fbpx
Nieuws

Vier jaar CO2 meten op één batterij

Het draadloze meetsysteem Proxima Mesh van de Finse fabrikant Produal breidt in februari 2021 uit met een CO2-transmitter en geavanceerde bedienknop. Door deze transmitter werkt de sensor minimaal vier jaar op één batterij. Het Proxima-systeem had al een gecombineerde temperatuur en relatieve vochtigheidssensor, maar het platform is nu compleet gemaakt.

Ventilatieregeling

De nieuwe functionaliteiten van het draadloze Produal Proxima-platform bieden een uitkomst in moderne, maar ook in monumentale gebouwen, om de luchtkwaliteit te optimaliseren. Bijvoorbeeld ventilatieregeling voor een gezond binnenklimaat in scholen. Het systeem is snel en eenvoudig te installeren in bestaande panden. Daarnaast is het ideaal bij renovatie en in situaties waar het niet mogelijk is om kabels te trekken.

Meer functionaliteiten

Naast de nieuwe batterijgevoede CO2- en bestaande temperatuur-/relatieve vochtigheid-sensoren krijgt de nieuwe versie van het Proxima Mesh-systeem meer nieuwe opties om naast meetwaarde ook andere instellingen draadloos te sturen naar de gateway. Zo komt er een multifunctionele knop, voor setpoint-, verlichting- en zonweringbediening, overwerktimer en ventilatiestanden. Vanaf april krijgt het ook een geïntegreerde (PIR) bewegingssensor en komt er een uitvoering met alleen setpointverstelling.

Geen datalogger

De sensor heeft geen CO2-logger meer, maar een transmitter waar de ventilatie op gestuurd kan worden. De meetwaarden worden draadloos via het MESH netwerk naar de gateway gestuurd. De gateway zit via Modbus RTU aangesloten op het gebouwbeheersysteem (GBS). Bij alleen een alarm moet er altijd nog bewust actie worden ondernomen. Daar zit bijvoorbeeld een leraar in een klaslokaal niet op te wachten. Uiteraard moet er wel een luchtbehandeling-/ventilatiesysteem en GBS in het pand aanwezig zijn.

Kostenbesparing

Met de draadloze Produal-oplossing hoeft men geen kabels te trekken. De nieuwe CO2-transmitter heeft een miniatuur Ultra Low Power optische solid-state sensor van hoge kwaliteit met autokalibratiefunctie. De NDIR-sensor met LED-technologie bespaart energie, met behoud van een hoge precisie en is bestand tegen trillingen. De verwachte levensduur bedraagt vijftien jaar met een batterijlevensduur van meer dan vier jaar.

Upgrades

De transmitters hebben twee geïntegreerde LED’s. Blauw geeft de werking van het draadloze netwerk van het apparaat aan en de groene LED-drukknoppen de andere functies. Daarnaast zijn er verbeterde batterijbewaking en –berekening, verbeteringen in draadloze netwerkprestaties en diverse kleine upgrades, zoals een snellere verbindingstijd met het netwerk, slimmere netwerkanalyse en het systeem is stabieler bij storingen.

De PIR-bewegingsdetector (passieve infrarood) maakt bewaking en controle van een pand mogelijk op basis van de aanwezigheid. De verandering van modus wordt onmiddellijk naar het gebouwbeheersysteem gestuurd. Dit maakt veel verschillende toepassingen mogelijk, van licht- tot het inschakelen van de ventilatieregeling.

Op 11 maart 2021 demonstreert Hitma de nieuwe opties in een webinar.

1 reactie op “Vier jaar CO2 meten op één batterij

  1. De link bij dit artikel is niet correct. Wil je meer weten over het gratis webinar ga dan naar: https://www.hitma-gebouwautomatisering.nl/webinar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.