fbpx
Nieuws

Verduurzamen is een vak

Met de oprichting van een vakgroep voor verduurzamende bouwers, installateurs, beleidsmakers en adviseurs moet een branchebrede vertegenwoordiging ontstaan voor de vergroening van de gebouwde omgeving. Gisteren zag het Gilde van Verduurzamers het levenslicht.

Aan de wieg van deze nieuwe sectoroverstijgende vakgroep staan Wietse Walinga (kennisplatform Duurzaam Gebouwd), John Lens (kennisinstituut TVVL) en Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) Voorzitter: Suze Gehem (oprichter en directeur van Groene Grachten). Doelstelling van het gilde is zich te ontwikkelen tot een beroepsvereniging van alle professionals in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het gilde zet zich in voor kennisdeling en kennisontwikkeling dwars door alle branches in de sector heen: van bouwers en installateurs tot beleidsmakers en adviseurs.

De aankondiging van het Gilde van Verduurzamers viel samen met de afsluiting van de vijfde editie van de cursus Basiscertificaat Energietransitie Gebouw Omgeving, waarin de initiatiefnemers intensief samenwerken met de transitiemakers van Squarewise. De deelnemers horen bij de eerste Verduurzamers, net als hun voorgangers van de afgelopen jaren. Vanaf begin 2022 kunnen ook andere professionals zich aanmelden.* Voorzitter Suze Gehem: “Onze maatschappij heeft een schreeuwend tekort aan goede vakmensen om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te realiseren. Van duurzame planvorming tot aan de uitvoering. Het gilde gaat daarom samen met talentvolle vakmensen aan de slag om het verschil te maken, want alleen samen kunnen we grenzen verleggen en de ambitieuze doelstellingen behalen.” Het Gilde van Verduurzamers faciliteert kennisdeling en scholing. Hiervoor gaan de Verduurzamers intensieve gesprekken voeren met onderwijs, kennisinstellingen, overheden en brancheverenigingen. Het gilde heeft de ambitie te groeien naar een omvang van 3000 leden in drie jaar, zodat het een betekenisvolle speler is in kennisontwikkeling en opleiding.

3 reacties op “Verduurzamen is een vak

 1. Joni Fleischer schreef:

  Waar kan en mag ik mij aanmelden?

 2. Trees Konijn schreef:

  Interessant, hoe kan ik me evt. aanmelden ?
  Trees Konijn
  Bouwkundige023

 3. Joost ten Bulte schreef:

  Ook ik ontvang graag meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.