fbpx
Nieuws

Villeroy & Boch neemt Ideal Standard toch over

Opnieuw een monsterovername: het Duitse Villeroy & Boch neemt branchegenoot Ideal Standard over. Het beursgenoteerde Villeroy & Boch telt ongeveer €600 miljoen neer voor Ideal Standard, dat ook wereldwijd actief is en haar hoofdvestiging in Brussel heeft. Daarmee wordt het bekende badkamermerk nu ook een miljardenbedrijf.

De twee sanitairgiganten flirten al langer met elkaar. De overname ketste twee jaar geleden nog af.

Ideal Standard zit ook in Nederland: de Nederlandse vestiging zetelt in Den Bosch. Villeroy & Boch’s Nederlandse hoofdkwartier zit in Vianen, waar het bedrijf ook een showroom heeft. Met name de projectensectie van Ideal Standard is een groeimarkt voor V&B. Ideal Standard is sterk in badkamerproducten voor openbare gebouwen, hotels en grote woningbouwontwikkelingen. Villeroy & Boch is traditioneel sterk in sanitair voor particulieren, en dan met name in het hogere segment.

Miljardenbedrijf

Ideal Standard had afgelopen jaar een omzet van €737 miljoen. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 7000 mensen in dienst en heeft 11 productielocaties in Europa en het Midden-Oosten. Villeroy & Boch noteerde vorig jaar een omzet van €995 miljoen euro. Tweederde daarvan komt voor rekening van de badkamertak van het bedrijf. Bij de Duitse sanitairtraditional werken 6400 mensen. V&B produceert voornamelijk in Europa, op in totaal 13 productlokaties, waaronder in het Drentse Roden, waar badkuipen worden gemaakt. Het bedrijf viert dit jaar het 275-jarig jubileum.

Villeroy & Boch koopt ook de activiteiten in het Midden-Oosten en Afrika die door Ideal Standard werden uitgevoerd in samenwerking met Roots Group Arabia.

Trend: schaalvergroting

De overname past in de trend van schaalvergroting in de hele installatiemarkt. Alle fabrikanten gaan een steeds breder productaanbod aanbieden. Met de overname, en een gezamenlijke omzet van ruim €1,7 miljard schaart Villeroy & Boch zich bij de grootste badkamerbedrijven die we kennen. Ter vergelijk: het Zwitserse Geberit noteerde in 2022 een omzet van €3,5 miljard, Hansgrohe is goed voor omzet van €1,5 miljard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.