fbpx
Nieuws

Valse diploma’s duiken op in installatiesector

5

Valse diploma’s zijn een toenemend probleem in de installatiesector. Met die waarschuwing komt de MBO Raad.

“We krijgen steeds vaker signalen dat met name in tekortsectoren valse mbo-diploma’s kunnen circuleren,” zegt Ton Heerts, voorzitter MBO Raad.

De waarschuwing volgt op meldingen van scholen. “Zij vertellen vaker benaderd te worden door werkgevers die de juistheid van een diploma willen laten checken. En er dan samen met de school achter komen dat het een vervalsing is.”

“Iemand heeft bijvoorbeeld nooit op de betreffende school gezeten. Of heeft er wel gezeten maar een heel andere opleiding gedaan dan waarvoor hij of zij een diploma aan de werkgever laat zien. De afgelopen maanden hebben we daarvan voorbeelden gezien in de installatietechniek en de zorg”, aldus de MBO Raad.

Online te koop

Diploma’s zijn gewoon te koop op internet, bij sites die er geen doekjes om winden. Zo staat er bijvoorbeeld op de site ‘diplomakopen2019’ te lezen: “U kunt tegenwoordig elk diploma online kopen. Wilt u er zeker van zijn dat u niet door de mand valt? Koop dan het diploma bij ons.” Op Radio 1 zegt Ton Heerts dat zo’n diploma voor duizend euro te koop is.

Branchevereniging Techniek Nederland laat weten nog geen signalen te hebben ontvangen van leden die zijn geconfronteerd met vervalsingen van diploma’s. Wel adviseert de installatiekoepel ondernemers in de sector om bij sollicitaties extra alert te zijn.

Geen prioriteit

Techniek Nederland heeft gemerkt dat het opsporen van diplomavervalsers geen prioriteit heeft bij politie en OM. “Wij zouden graag zien dat de ministeries van Onderwijs en Justitie meer aandacht besteden aan het probleem.”

Bedrijven die twijfelen aan de juistheid kunnen eenvoudig een check doen op de juistheid van een diploma door de potentiële werknemer een digitaal uittreksel te laten overleggen uit het diplomaregister van DUO.

5 reacties op “Valse diploma’s duiken op in installatiesector

 1. jos schreef:

  Check mensen vooral op hun praktijkervaring .Laat ze voordat je mensen aanneemt eerst met wederzijdse instemming en een gepaste vergoeding een paar dagen tot een week meedraaien binnen het bedrijf .Is er gelogen over diploma,s ,dan valt men al snel door de mand.

 2. Sander schreef:

  Dat die site die de diploma’s verkopen gewoon kan blijven draaien..

 3. Oplichters schreef:

  KIJK UIT http://WWW.DIPLOMAKOPEN2019.NL IS OPLICHTING BEN HONDERDEN EUROS KWIJT. KIJK UIT! OPLICHTING. HELE SLECHTE ERVARINGEN MET DIPLOMA KOPEM

  • MarkS90 schreef:

   SCHREEUW NIET ZO! Het kan ook gewoon.

   Maar het is toch je eigen schuld dat je geld kwijt bent? Alleen de naam van die site al doet vermoeden dat er onzin wordt verkocht.

 4. Jasper Eemhof schreef:

  Ik heb een diploma gekocht bij http://www.diplomakopen2020.nl, top service. Helaas reageerde de bovengenoemde website niet na twee dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.