fbpx
Nieuws

In twee jaar opgeleid tot installateur

Miljoenen voor meer jonge technici

TVVL, kennispartner in de technologiesector, wil binnen twee jaar jonge professionals opleiden tot installateurs op post hbo-niveau. Via technisch detacheringsbureau Voort moeten ze aan het werk komen. Hiervoor gebruikt TVVL een specifiek op maat gemaakt traject van klassikaal en online leren.

Binnen de installatiesector is een grote behoefte aan vakkundig personeel. Door de groeiende vraag en onvoldoende aansluiting van het reguliere onderwijs op de arbeidsmarkt is het vaak moeilijk de juiste technische professionals te vinden. TVVL ontwikkelt daarvoor speciaal afgestemd lesmateriaal, dat gericht inspeelt op de behoeften van jong professionals en opdrachtgevers. Hierbij wordt een combinatie gemaakt van nieuwe lesstof en het basismateriaal vanuit de post hbo-cursussen Hogere Elektrotechniek en Luchtbehandeling.

Blijven ontwikkelen

John Lens, directeur van de vereniging TVVL: “Wij willen investeren in de technologiesector via het ontwikkelen en verspreiden van kennis in de sector. Voor een toekomst waarin techniek in dienst staat van mens en maatschappij. Daarom is het ook zo belangrijk dat technische professionals zich blijven ontwikkelen. We zijn blij met de kansen die Voort hen hierin biedt. Zij creëren immers mede onze toekomst met de kennis die ze bij TVVL opdoen.”

5 reacties op “In twee jaar opgeleid tot installateur

 1. Richard schreef:

  Nog steeds heeft men het niet door, je kan wel een opleiding in het leven roepen op een hoger niveau, dan gaan ze liever in de IT, verdienen ze meer!!!

  Er zijn handjes nodig die het werk uitvoeren, concentreer daar je energie op
  vakmensen zijn in de crisis weg gesaneerd en nu kunnen jullie mooi op de blaren zitten
  en als men vakbekwaam is gaan ze het zelf doen,
  ( onder het mom, wat jullie kunnen kan ik zelf ook)
  Verder meer waardering, meer vrijheid en vooral een veel hoger loon

 2. jos schreef:

  Jarenlang hebben Sterkin ,KvINL,UNETO-VNI ,Kenteq met elkaar niets gedaan aan vereenvoudigen opleidingen om veel Nederlandse vakmensen met jarenlange ervaring en lager onderwijs die vanaf 1997 zzp-er (zonder certificering en middenstanddiploma) in installatietechniek geworden zijn (in 1997 gingen de grenzen open voor de oostblokkers zonder enige diploma,s) te begeleiden .Nu ineens moeten certificeringen terugkomen , waardoor straks veel zzp,ers , dus een groot gedeelte van de vakmensen buiten spel worden gezet omdat ze b.v geen certificering hebben om c.v ketels te plaatsen met ingang van 2019. Straks is er een giga tekort aan gecertificeerde vakmensen .Waarom niet eerst de huidige generatie vakmensen zonder certificering , de kans geven met verkorte opleidingen , gecertificeerd installateur te worden? , alvorens men certificering in 2019 weer invoert. Zoals Richard al schreef witte boorden theoretisch geschoold zonder of met weinig praktische ervaring lopen er al genoeg .Goede vakmensen gecertificeerd met handige handjes die hebben we tekort en NU echt nodig !!. Sterkin,KvINL,UNETO-VNI,Kenteq .

 3. Raijmond schreef:

  Leerlingen kunnen beter gelijk meelopen met een goede monteur die het hele vak al jaren uitvoert. De monteur moet daar wel de tijd voor krijgen om het hun ook aan te leren.
  Daar krijg je pas goede vakmensen van en niet van de waardeloze opleidingen die worden gegeven.
  Op school kun je 1 pijpje buigen en dan is de volgende al weer aan de beurt.
  6 tot 10 jaar staat ervoor om een goede leerling het hele vak bij te brengen. Daar krijg je pas goede vakmannen van, en die hebben dan ook schik van de werkzaamheden die ze leren en niet van al het les materiaal wat je in je hoofd moet stouwen op school. De leerlingen moeten ook aanleg voor hebben want ik ken er een paar die het nog te moeilijk vinden om 33 + 69 uit te kunnen rekenen. De vele betere monteurs van vroeger gaan er binnenkort uit met pensioen, en dan is alle vakkennis
  verloren gegaan. En dan te bedenken dat vele gecertificeerden niet eens een schroef in de muur kunnen draaien.

 4. […] De cursussen zijn bedoeld voor zowel ervaren als startende technici, engineers en ontwerpers werkzaam bij adviesbureaus, installatiebedrijven, leveranciers, opdrachtgevers of overheid. Onlangs meldden we al dat TVVL jonge professionals in twee jaar wil opleiden tot installateur op post hbo-niveau. […]

 5. P. Breet schreef:

  Hoe hoog is HBO? H, betekent HOGER Beroepsonderwijs! Een vak studeer je niet, dat leer je. Een vak gaat gepaard met HANDIGHEID. Met twee handen die op de juiste plaats zitten en doen wat de hersenen geleerd hebben. De ongeschoolde ZZP-er heeft jaren de tijd gehad om te leren waarom en hoe iets gedaan moet worden en dat heeft hij gemist. Allen een aap leer je een kunstje dat hij de rest van zijn leven doet. Waarom zou een ZZP-er een verkorte opleiding moeten doen? Hij weet het toch al?
  Mensen laten we weer beginnen zoals het was voordat Jorritsma de Vestigingswet om zeep hielp. Nu is Nederland een Cowboyland waar alle veiligheidseisen voortvloeiend uit de vakkunde van de handwerker teniet zijn gedaan. Er zijn nu nog mensen die de vakkunde weer op peil kunnen brengen, zonder daar de Euro-tekens voor in de ogen te zien, zoals nu de managerscultuur, met weinig kunde, voor ogen staat.
  We kunnen nog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.