fbpx
Nieuws

Tool voor relatie gevel en binnenklimaat

Hoe bepaal je een gezond debiet voor luchtverversing in een kantoortuin voor vijftien mensen? Zit je goed met je geplande ruimtekoeling in een kamer met veel glas gericht op het zuiden? Een nieuwe tool biedt inzicht in dit soort vraagstukken.

De tool Binnenklimaatcheck, is te vinden is op de website Klimaatinstallatiecheck.nl. Hier kan je een projectnaam opgeven, en daarin enkele eenvoudige parameters invullen, zoals oppervlakte, percentage glas, de aan- of afwezigheid van zonwering, of de oriëntatie van de ruimte.

Luchtverversing, zomercomfort en wintercomfort

Vervolgens berekent de applicatie of je voldoet aan de eisen rond luchtverversing, zomercomfort en wintercomfort. Projecten scoren een A (heel goed) tot D (onvoldoende). De resultaten zijn slechts indicatief en er kunnen geen conclusies aan verbonden worden, maar volgens de uitgevers van de tool, TVVL en Platform Binnenklimaat, is het toch handig om snel inzicht te krijgen.

Bij de resultaten voor ‘luchtverversing’ zijn de uitgangspunten zoals vermeld in het PvE Gezonde Kantoren 2021. Aan de resultaten voor ‘wintercomfort’ liggen standaard warmteverliesberekingen ten grondslag. Deze berekeningen zijn gebaseerd op de berekeningsmethodiek uit ISSO publicatie 53. Aan de resultaten voor ‘zomercomfort’ liggen standaard koellastberekingen ten grondslag. Deze berekeningen zijn gebaseerd op de berekeningsmethodiek uit NEN 5067.

BENG-check

Volgens planning komt er op dezelfde website eind dit jaar een vergelijkbare methode om snel een BENG-check uit te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.