fbpx
Nieuws

Veel warmtepompen, weinig installateurs

De toepassing van de (bodemgebonden) warmtepomp in Nederland loopt minder hard op omdat te weinig installateurs met de techniek kunnen en mogen werken. Dit zegt Peter Centen van Nathan Projects voor de microfoon van BNR Nieuwsradio. Hij doelt op de wetgeving die bestaat, waardoor installateurs BRL-gecertificeerd moeten zijn om bodembronnen te boren. In tegenstelling tot werk aan de gasleiding, is de bodemgebonden warmtepomp wel gebonden aan een verplichte erkenningsregeling.  Bodemenergiesystemen mogen sinds oktober 2014 alleen nog door gecertificeerde installateurs, boorbedrijven en adviseurs worden ontworpen, gerealiseerd, in bedrijf gesteld en beheerd. Dit is vastgelegd in het BRL 11000 protocol (ondergronds) en het BRL 6000-21 protocol (bovengronds).

Capaciteitsprobleem

Het aantal gecertificeerde bedrijven blijft achter bij de vraag, zegt Centen. Volgens de importeur van warmtepompen werpt de zwaarte van die verplichte certificering een drempel op in capaciteit. “Misschien zijn installatiebedrijven laat wakker geworden, maar je kunt het veel installateurs niet kwalijk maken. De Nederlandse installatiebranche is een papierloze branche geworden, en voor deze techniek gelden zware eisen.” Centen pleit ervoor de certificering voor kleinschalige woningbouw te versoepelen, zodat juist het kleinbedrijf met de techniek aan de slag kan. “We laten kansen liggen.” Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI: “De branche heeft de warmtepomp nodig en de vraag groeit sterk. Regels mogen die groei niet belemmeren, maar borgen wel een professionele installatie. Ik verwacht dat op basis van de groeiende vraag, binnen een jaar veel meer installateurs die met deze techniek aan de slag kunnen.”

Luister hier het fragment terug.

5 reacties op “Veel warmtepompen, weinig installateurs

 1. Mark van Hoften schreef:

  Ik kan de reactie van dhr. Centen niet geheel delen. In het verleden is teveel gebleken dat er systemen niet goed functioneerden door diverse redenen. Installateurs die nu geïnvesteerd hebben en de nodige kennis in huis hebben moeten dus meer betalen. De organisatie is al duurder door de kennis die er is, en dan de regels versoepelen? Dus een bedrijf wat minder kennis heeft kan met minder hetzelfde gaan doen. Dit gaat tegen elkaar in. De kwaliteit gaat dit niet ten goede komen. Laat installateurs elkaar opzoeken en samenwerken en wel met de partijen die WEL de kennis hebben.
  Samenwerken is Samen Werken

  • Richard schreef:

   dit is dan ook een wat gekleurde mening. Nathan bied aan de BRL te ‘omzeilen’ door deze over te nemen voor niet gecertificeerde partijen. De mening die hier geventileerd wordt is dus van zijn kant begrijpelijk. Wel is het zo dat er slechts een aantal installateurs gecertificeerd zijn (reden: kosten/tijd/etc).

   Je zult zien dat dit ten koste gaat van bronpompen naar lucht water (prijsmarkt). zorgelijke ontwikkeling

   Dit lezende snap ik niet dat gecertificeerde nog steeds hun heil zoeken bij partijen als Nathan, die namelijk ook niet gecertificeerde faciliteren met een toetsing….

   • Bas schreef:

    Ook vóór de BRL11000 en 6000-21 van kracht waren kozen bedrijven voor Nathan.
    Het totaal concept, ontzorging maar vooral de warmtepompen van alpha innotec met de beste rendementen zorgen hiervoor.

    Belangrijker is dat iedereen van zijn of haar eigen kracht uitgaat. Wél of geen BRL.

 2. HJ van Gijlswijk schreef:

  Waarom certificering versoepelen. BodemenergieNL geeft goede cursussen die voor een ieder te doen zijn. Bijkomend voordeel voor de niet gecertificeerde installateur is dat hij zijn kennis op dit gebied ophaalt. Certificering is juist bedoeld om een goede installatie te leveren die in balans is. Met de certificering leer je hoe je dit kunt bereiken. Dus niet klagen over certificering maar gewoon de vereiste certificaten halen.

 3. Wout schreef:

  Wil je als Installateur die al jaren warmtepompen ontwerpt en monteert maar vanwege de kostbare regelgeving zich genoodzaakt voelt uit te wijken naar luchtwarmtepompen en daarmee jezelf en de maatschappij te kort te doen? Dit is niet nodig, Totaal Energie Concept begeleidt niet alleen bedrijven die weten hoe om te gaan met de warmtepomp maar we nemen ook starters onder onze hoede met onze 6000-21 erkenning. Bijkomend voordeel is dat we onafhankelijk zijn in merk en uw merk respecteren. We zijn met onze online portal trendsetter in Nederland en verhogen hiermee de kwaliteit van starters en gevorderden. Voor meer informatie kijkt u op http://www.totaalenergieconcept.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.