fbpx
Nieuws

Supermarkt energieneutraal verwarmd

Aan de Markt in Dedemsvaart opende Jumbo afgelopen week een winkel die volledig energieneutraal wordt verwarmd. Daarnaast wordt groene stroom opgewekt en wordt de uitstoot van schadelijke broeikassen voorkomen. Door zoveel mogelijke energievriendelijke maatregelen wil de supermarktketen met dit project invulling geven aan haar duurzame doelstellingen.

Warmte van koel- en vriesmeubelen hergebruikt

De warmte die vrijkomt van de koel- en vriesmeubelen in de winkel wordt opgeslagen en gebruikt om de winkel te verwarmen. Hierdoor is geen gas meer nodig. Het verwarmingssysteem is energieneutraal door gebruik van groene energie die afkomstig is van de 136 zonnepanelen op het dak van de winkel. Daarnaast bevat de koel/vriesinstallatie een natuurlijk koudemiddel, waarmee de uitstoot van schadelijke broeikasgassen wordt voorkomen. Tot slot heeft de winkel alle gangbare maatregelingen toegepast die energie kunnen besparen, zoals ledverlichting, afgedekte koelmeubelen en een energiezuinig ventilatiesysteem.

‘Maatschappelijke bijdrage’

Marco Joosten, de nieuwe ondernemer van Jumbo Joosten Dedemsvaart en initiatiefnemer van de duurzame inrichting van zijn winkel, legt uit: “We vinden het belangrijk om vanuit een maatschappelijke visie te ondernemen en zo een bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen. Tegenwoordig gebruiken we met zijn allen veel fossiele brandstoffen als energiebron. We willen het nu dichter bij onszelf zoeken door energie te hergebruiken en zelf duurzame energie op te wekken.”

50 % CO2-reductie

Jumbo streeft ernaar om in 2020, ten opzichte van 2010, 20% energie te besparen en 50% CO2-reductie te realiseren. Ook gaat het familiebedrijf voor 20% duurzame energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.