fbpx
Nieuws

Eerste 5-laags NOM appartementen

De Willem en De Zwijger in Best zijn de eerste 5-laags Nul-op-de-Meter appartementencomplexen in Nederland. Een uniek project wat tot stand is gekomen door een unieke ketensamenwerking van zes partijen: Woonstichting ’thuis, BAM Wonen, BAM Energy Systems, NBArchitecten, eigenenergie.net en Itho Daalderop.

 

De appartementen voorzien zelf in de benodigde energie. Zo wordt de benodigde energie voor verwarming/koeling en warmtapwater efficiënt opgewekt door een warmtepomp, gekoppeld aan bodemopslag. Ook zijn er PV-panelen op het dak en in de gevel. Het complex is voorzien van collectieve bodem-bronnenvelden, waarbij iedere woning een eigen warmtepomp met boiler heeft. Iedere bewoner kan verwarmen en koelen. De energievraag is zoveel mogelijk teruggedrongen door forse isolatie, triple glas, goede kierdichting en het toepassen van een WTW-installatie.

Biodiversiteit

Het hemelwater is afgekoppeld van het riool en infiltreert het hemelwater op eigen terrein. De biodiversiteit wordt maximaal versterkt door een nieuwe inrichting van de openbare ruimte. Een grote wadi voorziet de nieuwe groeninrichting van het benodigde water. Ook in het gebouw zijn voorzieningen getroffen om de biodiversiteit te versterken. Per appartementengebouw zijn twaalf nestkasten voor de gierzwaluw ingemetseld.

Coaching

De opdrachtgever heeft een aantal bewoners speciaal geselecteerd op hun duurzame ambities. Deze energiecoaches zullen hun collega-bewoners coachen bij het juiste gebruik van de nieuwe installaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.