fbpx
Nieuws

Waterverbruik aan banden

Als het aan drinkwaterbedrijf Vitens ligt, gaan particuliere klanten 6 liter per persoon per dag minder water verbruiken. Dat is tegen de trend in.

Dit jaar groeide het verbruik met 10 procent naar 120 liter per persoon per dag. Slimme watermeters, grijswatercircuits en duurzaam advies moeten gaan helpen. De grootste winstpotentie zit in slimmer douchegebruik en verstandiger sproeien in de zomer.

Het drinkwaterbedrijf wil in 2030 volledig duurzaam zijn, stelt directievoorzitter Jan Hannema bij de presentatie van de nieuwe strategie van het drinkwaterbedrijf. Vitens voorziet  5,6 miljoen zakelijke en particuliere klanten van kraanwater via het distributienetwerk van 49.000 kilometer en 96 productielocaties. Vitens levert drinkwater aan klanten in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht, Overijssel en in Meppel in de provincie Drenthe.

Trend: meer verbruik

De laatste zes jaar steeg het drinkwaterverbruik in het voorzieningsgebied van Vitens met 7,5 procent. In 2020 is de groei zelfs met zo’n 10 procent toegenomen, wat staat voor ruim 36 miljard liter groei. Als deze lijn wordt doorgetrokken, ligt de drinkwatervraag in 2040 30 procent hoger dan nu.  Met name in de droge periodes heeft Vitens al serieus te maken gehad met leveringsproblemen, bijvoorbeeld in de Achterhoek en Twente.

Slimme meters en besparingadvies

Vitens gaat starten met het plaatsen 250.000 slimme watermeters bij huishoudens. In de zakelijke markt is dit al gebeurd. Ook gaat het bedrijf gericht besparingsadvies geven. De doelstelling is dat in 2030 het waterverbruik bij particuliere klanten met 5 procent is gedaald; wat neerkomt op ongeveer 6 liter minder dan de huidige 120 liter per persoon per dag. Op jaarbasis levert dit bijna 15 miljard liter besparing op.

Grijs water circuits

Naast slimme meters krijgen klanten advies om bewuster en zuiniger met drinkwater om te gaan. Concrete voorbeelden zijn minder lang douchen, het gebruik van waterbesparende douchekoppen, de tuin slim besproeien, of de bespaarknop van het toilet installeren en gebruiken. Woningen kunnen bijvoorbeeld ook standaard uitgerust worden met een grijswatercircuit met regenwater, of gerecycled gefilterd afvalwater voor toilet, tuin of ander laagwaardig verbruik. Vitens wil in 2021 meewerken aan het realiseren van 500 watervriendelijke woningen.

Er wordt 150 miljoen geïnvesteerd in de vernieuwing en een upgrade van waterzuiveringsinstallaties, reservoirs en pompstations, en ook distributienetwerken en watermeters. Het vergroten van de waterreserves is bedoeld als een buffer in het geval van extreme weersomstandigheden en grote vraag. Vitens wil de eigen CO2-voetafdruk met 50% verminderen door haar productieprocessen te verduurzamen.

 • Een gemiddelde Nederland verbruikt per persoon per dag ongeveer 120 liter water. Waar gaat die hoeveelheid aan op?
 • ongeveer 50 liter onder de douche
 • 35 liter bij het doorspoelen van het toilet
 • 15 liter voor het wassen van kleding
 • de 19 overige liter voor bijvoorbeeld koken, afwassen en natuurlijk het drinken van kraanwater, koffie en thee

7 reacties op “Waterverbruik aan banden

 1. Wim schreef:

  Ja iedereen denkt tegenwoordig dat hij elke dag 2x in bad moet. Wij zijn nog van een generatie die 1x in de week in bad ging en dan ben je ook niet vies. Natuurlijk zijn er beroepen dat je je wel elke dag moet kunnen douchen, maar een bureaumedewerker of een huisvrouw / man of een student hoeft echt niet tweemaal in bad elke dag.

  Verschuif dat na 2x in de week bijvoorbeeld en je bespaart al veel meer dan 6 liter per persoon. Bovendien is het zonde van die goede bacteriën en dat laagje vet die slechte bacteriën tegen houden. Deze was je er nu allemaal af. En het is natuurlijk van den zotte dat we onze toiletten met drinkwater spoelen en onze badkuipen met drinkwater vullen.

 2. Richard schreef:

  Ze denken hier als het kabinet het lukt om de massa te dwingen lukt het bij ons ook wel
  Zou zeggen begin eerst eens bij de industrie
  Ik werk daar vaak en als je hier ziet wat daar gebeurd wordt je gewoon stil
  Maar het grote geld aanpakken durven ze niet

  • R. De Vries schreef:

   Water (en energie) is veel te goedkoop voor de burgers en industrie om aan besparing te denken. Absurd dat we in Nederland 30 liter drinkwater per persoon per dag zo door het toilet spoelen. In België is hemelwater opvang verplicht voor grijswatergebruik. Met een kunststof septictank, leidingen, dompelpomp en vlotterschakelaar in de wc waterreservoir kun je voor € 500,- je wc doorspoelen. Het douche, keuken en wasmachinewater rioolwater zou je ook op kunnen aansluiten

 3. Riccardo schreef:

  Laat de overheid eerst maar eens een drinkwaterexpansievat verplicht stellen.

  De inlaatcombinatie bij cv ketel en de boiler overstort zijn verantwoordelijk voor vele miljoenen liters waterverspilling.

 4. André Ernst schreef:

  Vermeldingswaard is m.i. dat Vitens kennelijk qua uitgaven niet echt geremd wordt. De klant krijgt gewoon de rekening. Dit ongebreidelde uit zich b.v. Ook in de huisvesting. Dure locaties, prachtige kantoren, etc.
  Dat het kennelijk niet op kan kun je ook zien op de drinkwater locatie op de Amsterdamseweg in Arnhem. De oprijlaan zou niet misstaan bij een paleis en het drinkwaterstation is een hoogstandje qua architectuur. Nu weer prachtige milieuplannen met dito prijskaartje. Zou mooi zijn als ook Vitens zich eens zou matigen. Overigens tevreden over kwaliteit drinkwater en levering.

 5. R. De Vries schreef:

  Water (en energie) is veel te goedkoop voor de burgers en industrie om aan besparing te denken. Absurd dat we in Nederland 30 liter drinkwater per persoon per dag zo door het toilet spoelen. In België is hemelwater opvang verplicht voor grijswatergebruik. Met een kunststof septictank, leidingen, dompelpomp en vlotterschakelaar in de wc waterreservoir kun je voor € 500,- je wc doorspoelen. Het douche, keuken en wasmachinewater rioolwater zou je ook op kunnen aansluiten

 6. e- installateur schreef:

  ik wil absoluut geen domme meter, ik heb de domme elektra en of gasmeters ook geweigerd op 3 adressen, heeft totaal geen voordelen voor de eindgebruiker.
  van de aanschaf en het verwisselen van deze meters kun je giga veel water kopen.
  en de salarissen van al die kantoor bobos kan ook wel minstens met 60 % omlaag, dan verdienen ze nog teveel voor wat ze uitvoeren.
  wat denk je wat die oostblokkers de lucht in blazen aan co2 als ze je meter komen omwisselen, met alle risicos mbt. schade en kans op lekkages enz. etc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.