fbpx
Nieuws

Warmtepomp volledig ondergronds

Bij een luxe woning met een aangebouwd kantoor en kinderopvang in Uden is in een pilot een innovatief bronconcept geïnstalleerd met een ondergrondse warmtepompinstallatie.

Het gaat om een spiraalvormige kunststof warmtewisselaar in een schacht van 60 centimeter breed en 24 meter diep, meldt vakblad Installatie.

Door deze relatief ondiepe technologie wordt voorkomen dat er door waterscheidende lagen heen geboord hoeft te worden en is het eenvoudiger de warmtepompbron te regenereren, met regenwater bijvoorbeeld. Omdat het om een proef gaat, zijn in de voortuin van het gebouw vier putten geboord, in plaats van één, met daarin telkens net een andere configuratie van de elementen. Het concept is van Solevo, dat financieel gesteund wordt door subsidies vanuit TKI Urban Energy. Het project heet DeBron.

Lees het uitgebreide artikel in Installatie

Warmtepompskid in put

In de putten zijn ook het buffervat van 2,5 meter en een warmtepompskid van 1,80 m verwerkt. Werkelijk alles onder de grond dus: deksel erover en je ziet er niks meer van en geluid is ook afwezig, zegt Paul Sommers, van Sommers Installatietechniek. Dit bedrijf uit Sint Anthonis verzorgde de bouw en aanleg van de skid (met 6 kW Kensa warmptepomp), het leidingenwerk naar de technische ruimte in de kelder, de meet- en regeltechniek en de koppeling aan het bestaande afgiftesysteem (vloerverwarming). Voor warmtapwater is ervoor gekozen om een elektrische doorstromer te installeren, voorafgegaan door een platenwisselaar.

Vier verschillende opstellingen

Zoals gezegd zijn bij de proef vier verschillende bronnen toegepast. Bron één gaat tot 24 meter diep en heeft een buffervat van 125 liter. Bron twee is bijna identiek, maar hier is het buffervat voorzien van pcm-elementen van het Duitse Axiotherm. Bron drie heeft een buffervat van 250 liter en een diepte van vijftien meter en de vierde bron is 24 meter diep en heeft een buffervat van 250 liter, plus PCM. De komende maanden wordt er volop getest met de systemen. De data worden geanalyseerd door TNO en de TU Eindhoven.

Ondergronds heeft beperkingen

Onderstaande tekst ter verduidelijking toegevoegd op 26 november: Zelfs zonder dat er data zijn verzameld – de eerste data komen over een paar weken binnen – heeft het project al veel kennis opgeleverd. Dat de skid niet helemaal onder de grond moet, bijvoorbeeld, zodat die beter bereikbaar is voor onderhoud. Een optie is: de skid half verzonken in de grond, als een soort koekoek, waardoor monteurs er veel beter bij kunnen. Een ander punt waar nog een oplossing voor moet komen: het zand dat naar boven komt bij de boring. Dat is ruwweg zes kuub per boring en hoewel het schoon is als metselzand, moet er toch nog stevig voor het afvoeren ervan betaald worden. 

Abonnees en digitale abonnees van Installatie kunnen hier het volledige artikel lezen.

Losse exemplaren van het vakblad Installatie kun je bestellen in onze webshop.

10 reacties op “Warmtepomp volledig ondergronds

 1. Chris schreef:

  Met de Sunliber oplossingen hoef je maar 2 meter diep te gaan in combinatie met een Nilan Compact P GEO warmtepomp. De bron is namelijk niet nodig voor het maken van warm warm, dat doet de Nilan namelijk met het ventilatie gedeelte. https://www.nilannetherlands.nl/aardwarmte

 2. Yvian Jenniskens schreef:

  Super leuk om, na eerder in de aanloop door Paul Sommers al erg nieuwsgierig te zijn gemaakt, nu te lezen dat de proef draait. Verwacht hier mooie resultaten van.

 3. WS schreef:

  Wat als je op een regenachtige avond in het donker een storing aan de warmtepomp op moet lossen? Vinden we dit over een paar jaar dan nog steeds een goed concept? Laat de storingsmonteur mee beoordelen.

 4. Sjaak schreef:

  Juist WS! met Arbowet is waarschijnlijk geen rekening gehouden.
  onderhoud moet plaatsvinden onder die wet en die van de NEN 3140!

  • Tijdo van der Zee schreef:

   Beste Sjaak, in het artikel in ons magazine is dit probleem zeker benoemd, maar in het online artikel is dit weggevallen. In een extra alinea is dit meegenomen

 5. H. Feenstra schreef:

  Graag een opgave van de verwachte prijs voor dit systeem.

 6. Arjen Wols schreef:

  Super project.
  Je kunt de installatie op een lift laatsen.
  Je er dan vrij aan werken en hbt bovengronds geen opstakels.
  Tentje bij slecht weer hoeft dan geen probleem te zijn.

 7. MBS kelderbouw kan op lastige locaties assisteren door de complete ondergrondse bouwkundige onderdelen te verzorgen. Grondwerk, kelderbouw, adviezen, tekenwerk, berekeningen, omgevingsmonitoring, bronbemaling, palen en ankers alles in eigen huis.
  Zie http://www.afzinkkelder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.