eerst zelf een sterk wachtwoord instellen voor ingebruikname.

Ook moeten de producten onder meer software-updates ondersteunen, getest zijn op veiligheidslekken, opgeslagen persoonlijke- en financiële gegevens afschermen en de consument de mogelijkheid geven om deze data te beheren en te verwijderen.

Fabrikanten aan zet

De Commissie zal de Europese normalisatieorganisaties te verzoeken relevante normen te ontwikkelen. Fabrikanten hebben straks de mogelijkheid om de conformiteit van hun producten aan te tonen door ze door de relevante aangemelde instanties te laten beoordelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.