fbpx
Nieuws
Veroordeling onderschrijft belang vakkennis'

Strafvervolging en veroordeling van installateurs onderschrijven het belang van vakkundigheid, vakkennis en het op peil houden hiervan.

 

 

Dit zegt voorzitter Titia Siertsema van branchevereniging Uneto-VNI als reactie op de veroordeling van twee lidbedrijven van de installateursvereniging door de rechtbank in Assen. Twee installatiebedrijven zijn gisteren door de rechter veroordeeld tot boetes van 75.000 euro elk voor hun (mede)verantwoordelijkheid voor de technische omstandigheden waardoor een jong stel in 2010 stierf door koolmonoxidevergiftiging. “Bedrijven zullen zich meer dan ooit bewust moeten zijn dat vakmanschap en zorgvuldig werken volgens de juiste normen en voorschriften noodzakelijk is om ongelukken te voorkomen”, zegt Siertsema. 

 

Nooit moedwillig

Uneto-VNI erkent dat haar stelsel van erkenningen en certificeringen nooit 100 procent zekerheid geeft dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. “Hoe betreurenswaardig ook, een bedrijf zal nooit moedwillig fouten maken. Wij gaan ervan uit dat elk lidbedrijf alles in het werk stelt om veilig werkende installaties op te leveren. Elk ongeval is er één teveel, maar een foutief aangelegde installatie wil niet zeggen dat structureel slecht werk wordt uitgevoerd.” De branchevereniging gaat als reactie op deze uitspraak via haar huisorgaan en voorlichtingsbijeenkomsten opnieuw ingaan op de normen.

 

Onderzoeksraad: inzage in feiten

Momenteel voert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een groot onderzoek uit naar het koolmonoxidegevaar van gasinstallaties. Buiten een ongevallentelling van Kiwa worden deze data nog selectief opgeslagen. Uneto-VNI heeft in de gesprekken met de Onderzoeksraad aangedrongen op inzage in de feiten wanneer er ongelukken zijn met gastechnische installaties. Siertsema: “Die inzage hebben we tot op heden nog nooit gekregen. Dit is wel belangrijk om te beoordelen of werkprocedures of normeringen nog voldoen. Op basis daarvan kunnen we maatregelen nemen of voorlichting aanscherpen.”

13 reacties op “Veroordeling onderschrijft belang vakkennis’

 1. Nic schreef:

  Beste heer Siertsema, ik kom regelmatig installaties tegen die toch echt door VNI bedrijven achtergelaten zijn. Geen inlaatcombinatie, alsluiters na de inlaatcombinatie, horizontaal gemonteerde flex rvs rookgas, geen rookgas meting verrichten, geen rookgasmeting KUNNEN doen omdat het bedrijf geen analyser heeft, oude Flex rvs hergebruiken na 22 jaar.
  Voor 32 euro is het niet mogelijk om grondig onderhoud aan een ketel te doen, toch word het gedaan.
  Er zal toch iets moeten veranderen.

 2. Nico schreef:

  Geheel eens met voorgaande spreker, mijnheer Siertsema.

  – Stop met het aanbieden van onderhoud voor de laagste prijs.

  – Zorg dat je monteurs hun vak verstaan. Bij een onbekende ketel, eerst documentatie van de ketel raadplegen en niet zomaar de kap van de ketel trekken en lukraak onderdelen gaan vervangen; ‘als het dit niet is, dan zal het dat wel zijn’

  – Een servicemonteur is niet automatisch een goede storingsmonteur. De; ‘wat te doen bij….’ instructie achten in iedere gebruikershandleiding is bedoeld voor de gebruiker.
  Wanneer de storingsmonteur niet z`n multimeter pakt en gaat meten op de print, maar braaf de ‘wat te doe bij…’ instructie volgt, dan zegt dat wel iets, toch?

 3. Bert schreef:

  Terug naar de basis,LTS hulpmonteur monteur eerste monteur
  dramatisch zijn de opleidingen op dit moment,leraren die niet weten wat ze aan t doen zijn.
  Van wie moeten onze jonge vakgenoten t leren,Niveau vier kan nog geen leiding berekenen.

  en dan vind de overheid t ook nog eens nodig om de vestigingswet af te schaffen.

  Laat ons een voorbeeld nemen aan de (volgens nederlanders domme)Belgen
  Eens in de twee jaar installatie controle geen attest geen gas.

  Zo hoort t te zijn,en niet een HR keteltje voor €1150,- tegen de muur gooien

 4. Jan te Riele schreef:

  Zoals Nic op 21-02-2015 al schreef aan het einde van zijn betoog:
  helaas heeft eea met geld te maken ………
  Bij ketelvernieuwing staat de prijs erg onder druk …..Dit heeft direct gevolgen voor de te gebruiken materialen en de keus om bij voorbeeld wel of geen service-afsluiters, vuilvangers, aut. ontluchters en dergelijke te plaatsen……….Laat staan dat er nog tijd is om de installatie te balanceren ….
  Laten we stoppen als installateurs om mee te doen met de offertecircuits op internet !!
  De aanleg moet volgens de geldende regels, dat kost een beetje geld en het is het paard achter de wagen spannen indien je tijdens onderhoud de aanleg zou moeten corrigeren !!
  Het nieuwe label “OK CV”heeft dan ook weinig zin.
  Een controle/inspectie door een onafhankelijke instantie na vernieuwing van de ketel is mijns inziens zinvoller en beter voor de consument, dus ook beter voor de installateur !

 5. Jan S schreef:

  UIK ben het met het geschrevene van Bert eens. De opleidingen zijn momenteel zwaar onder de maat. Ik ben zelf docent aan een ROC en doe dit al 30 jaar. Ik zie in deze de kwaliteit van de opleidingen zwaar terug lopen. Maar we zijn er als gemeenschap zelf schuldig aan. Als je kijkt wat Bert schreef, eerst LTS was twee jaar, hulpmonteur was twee jaar, monteur was twee jaar en eerste monteur was ook twee jaar. NU gehele opleiding tot en met niveau 3 wordt 3 jaar. was tot nu toe 4 jaar. Ik kan in die tijd de theorie die in de leerplannen staan niet geven. De tijd is gewoon te kort, maar het moet want we moeten bezuinigen van de regering.
  Ik denk dat we deels terug moeten naar het oude stelsel van 30 jaar geleden om weer enig vakmanschap aan te kunnen leren zowel theoretisch als praktisch.

 6. Richard de Graaf schreef:

  Tot mijn grote spijt constateer ik hier wederom in het redactionele stuk dat er alleen voor eigen gewin gesproken wordt.

  Uneto VNI wil als branche organisatie op de verkeerde plek gaan zitten.
  Zij moeten zich vooral niet gaan bezig houden met opleidingen en certificeringen.
  De reden hiervoor is dat je jezelf ongeloofwaardig maakt als branche organisatie.
  Voorbeeld hiervan is het uitgeven van een Cv Ok keurmerk!
  Als de consument er al iets van zou snappen dan worden ze door deze kreet volledig op het verkeerde been gezet.
  Deze gecertificeerde ketel poetsers certificaten geven de consument het gevoel dat ze iemand in huis halen die een volledig oordeel kan geven over hun installatie !
  Kijk maar naar het logo !
  Mis dus !
  Alleen de ck ketel onderhouds beurt valt onder het keurmerk !!!!!!

  Tot op 23 jaar geleden was er een degelijke situatie in installatie land.
  In 1992 werd er voor gekozen om de vestigings-wet op de schop te gooien en als argument werd er gemeld dat de consument zelf wel in staat was om de kwaliteit te bewaken.

  Dit was en is 1 grote misser geweest ! het enige waar de consument voor gaat is de “prijs ” !!!

  Daar onze overheid het toelaat dat elke koeken bakker aan onze installaties mag werken is er een prijzen oorlog ontstaan waarbij een gerenommeerd bedrijf het op moet nemen tegen een ieder die een oa cv ketel kan op tillen.

  Dit heeft weer tot gevolg dat de kennis van een GAVO of NPR vervallen is tot aan alleen de bedrijven die een erkenning hebben van oudsher.

  Deze bedrijven worden langzaam aan de nek omgedraaid want tegen over hun gedane vak opleidingen en diploma”s worden keurmerken en certificaten gezet die de consument het gevoel moeten geven dat ze iemand over de vloer hebben die er wat van af weet.

  Het duurt nog even maar dan zijn er vast,

  de waterleiding OK certificaat
  De groepen kast OK certificaat
  de rookgas afvoer OK certificaat
  de gasleiding OK certificaat

  Laten we niet het wiel opnieuw gaan uitvinden.

  De overheid moet om! en accepteren dat alle huidige ongelukken door hun beleid komen, zij moeten de oude normen en waarden herstellen.

  Terug naar af dus, het doet even pijn voor de bedrijven die al 23 jaar zonder 1 diploma aan de gang zijn.
  Maar uiteindelijk zullen ze er beter van worden als zij een ERKENING halen.

  En de consument kan weer terug naar het gevoel dat zijn installaties in goede handen zijn.

  Er zal door alle partijen een prijs voor betaald moeten worden, maar kwaliteit kost geld !

 7. Bos service en installatie Diemen schreef:

  Ja daar gaat ie weer, keurmerk certificering nummer zoveel, en waar het uiteindelijk allemaal om draait zijn weer de munten, gedver ik walg hier echt van.

  Ga gewoon back to basic het toverwoord “vestigingswet” !!!!

  En dan niet een loodgieter die ook even de cv installatie er maar bij doet, de gasfitter die ook tevens electricien is, maar gewoon goed uitvoeren die vestigingswet, en als je dat als installateur wel andere vakdiciplines wilt uitvoeren dan zal je daarvoor eerst je diploma’s moeten halen.
  Daarnaast gewoon strenge controles uitoefenen door een door de overheid aangestelde organisatie zoals vroeger de gasbedrijven.

  Hoe moeilijk kan het toch allemaal zijn ?

 8. ing. E. van Olffen schreef:

  Meer dan 55 jaar zit ik in het vak en ik kan mij alleen maar verbazen, want dezelfde discussie, die ik hier lees, wijkt in niets af van de discussies van 55 jaar geleden…….. Ik zou denken dat we als vereniging(en) over die 55 jaar wat geleerd zouden hebben, maar er is niets veranderd. Doordat ik ook jaren les gaf bij de TVVL, weet ik maar al te goed wat bij velen het kennisniveau is.

 9. noël schreef:

  …. Waren en voor 1992 geen gevallen van koolmonoxide-vergiftiging??

 10. @noel schreef:

  Jawel. Toen ook. Uit de ongevallencijfers is een duidelijke trend waarneembaar Noel: steeds vaker nieuwere toestellen. En de toestellen zijn verbeterd. Kortom: het niveau van de branche plus het aantal mensen dat uberhaupt een installateur laat komen holt achteruit.

 11. fritsrademakers schreef:

  he Nic niet lullen met het verhaal (ik kom regelmatig installatie tegen die echt door VNI bedrijven achtergelaten zijn)
  Even voor alle duidelijkheid een bij het VNI aangesloten bedrijf hoeft niet in het bezit te zijn van enige vakdiploma als ze maar contributie betalen. er zijn HEEL VEEL LEDEN ZONDER ENIGE PAPIEREN en nu wil het VNI een certificaat uit geven voor cvok bedrijven willen ze eerst weer aan verdienen met dure cursussen ja bij het VNI. he
  En waarom? nou heel veel opzeggingen denk ik zo
  de Sterkin is nog de enige die controleert op vakdiploma s
  de SEI ook een lekker clubje, komen langs en vragen doodleuk of ik op papier niet een paar dagen in dienst wil zijn bij een collega om deze te dekken als klanten navraag gaan doen, HEEL ZIEK allemaal. en eigenlijk meewerken aan een economisch delict want dat is het in principe.
  Oplossing gewoon je werk heel goed doen ze komen vanzelf aan de beurt.

 12. c.pos schreef:

  Dit is het zoveelste verhaal, mensen dood door koolmonoxide.
  De wettelijke regeling schiet weer te kort.
  De overheid maakt steeds meer regelgeving.
  Maar heeft geen controle op de installateurs.
  Breng alles onder Sios controle voor de Installateurs.
  De loogieters brance mag vrij ketels monteren tot 100 Kw bruto
  Dan komt er weer een CV OK certificering, hou is op.
  Een goede opleiding van specialisten is een must, maar is er
  wel een goede opleiding?
  MBO en VMBO zijn niet voldoende technisch onderbouwd.
  Je had vroeger GCN te Groningen die nam examens af voor Visa.
  En GEB voor plaatselijke controle dat werkte goed.
  Nu mogen de installateurs hun eigen installie’s keuren.

  Dan nog even over service en storingsmonteur
  En service monteur is een breed begrip een storingsmonteur is een specialist van uit de praktijk die echt verstand heeft van diverse
  ketel merken zowel onder de 100 Kw als van af 133 Kw.
  Die lost een storing op maar achterhaalt ook de oorzaak van de storing waardoor het probleem word opgelost.
  Heb mijn visa papieren omgezet naar sios certificering.
  c.pos

 13. […] steeds vaker voor dat individuele monteurs of installatiebedrijven door het Openbaar Ministerie worden vervolgd voor incidenten rondom gasgestookte installaties. Incidenten met koolmonoxide hebben, na ernstige […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.