Ga naar hoofdinhoud

‘Ondergrens voor prijs terugleveren pv-stroom’

Minister Eric Wiebes wil dat er een ondergrens komt die energieleveranciers moeten betalen voor zonnestroom die vanaf particuliere daken aan het net wordt teruggeleverd.

Dat is nodig omdat het huidige prijsmodel, de de salderingsregeling, vanaf 2023 geleidelijk wordt afgebouwd. In 2031 kan er helemaal niet meer gesaldeerd worden.

Salderen

Salderen houdt in dat de stroom die pv-panelen produceren, kan worden weggestreept tegen de verbruikte stroom van een huishouden. Stel dat een pv-systeem in een jaar bijvoorbeeld 1.500 kWh levert, en het huishouden gebruikt 3.500 kWh, dan betaalt het huishouden maar voor 2.000 kWh.

Dat betekent dat de energieleverancier betaalt voor de opgewekte stroom, maar ook voor de energiebelastingen de Opslag Duurzame Energie (ODE). Maar dat salderingsmodel wordt vanaf 2023 langzaam afgebouwd. Op dit moment is er echter geen wettelijke regel voor hoeveel geld een energieleverancier straks dan wel voor een kWh moet gaan betalen.

Bescherming

“Momenteel is de hoogte en berekening van de redelijke vergoeding niet in wetgeving geregeld”, zegt minister Wiebes. Hij geeft aan dat het wenselijk is om de particuliere producenten van pv-stroom te beschermen “door bijvoorbeeld een ondergrens voor de leveranciersvergoeding vast te stellen die als een redelijk tarief voor de invoeding van elektriciteit op het net wordt aangemerkt.”

Vanaf vandaag tot 25 november kunnen belanghebbenden op internet reageren op de wet die de afbouw van de salderingsregeling regelt. Over ongeveer een half jaar wordt de wet dan behandeld in de Tweede Kamer.

10 reacties op “‘Ondergrens voor prijs terugleveren pv-stroom’

  • Patty

    Bizar, terugleververgoeding naar 0 in 2031, krijg je dan echt niets meer en moeten we allemaal een dikke batterij aan gaan schaffen om te salderen tussen zomer en winter? Nee dat is milieu vriendelijk. Waar blijft die thuisbatterij? https://twitter.com/Elestor_BV

    1. Johan

      Een batterij die de dag naar de avond kan tillen da’s denk ik wel te doen.. maar zomer naar winter is echt onmogelijk…

      Dus het grote probleem is dat ze vele mensen aan de warmtepomp willen hebben.. maar zonnepanelen hebben dan geen zin meer om dat te compenseren, dus de warmtepomp is steeds niet echt een goeie deal hierdoor..

      1. Bijzonder dat de warmtepomp alleen interessant is icm zonnepanelen. Wetend dat stroom veel goedkoper wordt en gas veel duurder.
        De WP is veel voordeliger dan een CV ketel. Ook zonder PV.

        1. Johan

          1 ding weet ik zeker, stroom wordt niet VEEL goedkoper, dat gaat echt niet gebeuren, misschien wat centen maar tot nu toe word een iets lagere energie belasting altijd weer goed gecompenseerd door de kale stroom prijs die hoger wordt…

          en ik moet echt nog zien als ze gas veel duurder kunnen maken, de kans is heel groot dat ze dan net een groep mensen pakken die niet echt iets anders kunnen en niet veel te besteden hebben…

          en zo veel goedkoper is het volgens mij niet als je een COP waarde heb van 3 …

          stroomprijs zeg maar rond 23 cent kwh?
          gasprijs 95 cent per kuub

          1 kuub is 10kwh energie voor een HR ketel.

          dus me cop van 3 ben je 3.3kwh nodig per kuub dat is dan 76 cent.

          dus dat is 19 cent besparing.. als je 1100 m3 zou gebruiken per jaar.
          is dat een besparing van 209 euro per jaar. Maar daar moet je dan wel een investering tegen over zetten van duizenden euro’s als je die moet gaan lenen dan is je besparing snel weg.

          En wat je moet investeren is natuurlijk de grote vraag, moet ik alleen een WP aanschaffen of ook nog wat gaan verbouwen? (alle radiatoren vervangen, of vloerverwarming)

          Maar hoe dan ook, voor dat je je investering echt terug hebt ben je tientallen jaren nodig…
          Ja het kan op termijn wat sneller worden als de gas prijs en stroom wat verder uit elkaar gaat liggen..

          Maar goed als je het geld zelf heb liggen en je doet het niet direct voor rendement maar puur voor milieu dan vraag ik me af of het echt veel effect heeft.
          In Nederland wordt bijna alle stroom nog gemaakt op de grijze manier.. dus dat heeft een rendement van zeg maar 50% als we kijken naar gas turbines?
          Dus 1 m3 gas geeft geen 10kw electische warmte maar maar 5kwh stroom. jouw COP van 3 zet dat dan wel weer om naar 15kwh warmte maar das dus nog maar 50% winst (dus cop van 1.5)

          En dan hebben we het hier over gas turbines die het meest efficient en schoonst zijn van alle CO2 produceren centrales…

          En de overheid wil eigenlijk heel veel vervangen met de volgend enorme leugen: bio centrales… Waar vele miljarden aan subsidies naar toe gaan.. Echt ongelooflijk.. Dat kan toch niet.. Dat we daar gewoon in trappen.

          Hele bossen worden gekapt in noord amerika (canada en vs) helemaal vervoerd naar NL om daar te verbranden voor onze stroom. Hoe is dat nu CO2 neutraal en goed voor het milieu, belachelijk moeten we meteen mee stoppen.

          Iemand die voor bio is (zolang het echt plaatselijk afval is ok dat is prima) heb ik altijd 1 voorbeeld:
          We willen circulair zijn, dan gaan we dat ook doen, alle bio (bomen) die we verbranden in NL moeten ook uit NL komen… Ja voor elke boom die we kappen planten we direct een nieuwe (en nee niet allemaal dezelfde hard groeiende bomen, we zijn diversiteit nodig).
          Maar dan ben ik heel benieuwd hoe lang het duurt dat er geen beetje volwassen boom meer staat in NL …

          Bomen hebben nu eenmaal veel minder energie dan bv steenkool. Alleen (tropisch) hardhout heeft behoorlijk wat energie maar ja die groeien ook heel langzaam…

          En dit alles heeft zo’n simpele oplossing die we met z’n allen gewoon moeten willen en ja initieel kost dit flink wat (ook door alle achterhaalde regelgeving) maar al die miljarden subsidies die we nu doen voor wind/zon/bio.. Waarom stoppen we die niet in iets wat gewoon direct alles oplost en er altijd is.. plant toch gewoon 5a6 super moderne kerncentrales in nederland en je bent klaar met alles, de stoom zorgt voor stroom, rest warmte de steden in.
          Werkt dag en nacht, CO2, stikstof vrij.
          En ja als de stroomprijs daardoor zou een paar cent zou stijgen zou ik dat graag betalen.

  • Tahsin sahin

    Waardeloos!!! Consumenten stimuleren voor duurzaamheid daarna financieel dubbel hard terug pakken. 1 ding is zeker. Vanaf 2031 heb ik geen zonnepanelen meer om mijn woning.

  • h.kortes

    Waar staat dat het energiebedrijf de belastingen betaald? U betrekt 3500 kWh. U levert 1500 terug. Blijft 2000 over. Dit rekent u dan af. Over de 2000 kWh betaald u belasting. De 1500 kWh die het energiebedrijf bij u betrekt worden verkocht aan een andere afnemer. Die betaald ook de belasting aan het energie bedrijf. Deze draagt het af aan de overheid. Per 2023 moet er om te salderen vermogen geleverd worden tegen een minimumprijs. In 2025 moet u van de 1500 kWh uit het voorbeeld 345 kWh leveren voor een minimumprijs om 1155 kWh te mogen salderen. Dit vermogen wat u eventueel op een later tijdstip nodig heeft mag u later inkopen en alle belastingen en BTW betalen. De jaren erop wordt dit alleen maar meer. Heeft u nu een energiefactuur van € 0,00 door het salderen dan zal u per 2023 weer gaan betalen.

    1. Sander

      Daar zit natuurlijk ook weer wat in? Tja uiteindelijk moet de consument alle maatregelen betalen. bewust en onbewust.

  • Als je als consument hebt geïnvesteerd om zo min mogelijk geld kwijt te zijn aan energie en om bij te dragen aan het milieu door schone energie-opwekking, waarom dan als goedwillende burger gestraft worden door Rutte en Wiebes en hun vriendjes bij ‘Kon. Olie’ en de NAM?

  • h.verlinde

    Vreemde redenering over de belastingen.
    Over de gesaldeerde PV stroom zou het energiebedrijf de belastingen betalen!
    Deze belastingen worden echter betaald door diegene die de terug geleverde stroom verbruikt.
    Het lijkt er op dat er straks dubbel belasting in rekening gebracht gaat worden.

  • boner

    Punt is dat je met panelen stroom produceert op een moment dat de vraag klein is en het aanbod groot. De waarde is dus laag. Dat kun je niet vergelijken met de stroom die je ’s nachts terug krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Podcast: verlos ventilatie van het verdomhoekje

‘Klimaatdoelen uit zicht door kabinetskeuzes’

R290 in warmtepomp: wat betekent dit?

Premium

Gemeenten en Tweede Kamer op ramkoers over ze-zones

Premium

Kerk met bodembronnen

Opnieuw spaghetti