fbpx
Nieuws

Waterstof moet een belangrijke schakel worden in de energietransitie. Daarvoor pleit een brede coalitie van 23 (energie)bedrijven, ondernemersorganisaties, kennisinstellingen en milieuorganisaties.

De partijen, verenigd in Waterstof Coalitie, hebben een manifest opgesteld waarin wordt voorgesteld om waterstof in het komende Klimaatakkoord een prominente plek te geven.

In eerste instantie moet de nadruk gelegd worden op waterstof als brandstof in de industrie en als buffer en opslagmedium in de energie-infrastructuur.

Omdat het aanbod van duurzame elektriciteit door windmolens en zonnepanelen niet altijd gelijk loopt met de vraag, wordt naarstig gezocht naar manieren om deze elektriciteit tijdelijk te kunnen bufferen. De partijen in de Waterstofcoalitie denken dat waterstof deze rol goed zou kunnen vervullen, omdat het in ‘bulk’ opgeslagen en getransporteerd kan worden, over lange afstanden.

Elektrolyse

Zo zouden windmolens op zee, wanneer er geen elektriciteit op land nodig is, hun elektriciteit tijdelijk op kunnen slaan in waterstof. Via elektrolyse zou dan van water waterstof gemaakt kunnen worden. “Op dit moment is groene waterstof (elektrolyse) duurder dan het fossiele alternatief. Echter, een forse kostenreductie van elektrolyzers samen met een daling van de kosten van hernieuwbare elektriciteit is tot 2030 zeker realiseerbaar”, zo leest het manifest.

En, wat mooier is:“Nederland heeft geografisch een goede positie voor de realisatie van een aanzienlijke elektrolysecapaciteit.” In 2030 is een markt van 40 GW in Europees verband denkbaar mits de ontwikkeling van duurzame energie de gewenste versnelling krijgt, zo wordt gesteld. “Nederland zou daarvan rond de 3 a 4 GW in 2030 kunnen realiseren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.