fbpx
Nieuws

Ventilatiebranche wil verplichte CO2-meter

Ventilatiefabrikantenkoepel Binnenklimaat Nederland en kennisorganisatie TVVL pleiten voor verplichte CO2-meters in scholen, horeca, kantoren, sportscholen en andere gebouwen waar veel mensen samenkomen.

Verplichte CO2-meting zien de organisaties als eerste stap in het tegengaan van door aerosolen overgebrachte coronabesmettingen. Dit staat in een petitie die Binnenklimaat Nederland en TVVL hebben aangeboden aan leden van de vaste Tweede Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Hiermee zorg je voor een objectieve beoordeling van de luchtkwaliteit”, zo staat er in het document.

Luchtkwaliteit in wet

Ook willen de twee organisaties eisen voor luchtkwaliteit verankeren in wetgeving, bijvoorbeeld door een maximale CO2-waarde op te nemen in de wet. De huidige wetgeving is niet toereikend, zo valt er te lezen, omdat deze alleen toeziet op ventilatiehoeveelheden, waarmee een goede luchtkwaliteit nog niet gewaarborgd is.

Binnenklimaat Nederland en TVVL hebben zich bij hun voorstel laten inspireren door België, waar strenge richtlijnen zijn rond luchtkwaliteit. In België zijn er in de arbowetgeving al langer drempelwaardes voor CO2 van kracht, die bedoeld zijn om de werkgever een frisse werkomgeving te garanderen. Sinds de coronapandemie zijn deze regels extra aangescherpt.

Luchtontsmetters

Wanneer in ruimtes veel mensen samenkomen in België, zoals in fitnesscentra en discotheken, dan is een CO2-meter verplicht. Als de waarde van 900 ppm CO2 overschreden wordt, moet de uitbater een actieplan hebben op basis van een risicoanalyse om compenserende maatregelen te verzekeren voor ventilatie en/of luchtdesinfectie en/of luchtfiltratie, die een luchtkwaliteit verzekeren die evenwaardig is aan de luchtkwaliteitsnorm van 900 ppm.

Wanneer de waarde van 1.200 ppm overschreden wordt, dient de uitbater bovendien te voorzien in een erkend systeem voor deze luchtdesinfectie en/of luchtfiltratie dat een luchtkwaliteit verzekert die evenwaardig is aan de luchtkwaliteitsnorm van 900 ppm. Fabrikanten van luchtzuiveringsapparaten moeten in België aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat ze op de markt toegelaten worden.

Fijnstof meten

In hun petitie nemen Binnenklimaat Nederland en TVVL geen adviezen op omtrent luchtdesinfectie en luchtfiltratie. Dergelijke apparaten kunnen echter effectief zijn in het verwijderen van fijnstof en aerosolen (in een presentatie op ventilatiecongres Ventevent toonde Panasonic dat bijvoorbeeld aan). Een hoge CO2-waarde staat bij het gebruik van dergelijke apparaten dus niet gelijk aan een verhoogde kans op een hoge besmettingskans. CO2-meters die tegelijk ook fijnstof kunnen meten, geven dan nog betrouwbaarder informatie.

Petitie Binnenklimaat Nederland en TVVL ‘Petitie: Meten is weten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.