fbpx
Nieuws

Eén op de drie vacatures onvervulbaar

Eén op de drie vacatures in de installatiesector is niet in te vullen, blijkt uit de arbeidsmarktindicator van de ABN AMRO.

Van de 2533 openstaande vacatures voor werktuigbouwkundig installatiemonteur zijn 773 vacatures onvervulbaar. In een jaar tijd verdrievoudigde het aandeel onvervulbare installatievacatures van 11 procent in 2020 naar ruim 30 procent nu. “Het tekort aan installateurs heeft een drukkend effect op het tempo waarin huizen en ander gebouwen worden verduurzaamd”, aldus ABN AMRO.

Snel meer onvervulbare vacatures.

Meer vacatures dan in de bouw

De arbeidsmarktindicator brengt de onvervulbare vacatures per gemeente in kaart op basis van de reisafstand die werkzoekenden bereid zijn af te leggen. Hiervoor zijn gegevens gebruikt van Werk.nl, de website van het UWV. Het aandeel onvervulbare vacatures in de installatiesector is veel hoger dan in aanverwante sectoren zoals de bouw (23 procent) en de industrie (15 procent).

Voor koeltechnische monteurs (52 procent) en werkvoorbereiders installatietechniek (51 procent) is meer dan de helft van de vacatures onvervulbaar. Het aandeel is het laagst bij projectleiders installatietechniek en monteurs meet- en regeltechniek met respectievelijk 3 en 4 procent.

In sommige regio’s is het helemaal erg gesteld met het tekort aan personeel, blijkt uit de arbeidsmarktindicator. Vier op de vijf vacatures voor werktuigbouwkundig installatiemonteur in Ede, Lelystad, Almere, Amsterdam en Utrecht zijn niet in te vullen. Dat betekent dat installatiebedrijven erg creatief zullen moeten zijn in het werven van personeel, of nieuwe werknemers een dikke zak met geld of andere goodies bieden.

Niet overal is het probleem even nijpend.

Gestage stijging aantal monteurs

Wel is het aantal mensen dat in de installatiesector werkt weer langzaam aan het stijgen, merkt ABN AMRO op. In de vijf jaar tot 2014 daalde het aantal werkzame personen in de installatiesector met 14.000 naar 124.000. Dat was een gevolg van de financiële crisis die in 2008 begon. Sinds 2014 stijgt het aantal installateurs weer en 2019 was het eerste jaar dat het aantal werkzame personen weer hoger ligt dan in 2009, namelijk 142.200.

3 reacties op “Eén op de drie vacatures onvervulbaar

 1. Said schreef:

  Hallo,ik wil graag loodgieter vaak leren
  En ik zal de aannemer met wie ga ik leren niet teleurstelen.
  Bedankt

 2. Said schreef:

  Hallo ,ik wil graag vaak als loodgieter leren
  Ik zal de aannemer niet teleurstelen.bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.