fbpx
Nieuws

TNO opent warmtepomptestlab

Op de campus van de TU Delft heeft onderzoeksinstituut TNO het Bouwinnovatie Lab geopend, met daarin onder meer geavanceerde test- en onderzoeksfaciliteiten voor warmtepompen.

Hoe zorgen we ervoor dat warmtepompen en andere klimaatsystemen voor woningen en kantoorpanden altijd optimaal presteren, ook tijdens extreme weersomstandigheden? Hoe bouwen we in Nederland een miljoen extra woningen terwijl er tegelijkertijd een noodzaak is om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen? Het zijn dit soort vragen die centraal staan in het Bouwinnovatie lab.

Klimaatkamers

Het lab huisvest onder meer het Heat Pump Application Centre een faciliteit met klimaatkamers – volgens TNO de eerste in zijn soort in Europa – waar warmtepompen en ventilatiesystemen met warmteterugwinning onder nagebootste praktijkomstandigheden worden getest. Daarbij kunnen ook isolatie, ventilatie en het gedrag van bewoners worden gesimuleerd.

Duurzaam en circulair gebouw

Het gebouw waarin het lab is gevestigd, is zelf ook een innovatief en circulair visitekaartje. Niet alleen zijn delen van het oude lab hergebruikt, zoals een aantal van de klimaatkamers, ook zijn tal van maatregelen toegepast om het energieverbruik te verlagen, zoals een doorzichtige gevel, zonnepanelen op het dak en terugwin-installaties voor warmte.

Daarnaast fungeert het gebouw zelf ook als een living lab. De klimaatinstallatie is zodanig ontworpen dat warmtepompen en warmtebatterijen aangesloten kunnen worden op het gebouw zelf en boven op het dak is een testfaciliteit aanwezig waar innovatieve gebouwdelen aangesloten kunnen worden om getest te worden.

Het nieuwe lab op de werd geopend door burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt, Paul de Krom (CEO TNO), Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland) en Tim van der Hagen (voorzitter college van bestuur en rector magnificus TU Delft). Het door Group A ontworpen Bouwinnovatie Lab is eigendom van het ASR Dutch Science Park Fund en ontwikkeld door Stone22 Development.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.