fbpx
Nieuws

‘Grotere ketels kunnen ook op waterstof’

Grotere warmwaterketels van rond de 10 MW kunnen binnen een paar jaar geleverd worden in een waterstofuitvoering.

Dat concludeert onderzoeks- en adviesbureau DNVGL in een nieuw rapport over de mogelijkheden van waterstof in de energievoorziening van de gebouwde omgeving.

Het onderzoek richt zich op een specifieke casus in Zwijndrecht, waar afval- en energiebedrijf HVC, de gemeente en de woningcorporatie meerdere duurzame warmtenetten op termijn willen koppelen, die tussen de 800 en 8000 woningen van warmte gaan voorzien. De basislast zou moeten komen van aquathermie (TEO) en ondiepe geothermie. Maar er is ook een voorziening nodig voor pieklast- en back-upfunctie.

Pieklast en back-up

Die kan worden ingevuld met waterstofketels, zeggen onderzoekers Jochum Douma en Sander Gersen in het rapport. In de markt voor kleinere gasketels zijn er al verschillende waterstofmodellen gepresenteerd, maar bij grote ketels is dat nog niet het geval, schrijven de onderzoekers, die hiervoor drie fabrikanten ondervroegen. “Naar verwachting van de door DNVGL geïnterviewde branderfabrikanten is binnen circa 2-3 jaar (2022-2023) een brander beschikbaar op de markt die geschikt is voor waterstof.” In het rapport wordt Zantingh als enige producent bij naam genoemd.

Industriële waterstofketel van Bosch
Bij een houtzagerij in het oosten van Duitsland, vlakbij de Tsjechische grens, heeft Bosch (moederbedrijf van Nefit) een 5MW ketel geplaatst die vanaf volgend jaar op 100% waterstof gestookt zal worden, maakte het bedrijf vorige week bekend. Op de bouwplaats wordt momenteel een elektrolyser gebouwd die de ketel van waterstof zal voorzien. Tot die tijd wordt de ketel gestookt op aardgas.

Mogelijke obstakels

De verbranding van waterstof verloopt heel anders dan die van aardgas. Het gaat sneller en de vlam wordt heter. En zonder extra maatregelen zit je al snel aan een NOx (stikstofoxide) uitstoot die een factor drie hoger is dan het wettelijk toegestane maximum van 70 mg/m3.

Maar deze obstakels zijn eenvoudig te overwinnen, zeggen Douma en Gersen. “Met enkele systeemaanpassingen zoals een ander type brander, een grotere condensator en het toepassen van rookgasrecirculatie voor het terugdringen van NOx, is het mogelijk om binnen de systeemeisen en milieurichtlijnen te blijven en kunnen vergelijkbare rendementen worden behaald als met aardgasketels.”

‘Prijs valt mee’

Om de prijs van de ketel hoeven we het niet te laten. “De meerkosten zitten hoofdzakelijk in de brander, grotere condensor en een wat grotere ketel. Voor de brander schatten wij in, dat de prijs een factor 1.3 tot 1.5 hoger zal liggen voor een waterstofbrander (inclusief gasstraat, ventilator, rookgasrecirculatie, extra bestuurde klep, aanpassing gaskop, vlambewaking, etc.).” De prijs van waterstof is hierin niet meegenomen.

Waterstofleiding

Dat de onderzoekers kijken naar waterstof als alternatieve brandstof is niet wonderlijk, want op nog geen vijf kilometer afstand loopt een grote industriële waterstofleiding van het bedrijf Air Products. Via een nieuw aan te leggen waterstofleiding (staal of versterkt PE) kan het waterstof het ketelhuis dan bereiken.

Oude wijn, nieuwe zakken?

In zekere zin wordt hier een oud plan nieuw leven ingeblazen, want 15 jaar geleden wilde men in hetzelfde Zwijndrecht, vanuit dezelfde waterstofleiding, ook al woningen verwarmen met waterstof. Al ging het toen nog om warmteopwekking met een brandstofcel, in een verzorgingshuis. Dat verzorgingshuis laat nu aan Installatie.nl weten dat het project nooit is uitgevoerd. “Omdat netbeheerder Stedin er tegen was.”

Lees hier het DNVGL-rapport: Haalbaarheid waterstof in bijstookketels voor warmtenetten

Ook Berenschot schreef over deze casus: Waterstof in een duurzaam warmtenet

1 reactie op “‘Grotere ketels kunnen ook op waterstof’

  1. Brusse schreef:

    Ik hoop dat deze waterstof ook hier in Den Haag in gebruik zal kunnen worden toe gepast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.