fbpx
Nieuws

Gasaansluiting verwijderen tijdelijk gratis

gas, aardgas, koken

Het laten verwijderen van een gasaansluiting wordt tijdelijk gratis. Dat laat minister Wiebes van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Het is het gevolg van een rechtszaak, die werd aangespannen door een inwoner van Meppel. Die was het er niet mee eens dat netbeheerder Rendo de rekening van het laten verwijderen van de gasaansluiting bij hem neerlegde. In augustus stelde de rechtbank in Assen de Meppelaar in het gelijk. Die uitspraak had verstrekkende gevolgen, omdat elke netbeheerder in Nederland zijn beleid nu moest gaan herzien.

Na een debat in de Tweede Kamer werd besloten om voortaan de kosten te gaan verdelen: de helft voor de netbeheerder, de helft voor de consument. Maar Wiebes geeft nu aan dat deze regeling eigenlijk erg onduidelijk is en dus zijn doel voorbij schiet.

Rekening gesocialiseerd

Voorlopig wil de minister daarom dat bewoners die hun gasaansluiting willen laten verwijderen dit gratis kunnen doen. De rekening hiervoor komt te liggen bij huishoudens en bedrijven die nog wél een gasaansluiting hebben, want de netbeheerders kunnen de kosten verrekenen in het zogeheten ”algemene periodieke aansluittarief’. Anders gezegd: de rekening van ‘gasblijvers’ gaat omhoog.

Maar ook dat, zo zegt Wiebes, is geen ideale oplossing, omdat die steeds hogere rekening bij een steeds kleinere groep terecht zal komen. Daarom zal er bij de nieuwe Energiewet een definitieve regeling uitgewerkt moeten worden. Wiebes verwacht dat de wijziging voor 1 maart van kracht is.

3 reacties op “Gasaansluiting verwijderen tijdelijk gratis

 1. gratis van het gas af schreef:

  Verwijderen “tijdelijk” gratis. Gewoon je contract opzeggen was altijd al gratis. Kreeg je de afgelopen jaren wel liegende netbeheerders achter je aan dat je verplicht zou zijn verwijdering aan te vragen, maar de eerste netbeheerder die dat voor de rechter durfde te brengen heeft verloren. (staat fout in het artikel) Vandaar de ommekeer van de minister.
  En voor wat betreft “de achterblijver betaald”: iedereen betaald voor onderhoud inclusief vervanging. Vervanging is verwijdering oud + aanleg nieuw. Dus de verwijdering is door iedereen al betaald. (de helft van het werk, bij gemiddeld de helft van de levensduur)
  Overigens keren de netbeheerders jaarlijks behoorlijke dividenden uit aan de aandeelhouders. Ze rekenen dus al heel lang teveel.
  Voor alle details zie:

 2. gratis van het gas af schreef:

  voor details doorverwijzen naar het tweakers forum gratis van het gas af mag ik hier klaarblijkelijk niet posten.

 3. e-installateur schreef:

  ja er blijft genoeg aan de strijkstok hangen bij de heren van netbeheer en energie
  maar hoezo “tijdelijk” ???
  dus er moeten steeds opnieuw weer mensen naar de rechtbank voor deze onzin ?
  kwiebus, bedankt hoor trouwens voor het slopen van de saldeermogelijkheid,
  waar ik in 2004 zoveel tijd in moest steken om voor elkaar te krijgen hier.
  Is gewoon een basis recht vind ik en zeker geen “regeling” of subsidie”
  Als ik 100.000 belasting overmaak en ik hoefde maar 50.000 te betalen omdat ik
  minder verdiend heb (voorbeeld) dan krijg ik toch ook terug ? of niet soms ? en toch de volledige 50.000 ? en niet elk jaar dat dit voordoet minder en minder ?
  en als ik naar de supermarkt ga en ik pak 10 kant en klaar maaltijden en ik leg er toch
  weer 8 terug , dan hoef ik er toch ook maar 2 te betalen ? of heb ik een kapotte rekenmachine ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.