fbpx
Nieuws

Warmtepomp voor Werelderfgoed

Warmtepomp voor Werelderfgoed

Een opmerkelijke renovatie: een molen van het wereldberoemde molencomplex in Kinderdijk is verduurzaamd met een lucht/water-warmtepompinstallatie.

 

 

De 19 poldermolens in de Alblasserwaard staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een deel van de monumentale molens van Kinderdijk is aangesloten op het gasnet. Bij de Hoge Molen, één van de bewoonde molens in het complex, is gekozen voor een duurzame installatietechniek zonder gas. “Omdat molens al duurzaam waren, voordat het woord was uitgevonden”, aldus Peter Paul Klapwijk van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk in vakblad Installatie en Sanitair.

 

Isolatie en installatie

foto 2 (web)De molen uit 1740 is eerst stevig geïsoleerd. De lucht/water-warmtepomp, waarvan de buitenunit in de waterloop is weggewerkt, levert de energie voor verwarming en tapwater van de molenwoning. Omdat een dergelijke installatie een traag ltv-systeem is,  is in de molen een buffervat, én een boilervat voor tapwater geïnstalleerd. Het Ecodan-systeem van Mitsubishi Electric is geïnstalleerd door Hol Installatietechniek uit Nieuw-Lekkerland. Klik hier voor meer technische informatie.

 

Steenkachel

Voor de renovatie maakte de molen gebruik van elektrische verwarming met steenkachels. Voor het douchen was er een elektrische boiler met tijdschakelklok.

 

 

Meer lezen? 

Klik hier voor een uitgebreid artikel over deze renovatie in ons dossier Verwarmen en Koelen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.