fbpx
Nieuws

‘Loon monteur gaat door het dak’

Door de schaarste op de arbeidsmarkt is het loon van monteurs de afgelopen jaren met tientallen procenten gestegen.

Dat blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw langs werkgevers en recruiters.

Trouw geeft als voorbeeld een starter met een diploma mbo-4 installatietechniek. Die kan tegenwoordig hoge eisen stellen. Verdiende hij in 2003 nog ongeveer 1900 bruto, anno 2018 is dit opgelopen tot om en nabij de 2500 euro; een stijging van tientallen procenten. Er zijn zelfs uitschieters naar 2900 euro. En het einde van deze loonstijging is nog niet in zicht, vermoeden de werkgevers.

De loonstijging is leuk voor werknemers, maar werkgevers zien het met lede ogen aan. Het bieden van een hogere beloning is ook geen garantie voor het aantrekken van geschikt personeel. In veel gevallen kunnen vacatures niet ingevuld worden en staan ze langer dan een jaar open.

Bijna 75 procent van de respondenten in de meest recente Techbarometer van opleider ROVC geeft aan dat er de afgelopen vijf jaar een tekort was aan technici was en voor de komende vijf jaar verwacht zelfs 79 procent een tekort aan technisch geschoold personeel.

Doorgroeien

Het probleem is extra nijpend voor middelgrote en kleine installateurs, noteert Trouw. Grote installatiebedrijven kunnen medewerkers doorgroeimogelijkheden in het vooruitzicht stellen. Dat blijkt voor ambitieuze werknemers een grote motivator om te blijven. Kleinere bedrijven kunnen deze carrièrepaden niet bieden en hebben dan geen keus en moeten in de buidel tasten.

“Door schaarste is het uurtarief van een technisch opgeleide vmbo’er binnenkort hoger dan dat van een hbo’er in de financiële sector”, zegt Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra in de krant.

7 reacties op “‘Loon monteur gaat door het dak’

 1. Richard schreef:

  laat ze eerst maar eens hun handjes gebruiken i.pv. hun teefoon

 2. Richard schreef:

  telefoon 😉

 3. Peter schreef:

  Terpstra het modaal inkomen in 2018 ligt bruto rond de €37.500 op jaarbasis, dus €2500 per maand bruto is helemaal niet zo hoog als hier wordt verondersteld.
  En als je via een uitzendbureau werkt zie dan die €2500 maar eens te halen.

 4. Charlie schreef:

  Dit is echt een onzin verhaal zeker in de verwarming is het echt niet zo het loon ligt gemiddeld op nog steeds zon 1800 euro bruto voor een 25 jarige

 5. Ton schreef:

  Terpstra ziet ze vliegen. Begrip dat hij personeelsschaarste aan kaak wil stellen, en de lonen kunnen best omhoog maar hij moet niet overdrijven met zijn vergelijking met de bankensector. En dan nog: vraag en aanbod. Klaag er niet over, maar pak het aan

 6. […] erg creatief zullen moeten zijn in het werven van personeel, of nieuwe werknemers een dikke zak met geld of andere goodies […]

 7. Karim schreef:

  Eigen schuld dikke bult en schaarste word nog erger! straks over 10 a 20 is er GEEN ENKEL VAKMAN te vinden, ik zit al meer dan 15jaar in het vak als loodgieter en allround cv monteur. ik heb de ontslag rondes gezien in 2008 t/2011 net tijdens de kredietcrisis waar vakmensen bij bosjes onstlagen of niet aangenomen werden en niks aan salaris of vergoedingen gedaan werden, vandaar dat er de dag van vandaag geen goede vakman te vinden is Imago in de Installatietechniek en de bouw had al in 2008/2009 schade opgelopen. en nu roepen ze moord en brandt, mens is kortzichtig en kijkt nooit naar de lange termijn. vandaar eigen schild dikke bult. ik bedoel daarmee de installatiebranche in zn geheel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.