fbpx
Nieuws

Temperatuurschommelingen door drukvariatie

Korter douchen loont

De TVVL Expertgroep Sanitaire Technieken heeft samen met Uneto-Vni onderzoek gedaan naar de oorzaak van temperatuurvariaties bij douchemengkranen. Hieruit blijkt dat drukschommelingen flinke temperatuurvariaties kunnen veroorzaken.

Kleinere diameters

Het is de laatste jaren trend om bij het hygiënisch ontwerpen van leidingwaterinstallaties te kiezen voor kleinere leidingdiameters. Dit kan echter leiden tot grotere variërende gebruiksdrukken en daarmee tot hinderlijke en soms gevaarlijke temperatuurschommelingen. In sommige zorginstellingen mogen ouderen zelfs niet meer alleen douchen omdat ze kunnen schrikken van te warm water.

Richtlijnen

Er wordt vaak wel gewaarschuwd voor het optreden van hinderlijke temperatuurschommelingen aan douchemengkranen als gevolg van drukschommelingen in het leidingnet, maar uitgewerkte richtlijnen voor een juiste leidingconfiguratie ontbreken. De resultaten van het onderzoek bieden richtlijnen voor het ontwerpen van leidingwaterinstallaties om de temperatuurvariatie voor de gebruiker te beperken. Deze richtlijnen zijn opgenomen in het rapport, dat is te verkrijgen in de TVVL Kennisbank.

Minder gevaar, meer comfort

Walter van der Schee, voorzitter van de TVVL-werkgroep: “Het is goed dat we een keer de oorzaak van temperatuurvariaties bij douchemengkranen onder de loep hebben genomen en met richtlijnen komen om die temperatuurvariaties te voorkomen. Dit reduceert gevaar voor verbranding tijdens het douchen en verhoogt het douchecomfort.”

Tijdens het congres Nationale Sanitaire Technieken op maandag 19 juni komt het rapport en de resultaten uitgebreid ter sprake.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.