fbpx
Nieuws

Supermarkt wordt superenergiezuinig

Supermarkt wordt superenergiezuinig

De Lidl in Stein heeft als eerste gebouw in Nederland Energielabel A++++ gekregen. De supermarkt werd op 11 september officieel geopend door Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.

 

De supermarkt heeft een energieprestatiecoëfficient van minder dan 0,3 en is daarmee twee keer zo zuinig als de nieuwe norm van het Bouwbesluit, die naar verwachting in 2015 van kracht zal worden. 

 

Led-verlichting

Verlichting is in winkels een grote energieverbruiker. Daarom heeft de Lidl in Stein overal led-verlichting, van de koelvakken tot de parkeerplaats. Goede isolatie, driedubbel glas, warmtepompen en 338 zonnepanelen zorgen voor verdere energiebesparing. Regenwater wordt niet in het riool geloosd maar infiltreert in de bodem en bezoekers kunnen hun elektrische fiets of auto tijdens de boodschappen opladen.

 

Duurzaam = voordelig

Lidl wil dat alle filialen die in de toekomst gebouwd worden het A++++ label krijgen, niet alleen uit milieuoogpunt maar ook omdat de supermarkt graag op de kleintjes let; uit berekeningen door de winkel blijkt dat duurzaam op de lange termijn het voordeligst is. Dertien andere filialen kregen van RVO.nl eerder al een Groenverklaring, omdat deze winkels allemaal 35-45% zuiniger zijn dan de huidige eis van het Bouwbesluit.

 

Foto: Lidl

1 reactie op “Supermarkt wordt superenergiezuinig

  1. John Veeken schreef:

    Superprestatie of moet ik toch zeggen: super rekenwerk. Proficiat alvast voor deze eerste stap naar een duurzame bedrijfsvoering. Let wel: De uitvoering en bedrijfsvoering laat in de praktijk vaak veel te wensen over. Hierdoor blijft het echte resultaat meestal ver achter blijft bij de grootse ambitie. Gaat Lidl ook op basis van monitoring en energiemanagement ervoor zorgen dat de duurzaamheidsclaim wordt waargemaakt? Ik ben benieuwd naar echte meetresultaten en energieverbruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.