fbpx
Nieuws

Warmtenet op lagere temperatuur

Een Roosendaalse woonwijk wordt straks niet alleen verwarmd met duurzame restwarmte van een afvalenergiecentrale. De individuele woningen maken gebruik van een lage temperatuur warmtenet, en dat is voor Nederland een primeur.

Restwarmte van de afvalenergiecentrale van SUEZ wordt benut om de wijk Stadsoevers te voorzien van betrouwbare, betaalbare en duurzame warmte . Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER) heeft in samenwerking met BAM en Thermaflex het innovatieve, lage temperatuur warmtenet uitgebreid met de aansluiting van de Nieuwe Wipwei. Hiermee zet Roosendaal een volgende, grote stap in het realiseren van haar duurzaamheidsambities.

Minder warmteverlies

Eerder al werd het Kellebeek College in de wijk Stadsoevers al aangesloten op het Smart Climate Grid  Hiervoor wordt gebruik gemaakt van pure restwarmte van 42°C uit de nabij gelegen SUEZ afvalenergiecentrale die anders verloren zou gaan. Nu al bespaart dit meer dan 50% op de energierekening van het school. Met de aansluiting van de woningen in De Nieuwe Wipwei, in diezelfde wijk, op dit warmtenet is een volgende mijlpaal bereikt, namelijk het verwarmen van individuele woningen door middel van het enige lage temperatuur warmtenet van Nederland. Door gebruik te maken van lage temperatuur (LT) restwarmte is het warmteverlies kleiner en het thermische rendement hoger. Zo gaan duurzaamheid en comfort hand in hand.

Om de omwonenden zo min mogelijk overlast te bezorgen, gingen de partners de uitdaging aan om het volledige warmtenetwerk binnen 3 weken te realiseren en tegelijkertijd een uiterst toekomstbestendige oplossing te verzekeren. Hiertoe werd een samenwerking aangegaan met Thermaflex (kennispartner en specialist in de ontwikkeling en fabricage van prefab warmtenetwerken) en BAM Infra (expert in de aanleg van infrastructuur en warmtenetten). In dit project is het Flexalen leidingsysteem met de huisaansluiting Flexalink toegepast.

Bekijk hieronder een video over dit project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.