fbpx
Nieuws

Tekort aan vaklui zélf aanpakken

Een bijzonder voorbeeld van werven en opleiding. Als een van de eerste installatiebedrijven in Nederland levert montagebedrijf Niyata in Vianen de gecertificeerde MBO-opleiding ‘monteur zonnepanelen’. Met baangarantie. Gemeenten en UWV zijn enthousiast en ook mensen met afstand tot arbeidsmarkt krijgen ontwikkelingskansen.

Niyata Renewable Energy levert en monteert zonnepanelen, laadpalen voor elektrische auto’s, accubatterijen voor nieuwbouwwoningen en infraroodverwarmingen. Eigenaar Dursun Kiliç heeft het probleem dat elke installatie-ondernemer heeft: het is lastig om aan goede, gekwalificeerde monteurs te komen. “Toen ben ik zelf gaan opleiden”, vertelt hij in vakblad Installatie en Sanitair. Zijn bedrijfspand bouwde hij om tot opleidingsinstituut met lokalen en een ingebouwd praktijkdak. Sinds dit voorjaar is Niyata een SBB-erkend opleidingsinstituut voor montagemonteur zonnepanelen en elektromonteur zonnepanelen. “Wij verzorgen opleidingen voor bedrijven ten behoeve van omscholing of bijscholing. Wij bieden ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans om zich te ontwikkelen. Dit kunnen mensen zijn met verschillende achtergronden, zoals een bijstandsuitkering, WW, Wajong, reclassering of statushouders. We werken nauw samen met gemeenten en andere overheidsinstanties.”

Het zelf opleiden van vaklieden is een belangrijke trend in installatieland. Lees hier de ervaringen rondom een eigen bedrijfsschool van enkele grote installatiebedrijven in Nederland

Afstand tot arbeidsmarkt

Niyata krijgt de leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt aangeleverd via gemeenten of via UWV. Na het succesvol doorlopen van de opleiding, biedt het opleidingsbedrijf aan deelnemers 100% baangarantie met een minimaal contract van 8 maanden. Berry van der Zwet van UWV is enthousiast over de onderneming. “Wij leveren graag cliënten aan. Het moeten wel mensen zijn die feeling hebben met techniek. Zowel heren als dames. Het is een enorme groeimarkt.” Het opleidingscentrum leverde vooralsnog acht gecertificeerde monteurs af. Dit najaar start het bedrijf ook in Rotterdam, met een opleiding met 25 kandidaten, in samenwerking met de gemeente en het Zadkine College. In totaal worden daar de komende jaren 250 gediplomeerde monteurs afgeleverd.  De MBO-opleidingen ‘Electromonteur zonnepanelen’ en ‘Montage medewerker zonnepanelen’  duren ongeveer twaalf maanden. Niyata garandeert ook daarna, als de kandidaat is geslaagd, een arbeidscontract voor minimaal acht maanden binnen het eigen bedrijf.

Tekst: Eric Schuurman Foto: Herbert Wiggerman

 

 

 

1 reactie op “Tekort aan vaklui zélf aanpakken

  1. jos schreef:

    Zelf opleiden bij grote bedrijven, gaat misschien nog wel lukken , maar voor kleine bedrijven wordt het heel moeilijk .Vaak nadat je een stage-loper of monteur hebt opgeleid ,kiezen dezen toch voor een groter bedrijf , vanwege auto van de zaak, gratis gereedschap, opleidingen en meer salaris .Daar komt nog bij dat de jeugd van tegenwoordig denkt dat als ze al een schroevendraaier vast kunnen houden , dat ze dan direct een wereld-salaris moeten gaan verdienen ,de meeste jongelui zijn heel mondig maar kunnen hun handjes niet laten wapperen , vooral de twintigers geboren in de goede jaren negentig , gepamperd door hun ouders , willen met weinig energie veel geld verdienen en anders moeten pa en ma maar bijspringen .Deze generatie moet weer leren wat werken met de handjes is .Wie vieze handjes niet erg vindt , heeft straks een goede toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.