fbpx
Nieuws

Warme douche met koudwaterleiding

Een energiezuinige douche met ingebouwde wtw en boiler. Met dat concept, eerder als prototype getoond op de VSK, gaat het bedrijf MEED nu de markt op.

In januari verkreeg de Energeyser het Kiwa-keur en inmiddels zijn er al 50 à 60 douches verkocht, onder meer aan woningbouwverenigingen en hotels, zegt salesmanager Sikko Luinge.

Complete cabine

De MEED is een complete douche-unit, die bestaat uit een vloer, achterwanden, cabine, plafond, thermostaatkraan en glijstangset. Achter de douche zit een close-in boiler, waarvan het water wordt voorverwarmd door het afgevoerde douchewater.

De koperen wisselaar is 40 meter lang, en het systeem belooft 80% van de energie uit afgevoerd water te kunnen herbenutten. Ter vergelijk: een klassieke douche-wtw komt niet verder dan zo’n 30%. De wtw van Energeyser is inmiddels opgenomen in de NTA8800-berekeningsmethodiek voor BENG-bouwen en daarop scoort de installatie “zeer positief”, aldus Luinge.

Twee uitvoeringen

De Energeyser komt in twee uitvoeringen: een met boiler van 10 liter met een vermogen van 6kW. Hierbij kan onafgebroken gedoucht worden. Nadeel is dat er een 2x16A aansluiting nodig is plus perilex stekker. De tweede uitvoering is met 43 liter boiler met 2kW vermogen. Hierbij kan 30 tot 40 minuten onafgebroken gedoucht worden. Voordeel is dat deze boiler op 1x16A kan worden aangesloten, met een gewone 230V-stekker.

Luinge: “De 6kW-uitvoering wordt voornamelijk gebruikt in renovaties, terwijl de Energeyser van 2kW meer in de nieuwbouw wordt toegepast.” Aan de twee verschillende boilers kunnen ook de wastafelkraan en de keukenkraan worden aangesloten, waardoor de hele warmtapwaterbehoefte in de woning is ingevuld. De MEED werd ontwikkeld door een samenwerkingsverband van TNO, BeterBad en Hametech.

Nieuwe initiatieven

De douchewater-wtw is zeker geen nieuwe technologie, maar wel worden telkens nieuwe concepten rondom deze vorm van warmteterugwinning bedacht. Zo viel onlangs nog DeWarmte in de prijzen, een douche-wtw, waarbij een warmtepomp de laatste restjes energie uit het afvalwater pompt.

5 reacties op “Warme douche met koudwaterleiding

 1. Frans Dekkers schreef:

  Dit product heb ik laatst gezien in een vakantie woning in Zeeland. Wat een apparaat en een enorme energie vreter, 6 kw op 2 groepen… wie is hier nu gek. En dan nog onder een klein handdouche straaltje staan.
  Lekker van het gas af noemen ze dat. Met een “zuinige” douche straal. Dan is die andere vinding van Beterbad de “Upfall shower” heel wat effectiever, zuiniger en met een enorme water hoeveelheid.

  • Piet Jacobs schreef:

   Beste Frans, douchen is een energie intensieve bezigheid die al gauw 16 kW vermogen kost. Na enkele minuten, zodra de MEED op temperatuur is, verbruikt deze circa 4 kW. Dit is dus een besparing van 75%. Vergeleken met een warmtepomp bedraagt de besparing circa 20%. Dit komt omdat de stilstandsverliezen van de 10 liter boiler in de MEED maar 18 W bedragen, wat veel lager is dan het stilstandsverlies van een groot 200 liter boilervat wat naast een warmtepomp staat. Maar ik ben het met je eens, als je van heel veel water houdt dan is een recirculatiedouche een goede keuze.

  • Jan schreef:

   Is geen klein straaltje en heb je enig idee hoeveel kWh je gebruikt als je zonder doucht? 6 kWh is niks als je het over stromend water hebt van circa 38C.

 2. W.P. Troelstra schreef:

  Begrijp ik dat het pas rendeert als de douche meer dan een paar minuten achter elkaar wordt gebruikt?

  • Jan schreef:

   De warmtewisselaar moet even opwarmen, bij een standaard wtw duurt dit circa 2 minuten. Ik douch altijd redelijk koud af (goed voor de bloedsomloop enzo), dan mengt hij ook bijna geen warm water meer bij. Dan wijn je dat ook weer terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.