fbpx
Nieuws

Superboiler verliest nauwelijks warmte

Een boiler die dankzij een uitgekiend design en vacuümisolatie nauwelijks warmte verliest. De NEStore wordt in de markt gezet als slimme buffer voor overtollige zonnestroom. Een vat van 202 liter levert 20 kWh aan energie, oftewel ruim 600 liter aan tapwater van 40 °C.

De superboiler, die afgelopen maand haar introductie beleefde, mikt vooralsnog vooral op grote woningen en utiliteitsgebouwen met een hoog tapwaterverbruik, zoals sportverenigingen en hotels. De grote plus is dat de boiler water op hoge temperatuur kan opslaan en tegelijkertijd nauwelijks warmte verliest. De NEStore komt uit de koker van Newton Energy Solutions. Dit bedrijf is weer een spin-off van onderzoeksbedrijf TNO. Het concept voor deze boiler is ontstaan vanuit onderzoeksactiviteiten van TNO.

Warmteverlies

De NEStore komt op de markt in een versie van 202 liter (E20), en een versie van 303 liter (E30). Beide varianten tonen qua warmteverlies indrukwekkende cijfers. De kleine variant van de twee kent bij een temperatuur van 65 °C een warmteverlies van 1,4% per dag, wat neerkomt op 0,17 kWh/dag aan energie. Ter vergelijk: een conventionele boiler kan bij geen gebruik al tot 30% van haar warmte verliezen. 

Hoe de boiler is opgebouwd en werkt, lees je in dit interview met de ontwikkelaars. Dit Installatie Premium artikel is kosteloos voor Installatie-abonnees.

37 reacties op “Superboiler verliest nauwelijks warmte

 1. Geim schreef:

  Een “normaal” boilervat van De Jong (neem de 200 liter) heeft een stilstandsverlies van 49 watt, das goed 1 kWh per dag. Bij lange na geen 30%.

  • Tom schreef:

   Weet je ook welke boiler van 50L heel zuinig is?

  • Frank schreef:

   Ongeveer 1,2kwh. Dus scheelt 1kwh per dag. Best significant.
   Die vergelijking met 30% is inderdaad raar.

  • Pavol Bodis schreef:

   Beste Geim.

   dank u wel voor u bericht. Typisch 200l boilervat werkt tussen 65 en 40C en dus heeft opslag capaciteit van rond 4,5kWh. Typisch energieverlies per dag is 1,5kWh en dat is rond 30% van totale capaciteit. Er zijn natuurlijk ook betere boilervaten die rond 20% energieverlies per dag hebben.

   Volgens ons onderzoek dat is het beste beschikbare opties naast NEStore.

   U bent natuurlijk van harte welkom in Delft en kan zelf kijken hoe NEStore hun presentatie kan bereiken.

   • Geim schreef:

    q = m x c x Delta t .
    q = 200 kg ( 1 liter water weegt ca 1 kg) x 4,19 kJ/kg.k (c van water) x 45 °
    q = 37710 KJ energie is nodig
    Als we de 46090KJ delen door 3600 seconden krijgen we 10,5 kWh en geen 4,5 kWh
    1 kWh verlies van 10,5 kWh inhoud is ongeveer 10% en geen 30%

    Verder ontken ik ook echt niet dat jullie product beter is, maar om een ander product slechter voor te doen als het werkelijk is klopt niet.

    • Pavol Bodis schreef:

     Beste Geim,

     u berekening klopt alleen voor ideaal gestratificeerde boiler en deze bestaan helaas niet. Realiteit is dat meest van boilers en warmtepomp buffers zijn goed gemengd en dus deltaT tussen 40 en 60C is van toepassing. In betere WP boilers is wel gedeeltelijk stratificatie beschikbaar tot een moment van “Legionella kill” moment. Dan is alles alweer op het zelfde T. Deze is op deze moment minimaal 1x week nodig maar het wordt meer omdat er is heel veel Legionella issues in WP boilers. In utiliteitsgebouwen is deze 1x per dag en dus ons berekening klopt!

     Als u meer vragen hebt, kom ff graag langs en voel NEStore’s power 🙂

    • Robertino schreef:

     Knap berekend, nu nog even foutloos Nederlands dan wordt het artikel nog beter DAN het is. Bij verschillen is er niks anders an dan dan, behalve als het gelijk is

  • Paul Bijvoet schreef:

   Wij (Newton Energy) hebben verschillende boilers bekeken om te zien hoe onze isolatie scoort tov klassieke boilers. Bijvoorbeeld de Austria Email (Oostenrijks product) https://www.austria-email.com/fileadmin/content-en/Products/Freestanding_cylinder/SSP/VS_EU_engl.pdf heeft een warmteverlies van 1,67 per dag. Bij normaal bedrijf van 60 graden naar 40 graden zal hier 4,6 kWh energie beschikbaar zijn. Bij een verlies van 1,67 kWh per 24 uur betekend dit 36% warmteverlies per dag.

   Bij dergelijke werking heeft de NEStore een verlies van 0,17 kWh per 24 uur wat 90% minder warmteverlies betekend.

   • Geim schreef:

    In de tekst staat:
    “Ter vergelijk: een conventionele boiler kan bij geen gebruik al tot 30% van haar warmte verliezen.”
    En niet 30% van de warmte in het gebied tussen 60 en 40 graden.

    Dat jullie boiler veel beter is, wordt ook niet ontkend. Alleen suggereren dat een normaal boilervat 30% van z’n warmte in 24 uur kwijtraakt is klopt niet.

 2. Tom schreef:

  Zou leuk zijn als er ook zulke zuinige boiler van 50L en 100L komen voor huishoudens.

 3. Jan Schoppen schreef:

  Ik vind het knap dat ze op 20 kW komen bij een boiler van 202 liter. Je hebt onder in de boiler een bepaalde hoeveelheid water met een mengtemperatuur van ~ 30°C, ga even uit van 40 liter, deze komt vanaf 12°C, dat is dus 40x(30-12)x 1,164=0,84kW. Blijft over 162 liter water van 12°C naar 80°C, geeft een opslagcapaciteit van 162x(80-12)x1,164=12,82kW maakt in totaal 13,66kW.
  Bij lange na geen 20kW.

  • Nic schreef:

   Goed gerekend Jan. Ik kom op 12 4 KWh uit bij een gem. temperatuur van 65 C

  • Pavol Bodis schreef:

   Beste Jan.

   Dank u wel voor uw bericht en berekening. Het klopt precies wat u schrijft met een klein verschil. NEStore werkt tussen kamer temperatuur (15-20C) en 110C. Dus het energiecapaciteit is inderdaad tot 30kW. NEStore kan deze specs regelmatig bereiken omdat het is een “stratified” systeem.

   NB: Met een isolatie die maar 3cm dun is, heeft NEStore 8x grotere energiedichtheid dan warmtepompboiler die tussen 40 en 60C werkt.

 4. vegazosten schreef:

  Allemaal leuk die verhalen maar de gewone man kan die dingen niet betalen of de terugverdientijd is te lang.

 5. Willem schreef:

  Bij 40 graden allemaal veteranenziekte?

  • Stefan schreef:

   Dat is de mengtemperatuur. Water in het vat zal warmer zijn

  • Pavol Bodis schreef:

   Beste Willem. Hartelijke dank voor uw vraag.

   Gelukkig NEStore is een gesloten systeem en dus die water binnen NEStore vat nooit in contact met een klant is. Plus NEStore werkt bij temperaturen tot 110C dus geen Legionella kan dat ooit overleven 🙂

   Plus is ook dat er geen kalkopbouw mogelijk is en dus geen onderhoud van verwarming element is nodig.

 6. Rob Van S schreef:

  Naar mijn weten is dit een vat met een gesloten systeem, onderin zit een tsa en pomp voor de overdracht. Je gebruikt het dus als doorstroomtoestel. De temperatuur in het vat kan maximaal 110°C worden. Je zult hier wel enige gelaagdheid in hebben maar dat zal wel minimaal zijn. Maar dan kan het vermogen wel degelijk kloppen. Ik ga binnenkort naar locatie om de techniek te bekijken.

  • Pavol Bodis schreef:

   Beste Rob. Het klopt exact. NEStore werkt tussen 20 en 110C en dus alle specs kloppen. 20-30kW binnen een “koelkast” groot systeem is super uniek.

   Ik kijk ernaar uit u te ontmoeten.

   Ter info: Energieverlies ook bij 110C is rond 20W en dat is na installatie met alle koppelingen. Dat is het grootste verschil tussen bestaande e-boilers, warmtepomp boilers en zonneboilers. Alle hun specs zijn in lab voor installatie en dus nemen die verlies via koppelingen niet me. Deze type energieverlies is vaak super groot 10-50W per koppeling, afhankelijk van temperatuur naast de koppeling.

 7. Xander schreef:

  Iets op vacuüm brengen is niet zo moeilijk! Iets vacuüm jaren lang houden! Is een compleet ander verhaal!
  Mooie ontwikkeling maar eerst bewijzen op basis van daadwerkelijk gebruik!

  • Pavol Bodis schreef:

   Beste Xander. Inderdaad vacuüm maken is niet lastig. Bij NEStore geven we 7 jaar garantie op vacuüm om direct laten zien dat deze vacuüm super stabiel is zonder actief uitpompen. Het is niet verwacht dat uitpompen is binnen 10 jaar nodig.

  • Martin Van De Wardt schreef:

   De Quooker doet dat toch ook?

   • Pavol Bodis schreef:

    Beste Martin. Dat is een goede opmerking.

    Quooker gebruikt volgens mij info technologie die lastig te schalen is voor grote volumes. Bij NEStore heeft u direct betere prestatie die stabiel over heel veel jaren is en is schaalbaar naar grote volumes.

 8. Albert De vries schreef:

  Wat gaat dat kosten als je het over een E20 hebt
  En ze zijn nog niet te koop toch

  • Paul Bijvoet schreef:

   Hoi Albert, onze E20 is momenteel beschkbaar voor introductieprijs van € 5.00,- exclusief btw en de E30 voor € 6.000,- exclusief btw.

   De NEStore is beschikbaar met een levertijd van 4-6 weken.

   Installatiekosten zijn minimaal, en tot einde jaar door Newton Energy Solutions gratis aangeboden. De levensduur van de NEStore verwachten wij minimaal 20 jaar , waar ik persoonlijk verwacht dat zolang er CV pompjes en platenwisselaars beschikbaar zijn de NEStore kan doorgaan tot wij allemaal niet meer bestaan.

 9. Ronald schreef:

  De absolute %-besparing is natuurlijk indrukwekkend. Voor gewone huishoudens niet echt relevant. Want: zelfs bij een besparing van 1 kWh per dag geeft dit 365 kWh per jaar. Bij een prijs van 0,75 euro/kWh kom je op 270 euro per jaar. Dit heeft een erg lange terugverdientijd voor gewone huishoudens. Voor hotels en sportverenigingen met een heel hoog tapwater verbruik, komt het gunstiger uit.

  • Pavol Bodis schreef:

   Beste Ronald. dank u wel voor uw bericht. Het klopt precies dat sportverenigingen, zorg sector, hotels… zijn optimale applicaties van NEStore.

   Voor particulier is inderdaad lage energieverlies zelf geen goede reden om een NEStore aanschaffen. Er moet nog iets anders bij en dat is zelf verbruik van zonne-energie die anders naar net zou moeten gaan. Nu moet het nog boven salderen en dus voor klanten met meer zelf productie kunnen hun gas verbruik met elektra vervangen. En natuurlijk klanten met dynamische tarieven kunnen ook van NEStore profiteren. All-in-all het is mogelijk binnen 6 jaar u investering terugkrijgen al nu met salderen.

   Als salderen weg is, is NEStore top investering in combi net PV, dynamische tarieven of zonnen-thermie.

   • Geim schreef:

    Als het salderen weg is heb ik in de zomer 20kWh per dag over, 1 kWh stilstandsverlies is dan niet iets waar ik me nog druk over maak.
    Helemaal niet als een 300 liter vat €6000 gaat kosten t.o.v. €2000 voor een normaal RVS vat. Bij een stroomprijs van €0,50 praat je dan over 20 jaar

    • Paul Bijvoet schreef:

     Beste Geim, de NEStore komt het beste tot zijn recht wanneer de eigenaar PV panelen heeft en overdag zijn stroom teruglevert. Deze stroom pakt de NEStore op een slaat deze op voor later gebruik (zonder aanmerkelijk verlies dus), en ook bij negatieve of goedekope stroom momenten zal hij zijn werk doen. Wij zien het eigen gebruik duurzame opwekking dan groeien tot boven 80% en dus uitzonderlijk lage kosten voor doucehwater door het jaar heen. De besparing zal jaarlijks tov aanzienlijk zijn, en geen kosten voor terugleveren van electra. Het salderen zit ons nu nog in de weg bij particuliere oplossingen die relatief weinig panelen hebben (minder dan 14 bijvoorbeeld). Maar bij bedrijven of grotere particuliere woningen zien wij nu prima financiele voordelen tov de aanschafprijs.

     • Andrr schreef:

      Deze manier van opslag heeft alleen zin als je over de gehele zo’n maanden op kan slaan en de hele winter door kan gebruiken.

     • S. Smit schreef:

      Klinkt goed, komt deze boiler ook op de MIA/EIA lijst van 2024..of staat ze er al op?

 10. Maurits schreef:

  Kan de NEStore een CV ketel of warmtepomp volledig vervangen voor een particulier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.