fbpx
Nieuws

Flat aan de zoutbatterij

Elektrische boiler eruit, warmtebatterijen erin. In Groningen is een complete flat voorzien van de met zout gevulde tapwaterbatterijen, die klassieke tapwaterboilers vervangen. De upgrade brengt het elektraverbruik van de flat aanzienlijk terug.

Corporaties en beheerders zoeken efficiënte oplossingen om hun vastgoed veel energiezuiniger te maken. Solide Vastgoed Beheer B.V. heeft in de Groningse Vondelflat 164 grote boilers vervangen door de compacte FlexTherm Eco toestellen van Flamco. De upgrade levert een hoger tapwaterrendement, een beter energielabel en bespaart ruimte. De met zouten gevulde PCM-batterij van Flamco is nu twee jaar op de markt. Check hier hoe de techniek werkt.

De Vondelflat in Groningen.

“Wij zochten een beter rendement en wilden van de elektrische boilers af om een hoger energielabel te realiseren”, licht Mark Hooghuis van Solide Vastgoed Beheer toe. De upgrade van de stookinstallatie van de Vondelflat (1970) met zijn 12 verdiepingen is eind 2020 afgerond. De toestellen zijn geplaatst door monteurs van installatiebedrijf Hoekstra uit Heerenveen en zusterbedrijf Van Vilsteren Installatietechniek uit Zwolle.

Compacte boiler met pcm

De FlexTherm Eco is een thermisch warmtebatterij dat fungeert als een klassieke boiler, maar tweederde kleiner is. Niet water, maar zouten zijn het opslagmiddel. Dat zout wordt via een elektrische spiraal tot 70 °C opgewarmd. Bij die temperatuur is het zout helemaal vloeibaar. Bij een een tapwatervraag koelt het zout weer af en geeft het de energie af aan met water gevulde wisselaars, die tapwater leveren.   De vierkante FlexTherm Eco (6E: 37x57x65 cm) past in een keukenkastje. De batterij kan in 2,5 uur volledig opgeladen worden en heeft enkel een water en een 230V elektra-aansluiting.

In Groningen is de kleinste van drie varianten geinstalleerd, die heeft een capaciteit van 3 kW/h, voldoende voor een huishoudens van 2 a 3 personen. Het toestel warmt in 2,5 uur volledig op tot warm water van 65 ºC. De gemiddelde temperatuur van het douchewater (teruggemengd aan de douchekraan) is circa 40 ºC. Bovendien past het toestel door zijn geringe nominaal vermogen van 2,8 kW, in tegenstelling tot 3-fasen boilers met een warmtewisselaar van 10-12 kW, op een bestaande groep. Groot verschil is dat de warmtebatterijen pas stroom verbruiken bij warmtevraag, terwijl de boilers constant op temperatuur moeten worden gehouden.

24 reacties op “Flat aan de zoutbatterij

 1. Jos Walstra schreef:

  Volgens mij kan het nog veel beter. Is dit ook mogelijk? Ik. Lees “Groot verschil is dat de warmtebatterijen pas stroom verbruiken bij warmtevraag, terwijl de boilers constant op temperatuur moeten worden gehouden.” We zijn in de technologie al meer stappen verder dan genoemde oude conventionele boiler en daarmee vergelijken is zo 1980.
  Kan de boiler ook opgewarmd worden als er energie uit eigen bron over is en dus pas “laad” als de zonnepanelen aangeven dat de boiler gaat laden. Bij donker en grijs weer en sneeuw kan het dan sporadisch voorkomen dat hij niet laad maar daar zou dan een kleine regeling op moeten dat je bij voorbeeld handmatig of automatisch bij minimaal bereikte temperatuur iets bij laad uit het net. Is er iets te regelen met de software in het systeem? Zit dit als optie er al in? is dit al ontwikkeld?

  • Marco schreef:

   Ja idd is ook mijn vraag ik wil nml. Niet met mijn zonnepanelen straks voor een stuiver per kw u terugleveren.dus zoek ik naar een mooie oplossing

 2. Andre schreef:

  Zit er ook subsidie op? Ik heb er wel interesse in en ik ben er wel eensl mee bezig geweest, maar de prijs……. Voor een kleine ruimte ideaal

 3. Ton schreef:

  Ik heb de Flamco flextgerm E9 300 l water al een jaar in gebruik. Wordt alleen opgeladen via zonne-energie Wanneer niet opgeladen voor een bepaalde tijd gaat de schakelaar over op het vaste stroomnet.
  Dit is deze winter pas 2 x gebeurd Heb 22 zonnecellen van 325Wp dit jaar 400m3 gas bespaard Gebruik 2 personen Met de E9 kun je 4x douchen zonder dat de Flextherm zon gezien heeft. Na 4 x douchen van 15 min is ie leeg. Zeer tevreden totaal geen onderhoud en geluid. Zou in de subsidie moeten vind ik.

  • Herman schreef:

   Ik heb een eenvoudig systeem gemaakt met een goed geisoleerde boiler van 150 liter / 1kW die wordt opgewarmd als de zon schijnt. Een licht(zon)schakelaar zo aangepast, zorgt er voor dat de boiler ingeschakeld wordt als de zonnepanelen 1kW of meer leveren. 150 liter opwarmen kost rond 10kW. De boiler is aangesloter op de CV. Gasbesparing rond 25% en ww is veel sneller beschikbaar.
   Boiler en toebehoren koste rond € 600,-
   Kosten heb je er zeker binnen 2 jaar uit.

 4. Jaap schreef:

  Ik ben een stap verder gegaan….gebruik de flextherm voor vloerverwarming. Tot nu toe prima. In gebruik sinds zomer 2020

  • Willem schreef:

   Hallo Jaap zeer interessant om te lezen zoek ook na mogelijk heden om het gas er uit te doen in ons jaren 30 huis kijken na warmtepomp, infrarood enz. inmiddels (door zonnepanelen) al een paar jaar stroom over en een totaal gas verbruik van 300 m3 we verwarmen vooral elektrisch ( dit doen we als proef en omdat we stroom overhebben) maar missen de vloer verwarming.
   Zou graag meer van je systeem willen weten en hoe je dit gedaan hebt.

 5. Alda schreef:

  Bij wie kan ik terecht om de flextherm te gebruiken voor vloerverwarming? Wij hebben sinds kort 23 zonnepanelen op het dak liggen en willen van het gas af.

 6. Jan Walstra: https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-device-control-immersion-heater-controller-installation-guide.pdf dit is jouw schakelaar

  Alda: weet je bij welke temperatuur de verwarming aan gaat? is dat bij 15 graden al of pas bij 9 graden buiten? dit is belangrijk of je met voldoende PV panelen de warmte voor je woning kan regelen.

 7. Martijn schreef:

  Interessant, ik abboneer mij alleen voor de vervolg reacties

 8. Remco schreef:

  “De vierkante FlexTherm Eco (6E: 37x57x65 cm) past in een keukenkastje.”
  Moet wel een heel bijzonder keukenkastje zijn, gewicht 120 kg voor dit type.

 9. Ernst vanOlffen schreef:

  Elektrische verwarming (zonder zonnepanelen) is altijd in het nadeel t.o.v. gasverwarming! Een HR-ketel met warmtewisselaar is altijd in het voordeel t.o.v. elke vorm van elektrische verwarming. Kijk altijd naar de de kWh-prijs voor elk systeem!! De vergelijking zou veel handiger zijn als het gas in kWh in plaats van per m3 gas werd afgerekend. 1 m3 gas levert netto rond de 7500 kWh op!

  • Carl-peter Goossen schreef:

   Wauw! 7500 kWh uit 1 m3 gas! Je bedoeld 9,8 kWh of 9800 Wh

  • Jos Walstra schreef:

   1m3 Groningen gas heeft 35.17Mj/m3
   1kWh heeft 1000x3600sec =3,6mJ
   35,17/3,6= 9.769kWh
   Even zonder verliezen gerekend maar met CV ketel en waterverliezen voor zover je deze mee moet tellen.
   Ketel heeft een rendement van rond de 95% werkelijk
   Buizen en dergelijke ervan uitgaande dat je ze goed hebt aangelegd geïsoleerd e.d. rendement van 95%
   Ofwel
   9,796×0.95= 9.3062 x 0,95 = 8.884kWh

   rekenfoutje factor 1000 niet meegeteld.

   • Carl-peter Goossen schreef:

    Precies het is dus 8.884 Wh

    • Jos Walstra schreef:

     Carl-Peter,
     Verbruik gaat wat mank i.v.m. mee te rekenen rendementen die moeilijk zijn weer te geven. Ik denk dat de 9kWh meer n de richting komt daar je je huis verder wel wil doorwarmen maar ja dan nog. De politiek geeft aan dat elektrisch verbruik 100% rendement heeft wat onzin is natuurlijk. De ketelfabrikant geeft een rendement van minimaal 107%. Natuurlijk onzin daar het ding niet van zichzelf draait en zelfs meer afgeeft als dat je er in stopt. Het Perpetuum mobile is nog steeds niet uitgevonden (helaas of misschien maar gelukkig over opwarming van de aarde gesproken).

     • Paul schreef:

      Triest om te lezen dat installatievakmensen niet weten wat de 107% rendement inhoudt. Dat rendement is ook niet minimaal maar alleen als de watertemperatuur niet te hoog is en de ketel de condensatiewarmte kan gebruiken. Ik heb nog nooit een ketelspecificatie gezien waarbij het rendelemt minimaal 107% is en de overige rendementen nog hoger.
      De onzin komt in dit geval niet van de ketelfabrikant lijkt het.

 10. groene rakker schreef:

  Gevonden op phase-change . com.: “In order for salt hydrates to be fully competitive as PCM materials, technical design, phase separation and cyclic stability must be mastered, along with the subcooling minimization. To avoid these issues researchers around the world studying salt hydrates as PCMs suggested and tried adding thickening and nucleating agents to avoid these problems resulting into minimizing or delaying the decomposition and supercooling problems but not totally eliminating them giving salt hydrates a shelf life of few thousand cycles at best or . . . . . . . . 3-5 years.”

  Of te wel het idee is leuk, maar als deze dingen geen garantie van 25jaar hebben zijn het helaas weg-werp producten. En duur ook nog.

 11. Willem schreef:

  Prachtig dat dit er ook is, verbruik het zelfde als een boiler?
  En hoe komen we achter prijs van zo,n ding?

 12. Herman schreef:

  Ik heb een eenvoudig systeem gemaakt met een goed geisoleerde boiler van 150 liter / 1kW die wordt opgewarmd als de zon schijnt. Een licht(zon)schakelaar zo aangepast, zorgt er voor dat de boiler ingeschakeld wordt als de zonnepanelen 1kW of meer leveren. 150 liter opwarmen kost rond 10kW. De boiler is aangesloter op de CV. Gasbesparing rond 25% en zo is het ww veel sneller beschikbaar.
  Boiler en toebehoren koste rond € 600,-
  Kosten heb je er zeker binnen 2 jaar uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.