fbpx
Nieuws

‘Revit wordt aanbevolen standaard’

Revit van Autodesk wordt een aanbevolen standaard bij het modelleren in BIM, verwacht Uneto-VNI. Dat is een belangrijke reden om bij de uitwerking van de Uniforme Objectenbibliotheek (UOB) te kiezen voor de formaten IFC én Revit.

Dat laat Uneto-VNI aan Installatie.nl weten.

De UOB zou moeten voorzien in een behoefte van installateurs en fabrikanten. Fabrikanten moeten nu nog softwarespecifiek hun objecten uitwerken in BIM en dat kost tijd en geld. Het idee van de UOB is dat fabrikanten nog maar één keer met een standaard format hun objecten aan hoeven te leveren. Voor installateurs is het makkelijk dat zij dan hieruit kunnen putten, ongeacht de software die zij gebruiken.

De ruwe versie van deze UOB werd in 2016 feestelijk gelanceerd, maar na een paar jaar blijkt dat de digitale bieb tot nu toe niet helemaal goed uit de verf is gekomen. Begin mei werd bekend dat softwarehuizen Cadac en Itannex, beide reseller van Autodesk-software, de opdracht hebben gekregen de bibliotheek nieuw leven in te blazen.

Dit door het leveren van een proof of concept van een UOB ‘nieuwe stijl’. Volgens Itannex was de reden voor deze nieuwe opdracht dat voor de uitwerking van het oorspronkelijke plan uit 2016 “te weinig draagvlak” was.

Gebruikers van ander software dan die van Autodesk reageerden echter geschrokken op de deal van begin mei, omdat zij vreesden dat zij hierdoor uitgesloten zouden worden van deze belangrijke ontwikkeling.

Open interface

Maar die vrees is niet terecht, aldus Uneto-VNI. “Wij verbinden ons nadrukkelijk niet aan één partij. Aangezien we een open interface gaan gebruiken, zullen alle eindgebruikers met de UOB overweg kunnen ongeacht de software die zij gebruiken.”

Daar staat tegenover dat we niet moeten doen alsof Autodesk gewoon maar één van de vele softwareleveranciers (zoals daar zijn: Trimble, Nemetschek, Arkey, Graphisoft) is in Bimmend installatieland. “Revit wordt naar onze verwachting een aanbevolen standaard.”

“Veel van onze leden hebben bovendien om deze standaard gevraagd”, aldus Uneto-VNI. En dus is gekozen voor een “output op basis van twee standaarden. De eerste is Revit; de standaard waarmee het overgrote deel van de installatiebranche werkt.”

“De tweede standaard is IFC, de internationale standaard voor BIM”, zegt de branchevereniging. “Met de UOB worden dus zowel Revit- als niet-Revit-gebruikers bediend.”

ETIM

“De input voor UOB is open standaard op basis van het ETIM-model. De essentie is dat we objecten genereren op basis van de productdata, zoals lengte en breedte. Daarvoor hebben we ETIM uitgebreid met parameters die je voor het maken van objecten nodig hebt.”

“UOB is een interface waarmee iedereen de objecten kan genereren in het formaat dat men nodig heeft. We starten met IFC en Revit. Dus: fabrikanten worden ontzorgd. Ze hoeven niet meer voor elke variant van BIM-software specifieke objecten te maken.”

Het proof of concept van Cadac en Itannex moet voor de zomervakantie gereed zijn. Dat wordt vervolgens beoordeeld door een klankbordgroep van fabrikanten en installateurs. De uitkomsten van de beoordeling zullen medio september bekend zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.