fbpx
Nieuws

Ventilatiestandpunt RIVM wijzigt niet

Het RIVM ziet geen aanleiding om haar standpunt over ventilatietechniek te wijzigen.

Brancheorganisatie Techniek Nederland vroeg om duidelijkheid nadat onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam een link legde tussen een positief effect van ventilatie op de verspreiding van Covid-19 via kleine druppeltjes in de lucht.

Vorige week was er in de media opnieuw aandacht voor de rol van ventilatie bij het voorkomen van coronabesmettingen. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) stelden vast dat kleine druppeltjes (aerosolen) langer in de lucht blijven hangen. Volgens het UvA-onderzoek vermindert ventileren het aantal aerosolen. Daarmee zou aangetoond worden dat goede ventilatie de verspreiding van het virus tegengaat.

Techniek Nederland trok nogmaals aan de bel bij het RIVM, omdat het duidelijkheid wil welk effect installatietechniek op de verspreiding van Covid-19 zou kunnen hebben. Installateurs zouden hinder ondervinden van de onduidelijkheid. Het RIVM laat weten dat het UvA-onderzoek geen reden is om van standpunt te veranderen.

Besmetting via aerosolen

Het RIVM laat aan Techniek Nederland weten dat het onderzoek van de UvA inderdaad aantoont dat aerosolen in een slecht geventileerde ruimte langer in de lucht blijven hangen. Maar het UvA-onderzoek gaat niet over de verspreiding van het coronavirus via aerosolen. Het RIVM verandert daarom niet van standpunt; er is onvoldoende bewijs dat het virus via kleine druppeltjes besmettingen kan veroorzaken.

Belang van ventilatie onderstreept

Ventileren is in het algemeen belangrijk, Oók volgens het RIVM: ‘’Goed ventileren is nodig voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat.’ Over het verband tussen ventilatie en corona verandert het RIVM niet van mening. Het instituut ziet geen reden om aanvullende maatregelen te nemen voor ventilatiesystemen. De geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies kunnen worden gevolgd.

RIVM volgt de ontwikkelingen

Het RIVM vindt aanvullend onderzoek belangrijk. Verschillende universiteiten en instituten zijn hiermee bezig. Het RIVM kijkt ook zelf naar de mogelijkheid dat aerosolen tóch een rol spelen bij de verspreiding van het virus. Wanneer bewijs wordt gevonden dat coronabesmetting wél via aerosolen kan plaatsvinden, kan dat leiden tot herziening van het RIVM-standpunt.

Techniek Nederland: RIVM is leidend

Techniek Nederland volgt het RIVM-standpunt. Woordvoerder Dick Reijman: “Onze leden weten alles over technische installaties, maar niet van virussen. Om een correct en feitelijk advies te geven over ventilatie en corona hebben we dus het oordeel van het RIVM als officiële instantie nodig. Dat oordeel is leidend. Wij houden nauw contact met het RIVM over dit onderwerp. Wanneer bewijs wordt gevonden dat coronabesmetting wél via aerosolen kan plaatsvinden, kan dat leiden tot herziening van het RIVM-standpunt en dus ook van het standpunt van Techniek Nederland.”

5 reacties op “Ventilatiestandpunt RIVM wijzigt niet

 1. Adriaan Keij schreef:

  “ Techniek Nederland volgt het RIVM-standpunt. Woordvoerder Dick Reijman: “Onze leden weten alles over technische installaties, maar niet van virussen.”

  Fout, had moeten zijn: Techniek Nederland vindt het RIVM-standpunt bezopen. Woordvoerder Dick Reijman: “Onze leden weten alles over technische installaties, en het RIVM niets van virussen.“

 2. Peter Vister schreef:

  Beste Adriaan Keij. Ben zeer benieuwd op basis van welke expertise u het RIVM maar even met de grond gelijk maakt in bovenstaande reactie

  • Adriaan Keij schreef:

   Peter, dat hoef ik niet te doen – het RIVM doet aan een vorm van zelfmoord door telkenmale ‘feiten’ te publiceren die in no-time onjuist cq achterhaald blijken.
   Maar RIVM-‘gelovigen’ zijn niet te overtuigen, tegen oogkleppen is geen kruid gewassen.

 3. Peter Sterkenburg schreef:

  RIVM, grote zwendelaars wat waarheid betreft. Er zijn al genoeg bewijzen. Zie cafe Weltschmerz en Maurice de Hond en vele, vele anderen.

 4. Pietje schreef:

  Rare reacties. Volgens mij staat er niets onwaar in het stuk.
  UvA stelt dat aerosolen langer in de lucht blijven bij slecht geventileerde ruimten. Meer ventileren zorgt voor minder aerosolen (welke mogelijk het virus bevatten).
  RIVM selt er is weinig risico want de ruimten worden voldoende geventileerd (Bouwbesluit). Alleen als de ventilatie slecht is dan ontstaat ee risico.

  Er is overigens geen bewijs dat het virus via de luchtbehandeling wordt overgedragen. In Nederland zijn er nauwelijks recirculatie installaties, en de weg via het warmtewiel is te lang voor het virus om te blijven leven want hier zijn geen aerosolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.