fbpx
Nieuws

Ventilatie via vier zones

Het in zones ventileren van woonhuizen wordt steeds breder omarmd. Itho Daalderop​ presenteerde vandaag tijdens een webinar een nieuw systeem waarin een woning in vier zones kan worden ingedeeld. De toevoer in woonkamer en slaapkamer, en de afvoeren van badkamer en keuken kunnen zo afzonderlijk geregeld worden.

Vraaggestuurd

Het gericht ventileren van woon en slaapvertrekken is al langer een trend. Door lokaal de luchtkwaliteit te meten kan een vraaggestuurd ventilatiesysteem lucht verversen waar het ook daadwerkelijk nodig is. Dit scheelt flink in het energieverbruik van de ventilatie-unit, reduceert de geluidsproductie in huis en verhoogt de binnenluchtkwaliteit. Zonering wordt bovendien positief gewaardeerd in BENG, sinds dit jaar de opvolger van de nieuwbouw-EPC.

Woonvertrek en slaapvertrek

Itho Daalderop voegt vanaf 1 april 2021 twee zoneringsoplossingen toe aan haar balansventilatietoestel HRU 400: QuattroZone en DuoZone. De oplossingen werden gepresenteerd in dit webinar, dat gratis is terug te kijken. Hiermee wordt er gerichter geventileerd in de woon- en slaapzone, wat zorgt voor energiebesparing, geluidsreductie en een optimaal binnenklimaat in de zone waar het op dat moment gewenst is. Naast Itho Daalderop hebben onder andere ook Duco, Buva en Zehnder vraaggestuurde oplossingen voor gezoneerd ventileren via twee zones. De toevoeging van QuattroZone is nieuw in de markt. Check hier het webinar over zoneregeling bij ventilatietechniek.

Gezoneerd afvoeren in badkamer en keuken

Bij een DuoZone oplossing wordt er gezoneerd op de toevoer van ventilatielucht op basis van CO2-metingen in de woonkamer en hoofdslaapkamer. Zonekleppen worden hierbij direct op de WTW-unit of in het kanaal geplaatst. Met de HRU 400 QuattroZone oplossing kan er ook op de afvoer in de keuken en in de natte ruimtes (badkamer, toilet en/of wasruimte) gezoneerd worden, en dat is weer een stap verder. Wanneer er in de woonkamer geen mensen zijn wordt daar minder geventileerd. Hetzelfde geldt voor de slaapzone. Het zoneren gebeurt door middel van vier zonekleppen op de toe- en afvoer van de HRU 400. De zoneklep staat nooit helemaal dicht en wordt er altijd minimaal geventileerd. 

Hoe werkt het?

De vierzone-oplossing is nog beter nieuws voor het stroomverbruik en geluidsniveau. Deze toepassing levert een extra waardering op van fctrl 0,41 op in de BENG-rekenmethodiek. De zonekleppen kunnen direct op de WTW-unit of in het kanaal worden gemonteerd. Daarna worden de zonekleppen eenvoudig middels een kabeltje direct aangesloten op de WTW-unit. Dat betekent dat de zonekleppen direct worden gevoed vanaf de WTW-unit. Deze directe aansluiting op de WTW-unit zorgt ervoor dat er geen extra stopcontact nodig is. De communicatie met de sensoren en bedieningen gebeurt via RF.

(artikel gaat verder onder de video)

https://youtu.be/MnIdTn8r6Qw

In bedrijfstelling via app

De HRU 400 wordt inbedrijf gesteld middels de Service App van Itho Daalderop. Ook kan de vooraf gemaakte ventilatieberekening ingelezen worden via de Cloud, waardoor handmatige invoer tot een minimum wordt beperkt. Dit bespaart tijd bij het inbedrijfstellen en inregelen van de WTW-units. Na het invoeren van de gemeten debieten kan er een meetrapport worden gegenereerd. Tevens is er een speciale modus waarin de debiet- en geluidsmetingen kunnen worden gedaan. Itho Daalderop heeft voor berekeningen voor zonering een configurator ontwikkeld. De bestaande HRU ECO 300 R en HRU 400 worden per 1 april ook geschikt gemaakt om zonering op toe te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.