fbpx
Nieuws

Strengere eisen voor luchtbehandelingskasten

Per 1 januari 2016 komen er strengere, Europese eisen voor luchtbehandelingskasten. Dit komt door de ErP-verordening 1253/2014 voor ventilatie-producten, die dan ingaat.

Niet op de hoogte

Echter, volgens de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) zijn nog lang niet alle installateurs en adviseurs goed op de hoogte van deze nieuwe eisen, terwijl een overtreding van de regels wel tot een boete kan leiden.

Nieuwe regels

Met de nieuwe EU-verordening 1253/2014 voor ventilatieproducten wil de Europese Commissie elektriciteits- en warmteverbruik in gebalanceerde gebouwgebonden ventilatie beperken. Deze EU-verordening geldt voor alle lidstaten. Alle luchtbehandelingskasten met een capaciteit groter dan 250 kubieke meter en bedoeld voor mechanisch gebalanceerde ventilatie moeten dan voorzien zijn van warmteterugwinning met eisen voor het minimumrendement. Ventilatoren moeten ook regelbaar worden en mogen maar een specifieke hoeveelheid energie (SFP) gebruiken in relatie tot de toegepaste warmteterugwinning. Voor strikt gescheiden luchtstromen of luchtstromen die fysiek niet bij elkaar mogen komen, moet er een twincoil-systeem toegepast worden.

Geen CE-markering

Apparaten die niet voldoen aan bovenstaande eisen, hebben strikt genomen geen recht meer op een CE-markering en mogen dus ook niet gebruikt worden. De VLA heeft een flyer gemaakt met daarin alle consequenties op een rij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.