fbpx
Nieuws

Vier op de tien onbekend met subsidie

Subsidie voor verduurzamen huurwoningen

De meeste Nederlanders betalen het verduurzamen van de woning volledig uit eigen zak. Slechts één op de vijf Nederlanders maakt gebruik van een financiële regeling. In de meeste gevallen is dat een subsidie. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.000 Nederlanders.

Dat het merendeel geen gebruik maakt van subsidie komt mede doordat ruim vier op de tien niet bekend is met beschikbare financiële regelingen. Zo denkt ruim 18 procent niet eens aan het aanvragen van subsidie. 11 procent weet niet van het bestaan van die subsidies. 7 procent vindt het teveel uitzoekwerk en 6 procent vindt de financiële regelingen te ingewikkeld. Daarnaast is voor een kwart van de mensen het investeringsbedrag te laag. 22 procent van de mensen komt niet aanmerkingen voor financiële ondersteuning.

Subsidies vaakst aangevraagd

20 procent van de Nederlanders die de woning verduurzaamt maakt daarbij wel gebruik van speciale financiële regelingen. Subsidies van de overheid of gemeente worden door 12 procent van de mensen gebruikt, gevolgd door leningen (5 procent) en het terugvragen van btw op zonnepanelen (5 procent). 3 procent sluit een hogere hypotheek af voor verduurzaming.

Verhuizing

Verhuizen is hét moment om de woning te verduurzamen en gebruik te maken van financiële regelingen. 31 procent van de Nederlanders die in de afgelopen twee jaar naar een andere woning zijn verhuisd, heeft gebruik gemaakt van zo’n regeling voor verduurzaming. Naast gebruik van subsidies voor energiebesparing (15 procent) en ‘groene’ leningen (11 procent), sloot 10 procent van deze groep een hogere hypotheek af om de woning te kunnen verduurzamen.

1 reactie op “Vier op de tien onbekend met subsidie

  1. Wyno Peeters schreef:

    Info over de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is te vinden op https://www.isde.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.