fbpx
Nieuws

Texel wil zelfvoorzienend zijn

Texel wil zelfvoorzienend zijn

Op Texel is een grootschalig onderzoek gestart met 300 huishoudens om te bepalen of en hoe het eiland in de toekomst in haar eigen energie kan voorzien.

 

 

Onderzocht wordt hoe Texel door gedragsverandering haar doelstelling van energieneutraal in 2020 kan realiseren. De deelnemende huishoudens krijgen het komende jaar met behulp van een slimme meter, een energiedisplay en advies meer inzicht in hoe ze slim kunnen omgaan met hun opgewekte energie en energieverbruik. Daarnaast krijgen ze later in het jaar fictieve, variabele energieprijzen aangeboden. Energie zal goedkoper zijn op momenten dat er meer duurzame energie beschikbaar of als er minder huishoudens energie afnemen. Daardoor worden de deelnemers gestimuleerd hun was te draaien op het moment dat bijvoorbeeld de zon schijnt op Texel of veel mensen aan het werk zijn.

 

Proeftuin

Het grootschalige onderzoek genaamd `Texel, slim zelfvoorzienend’, wordt uitgevoerd door energiecoöperatie TexelEnergie, Liander en Capgemini. Het onderzoek op Texel is een van de proeftuinen in Nederland. Het project wordt met steun (subsidie) van RVO en subsidie van de provincie Noord Holland gerealiseerd. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt om inzicht te krijgen hoe op een slimme en betaalbare manier ook andere gebieden in Nederland zelfvoorzienend kunnen worden.

 

In Installatie en Sanitair

Vorig jaar verscheen een grote reportage in Installatie en Sanitair over de TexelEnergie, de lokale energiecoöperatie die in 2007 mede werd opgericht en geleid wordt door ex-installateur Brendan de Graaf. Inmiddels is meer dan een kwart van de bevolking (15.000 inwoners) bij deze leverancier aangesloten. Installatie- en bouwbedrijven werken hierin samen om de verduurzaming een boost te geven. 

 

Klik hier voor een weblog over dit onderwerp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.