fbpx
Nieuws

Warmtepompabonnement bij Consumentenbond

Zonnepanelen en warmtepomp zonder investeringskosten. De Consumentenbond en energiedienstenbedrijf THE FCTR E bieden woningbezitters een abonnementsservice waarmee zij hun huis duurzaam kunnen verwarmen en hun gasaansluiting kunnen verwijderen.

Voor een vast maandbedrag krijgen bewoners energieadvies, zonnepanelen, een warmtepomp (voor CV en warm tapwater) en eventueel een boiler of accu voor stroomopslag. Het ‘e-home abonnement’ voorziet ook in onderhoud en garantie op apparatuur en installatie. Het idee is dat de kosten van het abonnement niet hoger zijn dan de besparing die bewoners op hun energierekening zullen halen.

Opschalen

De samenwerking tussen Consumentenbond en THE FCTR E is nieuw, maar THE FCTR E biedt het verduurzamingsconcept al wel wat langer aan. “Wij hebben dit al halverwege 2017 gelanceerd”, zegt Joris Jonker, directeur van THE FCTR E. “In 2018 hebben we honderd installaties verzorgd. We hadden er toen meer kunnen doen, maar we wilden de tijd nemen om goed in te kunnen schatten hoeveel zo’n installatie precies kost. Dat hebben we nu scherp en dus kunnen we opschalen. We hebben de ambitie om er dit jaar duizend te doen.”

De samenwerking met de Consumentenbond bestaat er uit dat de Consumentenbond het aanbod van THE FCTR E kenbaar maakt bij zijn leden. Jonker: “Als ze meer informatie willen, dan kunnen ze hun e-mailadres achterlaten en zullen wij ze adviseren over de meest geschikte oplossing. We gaan samen met de Consumentenbond zes maanden kijken hoe we het beste klanten kunnen verleiden hun huis gasloos te maken.”

NIBE VIP-partners

THE FCTR E werkt samen met verschillende installateurs. Voor de warmtepomp gaat het om installateurs die bekend zijn met het plaatsen van NIBE-apparatuur: luchtwater warmtepompen en bodemwarmtepompen. “NIBE VIP-partners zijn dat. Ook andere installateurs kunnen we inschakelen. Zij moeten dan wel eerst een cursus van NIBE volgen.”

Er is gekozen voor het Zweedse NIBE, zegt Jonker, omdat het bewezen techniek is, wellicht iets duurder in aanschaf, maar met goede prestaties. Voor de zonnepanelen wordt met wisselende installateurs gewerkt. “Er is op dit moment een tekort aan pv-panelen. We moeten dus vaak kiezen wat op het betreffende moment voorradig is. Wel werken we alleen met topmerken.”

Twijfelkonten

Volgens Jonker is er sprake van een win-win situatie met installateurs. “Wij zijn goed in het verleiden van de consument. Veel installateurs vinden het vooral interessant om de techniek van de installatie te verzorgen. Met het klantcontact en het lange voortraject hebben ze vaak minder affiniteit. Consumenten zijn echte twijfelkonten. Onze kracht ligt in het adviseren. Het aanbieden van een mooi passend aanbod.”

Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden om in aanmerking te komen voor de pilot van de Consumentenbond. Zo moet het gaan om 2-onder-1 kap of vrijstaande woningen vanaf 150 m2, met een bouwjaar na bouwjaar na 1992 (of energielabel A, B of C) en verder moet het huis beschikken over vloerverwarming als hoofdverwarming. Jonker: “Grotere woningen hebben vaak een wat hoger energieverbruik en daardoor renderen de investeringen sneller. En van woningen na 1992 weten we dat ze over het algemeen voldoende geïsoleerd zijn voor ons concept.”

Toon-uitvinder

Joris Jonker is ‘uitvinder’ van Toon, een slimme thermostaat die zo’n acht jaar geleden werd ontwikkeld onder de vlag van Eneco. Een paar jaar geleden verkocht Jonker zijn aandeel in Toon en nu wil hij het geld dat hij daarmee verdiende inzetten voor het warmtepompconcept van THE FCTR E. “Ik had met Toon verwacht dat het tot meer energiebesparing zou leiden dan de 5 procent die gerealiseerd wordt. Met THE FCTR E hoop ik dat er echt grote stappen gezet gaan worden.”

Financieel gezien werkt het als volgt bij THE FCTR E: bewoners krijgen een advies en offerte op maat. Zij kunnen de installatie in een keer kopen, of ze kunnen een abonnement nemen, waarbij de abonneekosten een directe afgeleide zijn van de gemaakte kosten voor de installatie. Er is sprake van huur en geen huurkoop, omdat, zegt Jonker, er bij huurkoop consequenties zijn voor de hypotheek.

Terugkopen

“Bewoners kunnen wel elk jaar de installatie van ons terugkopen, voor de dan geldende marktwaarde. Ze kunnen hun abonnement jaarlijks opzeggen, maar moeten dan wel de verwijderingskosten betalen die wij maken. Ik verwacht echter dat dit niet zal gebeuren, omdat de installatie kwalitatief gewoon goed is en ik ervan uitga dat men er tevreden over is.”

Volgens Jonker is de huidige pilot met de Consumentenbond het begin van meer samenwerkingen. “Zo gaan we binnenkort ook met een hypotheekbank samenwerken. Daarover binnenkort meer.” THE FCTR E is niet de eerste die met een dergelijk concept op de markt komt. Ook een bedrijf als Vaanster is er, met Warmtevanmorgen.nu, al enige tijd mee bezig. Jonker: “Er zijn miljoenen woningen in Nederland. De taart is groot genoeg.”

Bestaande bouw

De verhouding nieuwbouw en bestaande bouw is bij THE FCTR E nu ongeveer 75 procent tegen 25 procent. In de pilot met de Consumentenbond wordt gemikt op bestaande woningen. Jonker: “De bestaande bouw is natuurlijk vele malen groter. Dus dit zal op den duur onze grootste markt gaan worden.”

3 reacties op “Warmtepompabonnement bij Consumentenbond

 1. Theo van der Schaaf schreef:

  Ik ben van plan een energiezuinige bungalow te bouewen.
  Liefts energieneutraal. Dus met vloerverwarming, warmtepomp, zonnecellen en collectors.
  Maar financieel loopt het tegen het maximum (hoge grondprijs) aan. Wat zouden jullie hierin kunnen betekenen?

  • Richard Verschoor schreef:

   Beste Theo,
   Door middel van ons abonnement is het mogelijk de warmtepomp en zonnepanelen buiten de bouwkosten te financieren, waardoor je meer ruimte overhoudt om de woning naar wens in te richten. Via onze website kan je vrijblijvend een offerte aanvragen. Na aanmelding nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bekijken. Je kan ons hier vinden: https://www.thefctre.com/nl/
   Tot snel!

 2. pr meems schreef:

  Jammer dat ik niet in aanmerking kom,
  ben wel lid van consumentenbond.
  In dec 2018 een woning uit 1960 gekocht.
  De woning gerenoveerd.
  Heb afgelopen maanden 2 elektrische doorstromer in de woning geplaatst.
  Morgen nieuwe keuken met inductieplaat.
  slimme meter.
  later dit jaar zonnepanelen.
  Alleen mijn cv enkel voor cv is dan nog op gas. Heb zo links en rechts al info gewonnen voor verduurzaming waaronder nibe.
  Toch hou ik me aanbevolen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.